Policie jde po Krajské zdravotní, navrhla obžalobu za zakázky

Ústí nad Labem - Kriminalisté ukončili vyšetřování veřejné zakázky na nákup zdravotnické techniky z roku 2008 pro Krajskou zdravotní z Ústí nad Labem. V případu je trestně stíháno pět bývalých členů představenstva. Policisté předali ústeckému státnímu zastupitelství návrh na podání obžaloby. ČTK o tom dnes informoval mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Obvinění v souvislosti se zakázkou údajně způsobili společnosti škodu 82 milionů korun. O dalších 38 milionů korun kvůli nim přišla podle policie společnost ve výběrových řízeních na expertní poradce při přípravě dotačních žádostí. Všechny osoby jsou stíhány na svobodě, a to pro trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku a trestný čin pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě.

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality obviněným kladou za vinu, že v roce 2008 stanovili taková kritéria veřejné zakázky, která vedla k zásadnímu omezení účasti soutěžitelů a v konečném důsledku k účasti pouze jednoho soutěžitele. Cenovou nabídku v celkové výši 417 milionů Kč pak podle policie akceptovali, přestože měli vědět, že Krajská zdravotní mohla nakoupit zdravotnické přístroje vlastními silami, ve stejné kvalitě i rychlosti a ekonomicky efektivněji.

"Krajská zdravotní se v zadávacích řízeních „Modernizace a obnova přístrojového vybavení specializovaného pracoviště – Traumatologického centra Krajské zdravotní, a.s. – Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, o.z." a „Modernizace a obnova přístrojového vybavení specializovaného pracoviště – Onkologického centra Krajské zdravotní, a.s. – Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, o.z." dopustila celkem čtyř správních deliktů. Konkrétně v každé ze zakázek nebyly vymezeny podmínky v hodnotícím subkritériu „Náklady na údržbový servis za rok (nad rámec bezplatného záručního servisu)". Ze zadávacích podmínek nevyplýval obsah ani rozsah a podmínky údržbového servisu vztahujícího se k požadovaným zdravotnickým přístrojům a současně nebylo specifikováno, jak bude zadavatel toto subkritérium hodnotit. Rovněž vybraný uchazeč ve své nabídce uvedl pouze částky, za něž bude údržbový servis provádět, avšak servisní úkony nijak nespecifikoval. Krajská zdravotní se tak dopustila porušení zásady transparentnosti, když předmět obou zakázek nevymezila v podrobnostech nezbytných pro zpracování nabídek. Tímto postupem mohl být ovlivněn výběr nejvhodnější nabídky," uvedl 10. února ÚOHS.

Předsedou představenstva společnosti, která spravuje pět velkých nemocnic v Ústeckém kraji, byl v roce 2008 René Budjač. V prosinci téhož roku ho ve funkci vystřídal Petr Benda a Budjač přešel na místopředsednický post, kde do té doby působil Tomáš Indra. Členem představenstva byl v té době také Eduard Reichelt, současný člen představenstva Radek Scherfer a nový ředitel KZ Petr Fiala.

V obvinění nevidí lidé z vedení kraje problém. „Vyšetřování se táhne několik let. Nevím, proč by ho mělo diskvalifikovat," uvedl hejtman Oldřich Bubeníček. Podle něho byl ve výběrovém řízení nejlepší a dobře ho hodnotí i zaměstnanci nemocnice. Dodal, že pokud by soud Petra Fialu odsoudil, musel by se postoj k němu změnit. Petr Fiala jakoukoli vinu od začátku popírá, uvedl Denik.cz.

Jeho jmenování ředitelem kritizuje část krajských zastupitelů. Radní na to mají jiný názor, stíhání údajně nic neznamená. „Na nákup přístrojů existuje řada posudků a auditů. Každý říká zcela něco jiného," prohlásil radní Ladislav Drlý.

Související

Adam Vojtěch (ANO)

Na Šluknovsku zkolabovala nemocniční péče. Co bude dál? Na kraj se valí kritika

O okamžitou obnovu jednání o možném převzetí Lužické nemocnice v Rumburku na Děčínsku požádal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dopisem Ústecký kraj. Nemocnice je od loňského srpna v insolvenci. Náměstek hejtmana Stanislav Rybák (KSČM) v reakci uvedl, že kraj řešení nabízel opakovaně, ale město Rumburk ho podle něj nepřijalo. Starosta Rumburku Lumír Kus (ANO) ČTK řekl, že město nemohlo přijmout smlouvu o převzetí nemocnice krajem, protože by se zastupitelé vystavili trestnímu stíhání.
Zdravotnictví

Nemocnice v Rumburku jde do konkurzu, správkyně chce provoz zachovat

Ústecký krajský soud dnes rozhodl o prohlášení konkurzu na Lužickou nemocnici v Rumburku. Majetek společnosti bude zpeněžen tak, aby byly uspokojeny její pohledávky. Přihlásilo se zhruba 90 věřitelů s pohledávkami za 89 milionů korun. Insolvenční správkyně chce zachovat provoz zařízení, které poskytuje zdravotní péči pro 55.000 obyvatel Šluknovského výběžku.

Více souvisejících

krajská zdravotní Policie ČR

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 45 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Německu se převrhl traktor s vlečkou. 30 zraněných, 10 lidí bojuje o život

Ve středu došlo poblíž města Kandern na jihozápadě Německa k převrácení traktorem tažené vlečky, přičemž přibližně 30 lidí utrpělo zranění. Stav deseti z nich je vážný, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy