Vydejte se za rejem masek. Přehled masopustů po krajích

Praha - Masopust se blíží! Podívejte se na velký přehled těch největších masopustů v Česku! Máme pro vás velký přehled masopustních rejů po krajích.

Břevnovský masopustZačíná: 4. březnaMasopust začíná u KC Kaštan, Bělohorská 150.Sraz masek je v 15:45 a v 16 hodin budeuděleno masopustní právo. Průvod se vydá za náležitého veselí masek i ostatních občanů nasvoji cestu po Bělohorské až k hotelu Pyramida, kde bude pochována basa.

Letenské prase aneb Zabijačka v muzeuZačíná: 1 březnaZa podpory hlavního města Prahy vám radost udělají řeznické výrobky s výkladem zhistorického vývoje zabijaček u nás. Akce se koná v Národním zemědělském muzeu v sobotu 1.března od 10 do 18 hodin.

Žižkovský masopustZačíná: 1. březnaMasopustní průvod nabídne spoustu zábavy cirkusové loutky, Kašpárek v rohlíku i kapela Vltava. Novinkou bude vernisáž výstavy fotografií Žižkova v parku Za Žižkovskou vozovnou. Na náměstí Jiřího z Poděbrad upravený pódiový vůz Kašpárka v rohlíku.

Malostranský masopustZačíná: 1. březnaPrvního března ve 13 hodin vyrazí od Černého vola průvod, který dorazí na Kampu, kde se koná hlavní část masopustu. Zde na účastníky čeká vystoupení Pražského pouťového orchestru a zabijačka.

Vinohradské masopustní trhyZačíná: 18 únoraNa náměstí Jiřího z Poděbrad budou od úterý 18. února až do 14. března nepřetržitě probíhat trhy, budou zde desítky stánků s masopustním zbožím, pochoutkami na grilu,cukrovinkami apod. Pravým vyvrcholením vinohradského masopustu bude celodenní program odehrávající se zde v úterý 4. března.

Střední Čechy:

Masopust - Brandýs nad LabemZačíná: 22. únorarůvod v čele s kapelou a tradičními maskami vyjde ve 13:00 z Mariánského náměstí ve StaréBoleslavi a přes mosty projde k brandýskému zámku. Panskou zahradou a okolím bude průvod procházet zhruba ve 14.30 hod. Závěrečné veselí s pohoštěním proběhne v areálu brandýského zámku.

Masopustní průvod - HostiviceZačíná: 22. únoraMasopust začíná ve 14:00 před před Městským úřadem na Husovo náměstí.Průvodem spolu s kapelou Bakchus, klibnou, medvědem a s dalšími maskami dojde průvod do sokolovny, kde bude čekat bohatý program. Masopustní hra v podání Hostivického pěveckého sboru, živá hudba, aveselice!

Masopust - BuštěhradZačíná: 22. únoraOd 15.00 začne na hřišti u Seifertovny masopustní průvod s maškarami a kapelou hrají Stryci z Buštěhrada. Ve 20.00 hod. se koná taneční lidová zábava s cimbálovou muzikou v sále restaurace U Bečvářů, hraje Buštěhradišťan Oty Pavlici.

Masopust se zabíjačkou - Šibeniční vrch MnichoviceZačíná: 1. březnaVe srubu Šibeniční vrch na vás od oběda do půlnoci budou čekat jelítka, jaterničky či polévka prdelačka. Večer zahraje živá hudba.

Masopustní rej v Lysé nad LabemZačíná: 1. březnaOd 13:00 začne masopust vystoupení dechovky P. Stříbrného na Husově náměstí. Od dvou hodin probíhá oficiální zahájení masopustního rejdění, pak přijde na řadu masopustní průvod,závody na trakaři a vyhlášení výsledku soutěže masek.

Jižní Čechy:

Milevské maškary 2014 - MilevskoZačíná: 1. březnaV sobotu 1. března 2014 se v Milevsku uskuteční 152. ročník tradičního masopustního průvodu. Program v sobotu 1. března startuje v dopoledních hodinách na náměstí E. Beneše, kde zahraje milevská dechová kapela Kovačka, program doplní Bubenická show - TAMTAM BATUCADA, Táborští kupci vystoupí s prapory a bubny. Chybět nebudou opět ani táborští Pouličníci.

Masopust nejen před radnicí v Plané nad LužnicíZačíná: 1. březnaV sobotu začíná masopustní veselí před městskou radnicí. Veselice se skupinou Happy Band u Maxima začne od 21 hodin. Den nato začne dětský karneval a maškarní diskotéka pro nejmenší s DJ Lidralem od 15:30 v restauraci Maxim.

Masopustní průvod masek v Jindřichově Hradci 2014Začíná: 2. březnaPrůvod se vydá od baráčnické rychty ve 13 hodin a projde ulicí Na Příkopech, Husovou a Klášterskou na Masarykovo náměstí, kde se odehraje krátké kulturní vystoupení. Poté průvod projde ulicí Panskou na náměstí Míru, kde vyvrcholí bohatý doprovodný program překvapením.

Masopust v Českých BudějovicíchZačíná: 4. březnaPrůvod začíná v 15:45 ba býněstá Přemysla Otakara II. Ve čtyři hodiny odpoledne udělelí povolení koledování primátorem města a půl hodiny na to proběhne u Děkanství u sv. Mikuláše žehnání koledy.

Masopustní průvod městem Český KrumlovZačíná: 1. březnaProgram začíná od 16:00.Nenechte si ujít v rámci Českokrumlovského masopustu Koledu originálních masek a průvod městem s bohatým programem 8. ročník akce. Trasa průvodu: Kostelní ulice – Horní ulice – náměstí Svornosti – Široká ulice – Dlouhá ulice – Radničníulice – Latrán – Klášterní ulice – 1. zámecké nádvoří.

Západní Čechy:

Masopust v ZOO v PlzniZačíná: 23. únoraMaškarní průvod vychází ve 14:00 od 7. ZŠ v sidlišti na Vinicích. Poté bude setnut líný kohout a uskuteční se lítý souboj mezi zimomilci aa jaromilci. Průvod budou doprovázet živí muzikanti, pojede v něm pivovarský vůz tažený koňmi.

Masopust - PřešticeZačíná: 22. únoraPrůvod začíná ve 13:30 u Domu historie Přešticka, od 16:00 si děti užijí dětský maškarní bál a v 19:00 začíná rocková diskotéka, zahrají kapely Emesis a Darrall rock.

Masopust ve ŠvihověZačíná: 1. březnaZačátek je od 13:00 před radnicí. Pokud se chcete zůčastnit, tak sraz masek je za radnicí ve 12:30. Od 14:30 proběhne na nádvoří hradu loučení s Popelkou, pohřeb Masopusta a vepřové hody. Hraje kapela Skalanka. Od 17:00 bude zakončení masopustu v Sokolovně.

Masopust ve StoděZačiná: 1. březnaSraz maškar ve začne ve 13:45 na náměstí ČSA.V průběhu celého dne probíhají v kulturním domě tradiční Vepřové hody, kde budete mít možnost pochutnat na zabijačkových specialitách, a to buď přímo v restauraci u Krkovičky, nebo si je koupit domů. Prodávat se začne od 10:00.

Masopustní rej v BezdružicíchZačíná: 1. březnav 10:00 hod začíná masopustní průvod. Všichni zájemci, kteří se chtějí zúčastnit masopustního reje v maskách, se mohou připojit kdekoli a kdykoli během průvodu. K masopustnímu řádění hraje skupina ATLAS. Od 20:00 hodin se v Kulturním domě v Bezdružicích koná taneční zábava s tombolou. K tanci a poslechu zahraje AMATI BAND.

Masopust - Statek Bernard Královské PoříčíZačíná: 1. březnaPřed polednem začíná tradiční masopustní průvod, volba krále masopustu, oslavy jídla, rej masek a četnická vystoupení.

Masopust 2014 - Krajské muzeum ChebZačíná: 1. března.Na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad se ve vybraný únorový den uskuteční masopustní oslavy, jejichž obsahem bude nejen oblíbený průvod masek, ale i bohatý doprovodný program. Těšte se zvláště na netradiční pohřbívání Masopusta, vyhlášení soutěže o nejkrásnější masku

Staroměstský masopust v ChodověZačíná: 23. únoraProgram začně v 9:30, následovat bude průvod maškar, soutěže pro malé dětičky a soutěž o nejlepší maškaru. Zakončení bude ve 13:00. Na průvoduz zahraje flašinet a harmonika.

Severní Čechy:

Masopustní rej na náměstí v DěčíněZačíná: 4. březnaMasopustní průvod začíná v 10:00. Zahraje harmonikář, Švejk music i flašinetář . Proběhne vystoupení dětí z DDM, dětské divadlo a objeví se i chůdaři. Zabijačkové hody jsou samozřejmostí.

Masopust - KadaňZačíná: 1. březnaCelodenní program začne na náměstí v deset hodin dopoledne - na pódiu se vystřídají oblíbené kapely Motovidlo, Brass Band a své magické triky předvede i kouzelník Langer. V deset hodin také začne trh, kde budou připraveny ukázky starých řemesel, ale kde si samozřejmě budete moci koupit i něco dobrého na zub, připraveny budou mimo jiné tradiční zabijačkové hody.

Masopust - Zoopark ChomutovZačíná: 1. březnaV sobotu v sobotu od 13:00 hodin začíná veselý průvod masek a masopustní veselice s Divadlem nebo kapelou Švejk band. Můžete soutěžit o nejlepší maspoustní koblihu. Přineste svůj výrobek do Staré Vsi. Hlavní cenou pro vítěze je celoroční vstupenka do zooparku a poukázka na speciální komentovanou prohlídku.

Masopust - Roudnice nad LabemZačíná: 4. březnaV 15:45 začne první část průvodu z Libušiny ulice od budovy ZUŠ a zamíří k Centru Hláska na Husově náměstí. V 16:00, před Centrem Hláska, se k průvodu připojí další maškary a všichni společně zamíří na radnici na Karlově náměstí.

Masopust v ZOO Ústí nad LabemZačíná: 8. záříOd 13:00 hodin začne program v pavilonu šelem pod vedením animačního týmu DanceMission, masopustní rej a soutěže pro děti. V 15:00 hodin proběhnou křtiny samičky levharta mandžuského. V 15:15 hodin začne průvod masek s hudebním doprovodem.

Masopust 2014 - Vísecká rychta v KravaříchZačíná: 1. březnaSamozřejmou součástí této akce je i průvod barevných masek, který doplňuje báječná kapela vyhrávající lidové písně, řeznické pochoutky, kvalitní jídlo a pití či doprovodná divadelní představení. Těšit se můžete i na řemeslný jarmark v prostorách Vísecké rychty, divadelní představení ochotníků z Nopodě, folklorní soubor Horačky z Podještědí či závěrečné pochování basy.

Pašeráckej vejkend 2014 - Rokytnice nad JizerouZačíná: 21. únoraMalé i velké potěší rozmanitá hudební vystoupení hudebních skupin i jednotlivých zpěváků, uvítací rituál pašeráků a pašeraček na Dolním náměstí či barevný ohňostroj ve ski areálu Studenov.

Masopust - Rovensko pod TroskamiZačíná: 1. březnaMaškary se shromáždí ve 14:30 u hostince Na Týně. Průvod projde Revoluční ulicí směrem na náměstí a veselí vyvrcholí v sále radnice na náměstí v Rovensku pod Troskami.

Masopust - Železný BrodZačíná: 4. březnaPrůvod masek vyjde v 15.00 hodin od DDM Mozaika za hudebního doprovodu. Na Malém náměstí zahraje soubor Karmína a vystoupení děti z DDM Mozaika Železný Brod a DDM Sedma Semily.

Masopust v SemilechZačíná: 2. březnaMasopust začne v 9:45 a průvod vyrazí v 10:00 od školy na Komenského náměstí. Zahraje uskupení Messerovka a harmonikář Jára Křapka. Ve 12:15 proběhne pohřbívání basy.

Východní Čechy:

MASOPUST - MarkvarticeZačíná 22. únoraMasopustní hody začnou v 11:00 hodin. Od 13:30 do 17:00 hodin proběhne promítání filmů zdění v Markvarticích. Od 18:00 hodin začne divadlo Teplé místo aneb Markvartovy lázně, po divadle proběhne ohnivá show.

Masopustní rej v Trutnově 2014Začíná: 1. březnaCelá akce započíná symbolickým předáním klíče od města starostou Trutnova. Bujarý rej masek poté putuje městem, kterému rozdává radost a veselí. Mezi pravidelná specifika trutnovské akce patří i pokusy o zápis do české knihy rekordů.

Masopust v České SkaliciZačíná: 1. březnaRej bude začínat bude 9:00 na Husově náměstí u Bája, kde Pronobus za všechny maškary u starosty města o povolení Českou Skalicí pochodit požádá. Pro všechny bude nachystána ochutnávka lidových regionálních pokrmů.

Jičínský masopustZačíná: 2. březnaFantaskní masopustní slavnost, která letos poprvé proběhne v areálu Valdštejnské lodžie, bude inspirována některými motivy staročeských masopustů. Vše vypukne u Valdické brány v Jičíně, odkud se vydá i slavnostní průvodem masek lipovou alejí k Valdštejnské lodžii.

Masopust v muzeu 2014 - VrchlabíZačíná: 1. březnaMasopustní tradice můžete poznat v Krkonošském muzeu Správy KRNAP ve Vrchlabí. Na masopustní úterý přijala pozvání Hana Macháčková, etnografka z jičínského muzea, kterápohovoří o masopustních tradicích v Podkrkonoší.

Masopustní průvod a veselice 2014 LanškrounZačíná: 1. března V 10:00proběhne ochutnávka produktů ze zabijačky a koncert dudácké kapely Huncfut.Ve 12:30 začíná jízda Bacchusa s jeho milou kočárem taženým koňmi. Ve 13:00 začne hrát Dechový soubor Lanškroun. Představí se folklorní soubor Májek Brno, Flašinetové divadlo a skupina historického šermu Grál.

Masopustní jarmark v ChrudimiZačíná: 1. březnaTradiční masopustní obchůzka s maškarou. Hraje Dechovka Zdeňka Svatoše, tančí, zpívá a s lidovými zvyky seznamuje Národopisný soubor Kohoutek. Medovina poteče proudem a jarmareční stánky se budou prohýbat koblihami a všemožnými laskominami. Program začíná v 9:00 ráno.

Masopust - PoličkaZačíná: 1. březnaMasopustní taškařice muzejníků a Divadelního spolku Tyl začína od 13.00, pak přijde převzetí vlády nad městem a velký průvod masek od muzea. V 15.00 začne představení O zlaté rybce, to je loutková pohádka pro děti v podání dramatického souboru ZUŠ. V 17.00 proběhne předání vlády nad městem a velké zabíjačkové hody řezníků na dvorku muzea.

Rozloučení s masopustem - HlinskoZačíná: 4. březnaVe 14: proběhne přivítání masopustního průvodu na Poděbradově náměstí, masky požádají o dovolení obchůzky.Pak bude masopustu předána vláda nad městem. Poté začne průvod Blatenské maškary z Poděbradova náměstí na Betlém. Po celé dopoledne bude na Betlémě připraveno také tradiční masopustní občerstvení. V hospodě U sv. Huberta proběhne tradiční zabijačka.

Masopustní tancovačka - Kulturní dům Dubina PardubiceZačíná: 22. únoraOblíbená taneční zábava s pravým českým masopustním občerstvením. Hudební doprovod k tanci a poslechu PA Band, v programu vystoupí také folklorní soubor Lipka.

Jižní Morava:

Masopustní veselí - DobšiceZačíná: 1. březnaOd 9:00 začíná masopustní průvod po obci, od 20:00 proběhne taneční zábava v místní sokolovně, k tanci a poslechu hraje skupina Černej kašel.

Fašank s rádiem Dyje - HodonínZačíná: 1. březnaVe 14:00 hod Vás čeká fašanková obchůzka a Krojový ples začíná ve 20:00 hod., kterým Vás provede Slovácký krúžek Hodonín.

Masopust na ZlobiciZačíná: 22. únoraV sobotu přijďte do přírodního areálu na Zlobici a ochutnejte domácí zabijačkové speciality, koblihy, jídla z jehněčího masa a výborné skopové klobásky, v Kolibě Vám po obědě zahraje country kapela.

Bohunický masopust - BrnoZačíná: 1. březnaFašanková pochůzka dědinou od orlovny začíná v 10:00. Proběhne návštěva bohunické vrchnosti na radnici a ve 13:00 bude pochována basa v obecním vinohradu.

Kuřimský masopustZačíná: 2. únoraZabíjačka, masopustní prodej, živá muzika a pro děti odpolední maškarní zábava v Kulturním domě, to je masopustní rej v Kuřimi.

Střední Morava:

Přerovský masopustZačíná: 1. březnaProgram začne v 10:00 hodin na Cukrle U Bečvy1, s Hanáckó mózekó z Litovle se půjde na náměstí T.G.M. V 10:30 hodin primátor města předa masopustní právo stárkovi.

Hanácký rok v BystřiciZačíná: 1. březnaFolklórní soubor Haná Vás srdečně zve na tradiční akci pořádanou v rámci projektu Hanácký rok. Program začíná v 10:00 na Zámeckém náměstí a poté bude pokračovat rozpustilým rejem maškar Bystřickou ulicí. Zavoní zabijačkové dobroty i masopustní koblihy.

Velkobystřický masopustZačíná: 18: únoraLetošní Masopust je zařazen do projektu přeshraniční spolupráce s názvem „ Haná ve Slezsku, Slezsko na Hané". V programu vystoupí dětské a dospělé soubory Čekanka, Krušpánek, Kanafaska a Mladá Haná, aby předvedly něco ze svého repertoáru.

Severní Morava:

Štramberský masopust 2014Začíná: 22. ÚNORAKaždá maska účastnící se průvodu dostane na úvod mohutný lok pravé moravské slivovičky či lahodný masopustní koblížek. Masopustní rej se po úvodním přivítání přesouvá v čele s koňským povozem na náměstí, kde se na několika místech můžete osvěžit výborným pitím či si vychutnat některou ze zabijačkových specialit.

Masopustní slezský bál v OpavěZačíná: 28. únoraÚnorovou část plesové sezóny v Kulturním domě Na Rybníčku uzavře slezský bál. Ten nabídne nejen cimbálovou muziku v podání Wajdovců, ale také tradiční plesový repertoár, o který se postará kapela Orient Express.

Hrčavské ostatky 2014Začíná: 1. březnaCelá akce započíná vyhlášenou hrčavskou zabijačkou. V poledních hodinách pak vyráží pestrý maškarní průvod, který obchází většinu zdejších chalup a stavení. V závěru průvodu se uskuteční slavnostní vyhlášení soutěže o nejhezčí masku a její ocenění hodnotnou cenou. Večerní hodiny pak patří především dospělým, kteří se baví tancem a dechovou hudbou místních kapel.

Masopustní průvod 2014 ZOO OstravaZačíná: 1. březnaMasopustní průvod bude putovat mezi jednotlivými expozicemi ZOO a při mnohých zastaveních bude vinšovat zvířecím miláčkům zdraví, štěstí a plodnosti. Zoufat nemusejí ani ti, kteří si nestihnou připravit vlastní masku či škrabošku, neboť během dopoledne si je mohou vyrobit v místním Výukovém centru.

Novojičínský masopust 2014 - Nový JičínZačíná: 7. březnaCentrem masopustního dění je již tradičně Masarykovo náměstí, kde se nejdříve potěšte z maškarního reje zahrnujícího i oblíbené vodění medvěda.A zbude-li Vám energie na další masopustní veselení, můžete si s ostatními zazpívat či zatančit některý z tradičních moravských tanců.

Staroměstský masopust 2014 - BruntálZačíná: 8. březnaJedná se o typickou lidovou veselici, jejíž kořeny lze hledat již v pradávných dobách. Jeho nedílnou součástí je barevný a veselý průvod masek, který okoření i veselý a zábavný program na zdejším sportovním hřišti. Z bohatého společenského a zábavního programu přichystaného na staroměstském hřišti upozorňujeme na rozmanité hry pro děti a dostatek dobrého jídla a pití pro jejich rodiče. Chybět nebudou ani svižně hrající hudebníci či komediální výstupy jednotlivých maškar.

Zlínsko:

Rožnovský masopustZačíná: 1. březnaMasopustní program začne v sobotu v 9:00 a potrvá do 16:00 odpoledne.Ochutnejte z pestré nabídky zabijačkových výrobků, kterou pro vás připravilo šestnáct mistrů řeznického řemesla.

Lešetínský fašank - ZlínZačíná: 22. únoraNa návštěvníky čeká vystoupení folklorních souborů a hudebních skupin na 2 pódiích, pochovávání basy, následovat bude průvod masek.Můžete se zúčastnit soutěže o nejlepší příchozí masku, navíc stojí za to pijít v kostýmu, protože každé dítě v masce dostane dáreček!

Masopustní veselí - VsetínZačíná: 22. únorČlenové vodáckého oddílu Tom Skorci Vsetín pořádají v 16:00 hodin na náměstí Svobody Masopustní veselí.Masky se potkají v sobotu ve čtyři hodiny na náměstí Svobody, aby se vydali průvodem do svých kluboven. Nebude samozřejmě chybět hudba, ani medvěd na řetěze. V klubovnách bude pro členy oddílu a jejich příznivce připravený program týkající se zabijačky, hudby, veselí, a akci zakončí pochování basy.

Masopustní průvod městem KroměřížZačíná: 1. březnaV Kroměříži se můžete čase 9-12 a 13-16 hodin účastnit akce Veselý masopust aneb výroba karnevalových masek v Muzeu Kroměřížska. Budou se vyrábět různé karnevalové masky, škrabošky a doplňky, které nesmí v období masopustu chybět. Každou hodinu od 10 do 17 hodin bude připraveno vystoupení hudebních skupin Streichkapela, CM Včelaran a Makedonské hudby.

Fašanková obchůzka - MikulovZačíná: 1. březnaNárodopisný spolek Pálava Vás srdečně zve na fašankovou obchůzku mikulovského náměstí. Začátek je v 9:30 hodin. Učinkují NS Pálava Mikulov a DH Mikulovanka.

Související

Masopust Nákří Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Povedl se? Masopust v Nákří opět potvrdil svou jedinečnost a originalitu

Pro jižní Čechy zcela netradiční, pro jednu z obcí v těsném sousedství temelínské elektrárny ale zcela běžná masopustní koleda, byla v sobotu 18. února znovu po roce k vidění v Nákří na Českobudějovicku. Kdo by čekal obvyklou růžičkovou, mečovou, či slaměnou koledu, čekal by marně. V Nákří totiž typické „kolečko“ netančí „mládenci“, ale třeba mušky Lihomilky, žokejky, kostlivci, Mexičané, asijské prodavačky nebo „fakt vostrý“ rockeři.
Ilustrační fotografie.

Masopust je na pořadu dne. Prastará tradice úspěšně přetrvala dodnes

Mezi oblíbené lidové slavnosti se v minulosti řadil masopust, nazývaný třeba také jako fašank. Písemnými prameny je doložen již z období 13. století, jeho původ lze hledat ve starých pohanských oslavách spojených s odchodem zimy a příchodem jara. Masopustní veselí se neslo ve znamení zábavy, dobrého jídla a pití i specifických zvyků či průvodů masek. Mnohé tradice přetrvaly dodnes. 

Více souvisejících

Masopustní průvod

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy