Vražda vlivného Housky /ČSSD/: Policie zadržela podezřelého

Ústí nad Labem - Kriminalisté zadrželi muže, kterého obvinili z vraždy podnikatele a vlivného politika ČSSD Romana Housky. ČTK to dnes řekla mluvčí ústecké krajské policie Šárka Poláčková, která tak potvrdila informaci serveru Deník.cz. Státnímu zástupci podá policie návrh na uvalení vazby.

Housku zastřelil pachatel loni 18. listopadu u vily v Chomutově, kde žil s bývalou hejtmankou a současnou náměstkyní hejtmana Janou Vaňhovou (ČSSD). "Jsem ráda, že policejní vyšetřování přineslo výsledky, a věřím, že pachatel tohoto trestného činu bude usvědčen a odsouzen," uvedla pro tisk Vaňhová.

"Určitě je dobře, že policie koná a že má její vyšetřování výsledky, pokud tedy je možno toto pokládat za už nějaký reálný výsledek policejního vyšetřování," komentoval dnes případ svého spolustraníka premiér Bohuslav Sobotka. Dál se k věci nechtěl příliš vyjadřovat. "Nemám žádné informace ani z policie, ani z Ústeckého kraje," uvedl během návštěvy Berlína. Zdůraznil, že je důležitá nezávislost a nestrannost vyšetřování.

Mrtvého Housku našel podnikatel, spoluvlastník stavební společnosti RRR s.r.o. Vlastimil Rindoš, který s ním měl domluvenou schůzku. Houska byl v Ústeckém kraji vnímán jako kontroverzní člověk, čelil i podezření z úplatkářství.

Ještě před měsícem neměli kriminalisté nic, co by je k pachateli, který zastřelil podnikatele čtyřmi ranami, dovedlo. Na místě činu se našel paralyzér. 

Policisté se obrátili i na veřejnost. Pomoc si slibovali především od lidí, kteří se přibližně v době vraždy pohybovali v lesoparku v sousedství Houskova domu nebo projížděli ulicí Březový vrch směrem na Jirkov nebo od Jirkova. Lokalita je totiž přes den poměrně frekventovaným místem, lidé sem chodí venčit psy a sportovat, uvedl Ústecký deník.

O motivu vraždy se vedou dohady

Policie zaměřila jednu z vyšetřovacích verzí na provize, které Houska mohl požadovat předem za zprostředkované dotace, a to i v případě, kdy žadatel příspěvek nezískal. Ten pak mohl chtít peníze zpět. Jako druhou údajnou verzi pak policie prověřuje možnost, že Houska peníze půjčoval. Vraždou by mohl vyvrcholit konflikt s dlužníkem, který zapůjčený obnos nechtěl vrátit.

Podnikatel Jan Šámal z Bíliny v roce 2007 obvinil Housku z toho, že po něm chtěl úplatek 250.000 korun za to, že mu zajistí vítězství v konkurzu na provozování parkovišť v centru Chomutova. V budově chomutovského magistrátu tehdy zasahovali kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a odnesli si dokumenty k zakázce. Nikdo ale nebyl obviněn. Houska tehdy žádost o úplatek popřel.

Na pohřeb Housky 29. listopadu 2013 přišli poslanec Jaroslav Krákora (ČSSD), kterému Houska dělal dlouhá léta asistenta, se šéfem krajské ČSSD Radkem Scherferem dorazil i krajský radní Arno Fišera. 

Přišli i další sociální demokraté - náměstek chomutovské primátora Martin Klouda, zastupitel Miloň Houda, jirkovský starosta Radek Štejnar či bývalý poslanec Vlastimil Aubrecht. Nijak se neskrýval ani chomutovský zastupitel a podnikatel Zdeněk Fojtík (ODS). Někteří z nich nesli květiny, řada z nich je kupovala až v krámku přímo před obřadní síní.

Mezi kondolujícími byla i koulařka Helena Fibingerová. Rodina, včetně Houskovi partnerky a náměstkyně hejtmana Jany Vaňhové, přijela do areálu zadním vchodem, aby se novinářům vyhnula. Stejným způsobem po obřadu odjela, informoval před časem Ústecký deník.

Související

Roman Houska /ČSSD/

Vrah vlivného Housky si trest odpyká, Nejvyšší soud dovolání zamítl

Ústí nad Labem - Nejvyšší soud zamítl dovolání Michala Krnáče odsouzeného za vraždu chomutovského podnikatele a vlivného člena ČSSD Romana Housky. Krnáč má strávit ve vězení 13 let. ČTK dnes o výsledku rozhodnutí Nejvyššího soudu informovala mluvčí ústeckého krajského soudu Marcela Trejbalová.

Více souvisejících

Roman Houska (zavražděný člen ČSSD) Jana Vaňhová ČSSD

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 4 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy