Čas pro bylinky je tu. Rady, jak je vysadit a jak o ně pečovat

Praha - Není nad to, když v kuchyni použijete čerstvé bylinky. Jsou nepoměrně lepší než ty sušené z obchodu. Pěstovat je může opravdu každý, můžete je totiž vysadit na zahradě i na balkoně nebo v květináči v pokoji. Přečtěte si rady, jak je vysadit a jak o ně pečovat.

Tymián, rozmarýn, nebo oregano. To se při vaření, hodí téměř pokaždé. "Je ideální čas začít sázet bylinky do zahrádky nebo truhlíku. Kdo nemá možnost si je vysadit do zahrádky, tak dobrá varianta je i zasadit je do květináčů či truhlíků," říká Lukáš Hájek ze Zahradnictví Chládek. "Pro výsadbu bylinek je dobré využít bylinkový substrát," dodává.

Zahradník upozorňuje i na to, jaké rostlinky k sobě dáváte. "Důležité je, aby se bylinky rozsadili správně podle způsobu pěstování. Jsou bylinky, které například nemají rádi tolik vody, stínu, nebo slunce. Jedna ze skupin, které můžeme dát k sobě je levandule, rozmarýn a tymián. Další skupinou je šalvěj a meduňka. Pokud bychom dali například meduňku s rozmarýnem, tak by to nedopadlo dobře. Meduňka je hodně agresivní a velmi se rozrůstá," vysvětluje Hájek.

Psali jsme:
Je čas myslet na jahody. Čtěte, jaké koupit a jak se o ně starat
Odborník radí: Co v tomto počasí dělat na zahrádce a s čím určitě počkat
 

Hodně specifickou bylinkou je bazalka. Ta je parádní do salátů, nebo i k těstovinám, špagetám či na domácí pizzu. "Ta by se měla sázet úplně zvlášť, protože se pěstuje ve stínu. Je velice náročná i na vodu. Spíše se pěstuje na sucho. Nechá se vyschnout a pak teprve se mírně zalije. Nesmí se přelít. To je jeden z problémů, další je, že ji spálí sluníčko," uvedl zahradník ze Zahradnictví Chládek.

Psali jsme:
Jaro v plné síle: Bude deštivo, ale teplo. Dočkáme se i 26 stupňů
 

A jak se starat o bylinky, když už je po sezoně a začíná podzim? "Většina bylinek přezimuje, ale některé musíme uklidit. Je to například rozmarýn. Zimu venku dobře přežije šalvěj, meduňka, petržel, pažitka, případně levandule," uzavírá Hájek.

Související

Více souvisejících

Jaro zahrádkářství

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 49 minutami

před 58 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy