Tragická česká expedice Peru 1970. Co se tehdy stalo?

Praha - Poslední květnový den roku 1970 se zapsal do dějin naší planety tragickým písmem. Jedna z nejhorších přírodních katastrof Jižní Ameriky zničila oblast velkou téměř jako polovina naší vlasti, připravila o život na 50 000 lidí a zničila hodnoty ve výši 500 milionů dolarů. Mezi mrtvými byla i celá československá horolezecká expedice Peru 1970.

Lidské osudy jsou mnohdy nevyzpytatelné – když se nad nimi zamýšlíme, mnohokrát nám dojde, že stačila maličkost a vše by se vyvíjelo jinak. Je to omletá pravda a stále živá. Ostatně tragický příběh naší skupiny horolezců to dokazuje a je přímo komorní ukázkou toho, co znamená být „ve špatnou dobu na špatném místě".

Kde byl onen začátek konce?

Skupina milovníku skal vedená Bohumilem Nejedlem přišla v listopadu 1968 s nápadem uspořádat horolezeckou expedici na Aljašku. Tamní nejvyšší hora Mount McKinley (6168 m) by znamenala pro Čechoslováky její vůbec první úspěšné zdolání. Jenže v červnu 1969 musí zástupce výpravy konstatovat, že se nepodařilo získat dostatek finančních prostředků na úspěšnou realizaci. Mezi dalšími důvody pozastavení celého podniku byly údajně i zákazy v důsledku nastupující normalizace, pro kterou nebyla expedice na území USA žádoucí. Buď jak buď, říjnový kongres Mezinárodního svazu horolezeckých organizací (UIAA) pořádaný v ČSSR vyslovil názor, že by náhradní cíl pro expedici mohl ležet v Jižní Americe. Byla tu totiž nikoli zanedbatelná okolnost, že část již pořízené výbavy pro expedici by časem podlehla zkáze.

Club Peruano Andino zaslal pozvání a zájem skupiny horolezců, kterou tvořili převážně muži ze severních Čech, se zaměřil na nejvyšší horu Peru zvanou Huascarán nebo též Nevado Huascarán (6768 m) – jde o čtvrtou nejvyšší horu Jižní Ameriky. Kromě dalších horolezeckých a marketingových cílů bylo hlavním záměrem dosáhnout vrcholu této hory prvovýstupem, takzvanou jižní cestou.

Čtyři tuny materiálu v 65 bednách putovaly postupně do Hamburku, odkud měly zamířit lodí Hornbelt do limského přístavu Callao. O měsíc později se vypravilo patnáct členů expedice leteckými skoky přes Dakar, Buenos Aires, Santiago de Chile do hlavního města Peru. Ovšem poté, co po týdenním putování stanuli 29. dubna 1970 na půdě peruánské metropole, museli vyslechnout nemilou zprávu – loď ještě nedorazila a nezdálo se, že by její zpoždění mělo být krátké.

Neštěstimi stíhaná expediceHornbelt nakonec místo původního termínu 15. – 18. dubna dorazil o téměř čtyři neděle později. Od třetího do osmého května trvala vykládka a celní odbavení a potom hospodář ing. Jiří Rasl konstatuje, že prakticky desetina materiálu byla ukradena nebo znehodnocena. Chyběla část výstroje, nikoli však speciální horolezecká, zloději proseli důkladně zásobu konzerv, prádla, oblečení i léků. Po sepsání škod však došlo k rozhodnutí, že se do Cordillera Blanca pojede.

Přes delší neplánovaný pobyt někteří členové expedice trpěli aklimatizačními potížemi, zvláště po výstavbě základního tábora v oblasti horského sedla Portachuela de Llanganuco. Než se mohla naplno rozběhnout vlastní horolezecká aktivita, došlo 18. května k nečekané pohromě. Jednoznačně nejlepší člen výpravy, sedmadvacetiletý Ivan Bortel, při návratu do základního tábora nešťastně uklouzl na horské stezce a po pádu do třicetimetrové hloubky na místě zahynul. Týden se vyřizovaly nezbytné náležitosti kolem jeho pohřbu, do řad expedice se vkrádala skepse. Uvažovalo se o jejím zrušení, nakonec byly stanoveny méně náročné cíle a setrvání bylo do jisté míry vysvětlováno povinností vytvořit reklamní materiály pro podniky, které výpravu finančně zabezpečily. Než však došlo k nějakému pokusu o zdolání vytčených hor, přišla katastrofa.

Naděje umírá poslední

V neděli 31. května postihlo oblast Peru silné zemětřesení trvající necelé 4 minuty. Ze severní stěny Huascaránu se odlomila vrcholová pokrývka a při sesuvu do údolí strhla obrovskou masu kamení, která měla odhadovaný objem 50 milionů čtverečních metrů a letěla rychlostí přes 250 km/h. Smetla několik vesnic a město Yungay, ve kterém připravila o život téměř 80 % obyvatel. A jedna postranní cestička, snad desetina celkového objemu, se odklonila z hlavního proudu a zasáhla oblast mezi oběma jezery Llanganuco. Právě tam, kde měla základní tábor československá expedice.

Dva týdny po katastrofě nikdo nemohl s určitostí říci, kdo přežil a kdo ne. Neexistovalo spojení, do postižené oblasti se komplikovaně dostávali záchranáři. Beznaděj střídaly optimistické zprávy, že se Čechoslováci zachránili s japonskou expedicí v nějaké jeskyni, vzápětí byly dementovány, že šlo jen o zkomolené informace. Až 11. června přichází oficiální vyjádření, oznamující zánik Expedice Peru 1970. V historii horolezectví to bylo vůbec poprvé, kdy zahynula celá výprava do posledního muže.To jsou oni, prohlédněte si je

Nezapomeňme!

Ve výpravě byly skutečné špičky tohoto sportovního odvětví, ale stejně tak tu měla zastoupení kultura: členy byli i známý fotograf Vilém Heckel, sochař Valerián Karoušek a publicista Arnošt Černík, ovšem i oni byli řazení mezi kvalitní horolezce. Zapomenout bychom ale neměli na žádného z patnácti mužů, kteří položili životy na oltář své záliby, pro mnohé nepochopitelné. Vedle tří zmíněných a nešťastného Ivana Bortela to byli ještě Milan Černý, Jiří Jech, Jaroslav Krecbach, ing. Milan Matras, Ladislav Mejsnar, Milan Náhlovský, Bohumil Nejedlo, Zdeněk Novotný, ing. Jiří Rasl, MUDr. Svatopluk Ulvr a Václav Urban.

Bohumil Nejedlo (český horolezec) Horolezectví Peru

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mark Rutte, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Rutte má zelenou. Na cestě do vedení NATO ho podpořilo Slovensko i Orbán

Maďarsko je ochotno podpořit kandidaturu Marka Rutteho na pozici generálního tajemníka NATO, uvedl v úterý maďarský premiér Viktor Orbán na sociální síti X. Odcházející nizozemský premiér Mark Rutte se setkal s Viktorem Orbánem na okraj neformálního summitu lídrů členských zemí EU v Bruselu.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Cristiano Ronaldo

Euro 2024: Hašek by rád porazil Ronalda, portugalskému kouči Martínezovi se styl Čechů líbí

Očekávaný vstup do fotbalového Eura z pohledu české fotbalové reprezentace se blíží, jelikož už v úterý večer od 21:00 nastoupí v Lipsku do duelu proti Portugalsku. Tedy proti týmu, který je pasován mezi největší favority celého turnaje. Z české strany vyšlo najevo, že jsou všichni hráči zdravotně v pořádku, i kapitán Tomáše Součka, jenž měl problémy s nohou a úlevy na trénincích. Portugalský stratég  Roberto Martínez českou reprezentaci nehodlá nikterak podceňovat.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Palestina

Palestina míří ke kolapsu. Vznikne druhá Gaza, varují Norové

Palestinská samospráva by se mohla v nadcházejících měsících rozpadnout, uvedl v pondělí norský ministr zahraničí Espen Barth Eide. Důvodem je údajně nedostatek finančních prostředků, pokračující násilí a skutečnost, že půl milionu Palestinců nesmí pracovat v Izraeli, uvedl server CNN.

před 6 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Slováci příkladným srdnatým výkonem a týmovou bojovností udolali Belgii 1:0

V rámci letošního fotbalového Eura v Německu se zrodilo první velké překvapení a postarali se o něj Slováci, když udolali favorizované Belgičany 1:0 zásluhou gólu Ivana Schranze ze 7. minuty po hrubé chybě v belgické obraně. Slovákům navíc vedle srdnatého výkonu a týmové bojovnosti přálo i štěstí, když hned dvě branky Romela Lukaka nebyly uznány po zásahu VARu. Nejprve kvůli ofsajdu, poté kvůli hraní rukou. Na belgické straně byla vidět spousta špatných rozhodnutí v klíčových momentech.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Dodávky zbraní do Izraele mají zelenou. Odpůrci v USA couvli

Dva významní členové Demokratické strany v americkém Kongresu podpořili prodej dalších zbraní Izraeli v hodnotě 18 miliard eur. Informoval o tom server The Washington Post (WP).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy