Omluva za slova o zruinování: Knížákův spor s historikem Fajtem soud odročil

Praha - Vrchní soud v Praze dnes odročil projednání odvolání exšéfa Národní galerie (NG) Milana Knížáka proti rozsudku pražského městského soudu, který mu nařídil omluvit se historikovi umění Jiřímu Fajtovi. Knížák se podle předchozího nepravomocného verdiktu má omluvit za výroky v České televizi (ČT) z roku 2010, kdy dal Fajtovi za vinu "zruinování" galerie. Odvolací soud se ještě potřebuje zabývat videozáznamem.

Soudkyně Romana Vostrejšová případ odročila na konec listopadu, aby bylo možné řádně probrat jako důkaz záznam televizního pořadu.

Městský soud v Praze nařídil Knížákovi omluvu Fajtovi v říjnu 2012. Podle soudu Knížákova slova směřovala velmi osobně proti Fajtovi, zároveň ale soud neuznal požadavek omluvy v alespoň jednom z celostátních deníků. Knížák má omluvu vyjádřit ve vysílání ČT.

Městský soud jednal v případu před dvěma roky podruhé. Dříve rozhodl, že se Knížák omlouvat nemusí. Odůvodnil to tím, že svá tvrzení pronesl v pořadu s nízkou sledovaností. Omluva přes Českou tiskovou kancelář a jeden z celorepublikových deníků by tak byla nepřiměřená. Proti tomuto verdiktu se Fajt odvolal a soudní senát následně rozsudek zrušil a vrátil případ k novému projednání.

Knížák v roce 2010 v pořadu Kontexty mimo jiné řekl, že kunsthistorici, kteří před ním vedli Národní galerii, ji dovedli "do naprosto dezolátního stavu". "A nejhorší byl pan ředitel Fajt, který ji zcela ekonomicky zruinoval," uvedl. Fajt nicméně nikdy nebyl generálním ředitelem NG a tvrdí, že na ekonomický chod galerie neměl vliv. Byl šéfem Sbírky starého umění.

Knížák byl ředitelem Národní galerie od roku 1999 do května 2011. V roce 2004 se skupina Rafani při návštěvě Veletržního paláce společně a veřejně vykálela na zem v expozici českého a slovenského umění šedesátých let na protest proti způsobu vedení Národní galerie a svou akci označili za performanci. Milan Knížák o nich mluví stylem: "Rafani jsou největší konvencí pod sluncem. Ti jsou tak opatrní..."

Nesouhlas s Knížákovými názory a činy vyjádřila skupina Guma guar, která uspořádala výstavu v galerii Vernon s názvem Milan Knížák: Podivný Kelt. Milan Knížák označil celou skupinu Guma guar a jejího hlavního představitele Milana Mikuláštíka, svého bývalého žáka, za snad ještě horší případ, než jsou Rafani.

Na začátku devadesátých let organizoval demonstraci za záchranu kubistického domu od Josefa Chochola v Neklanově ulici č. p. 98 pod Vyšehradem. Se studenty se zúčastnil demonstrace proti nevkusným sochám v Praze. Upozornil na sebe také kontroverzními názory na romskou otázku: "Jiří Čunek byl k Romům příliš vstřícný, já bych jim náhradní byty nenabídl.

Související

Andrej Babiš (ANO)

Nestydatý Babiš. Jak si tohle může dovolit? Známý umělec se pořádně naštval

Premiér Andrej Babiš (ANO) se nechal slyšet, že by předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj měl rezignovat na svou funkci, pokud by byl obviněn v současném vyšetřování možné korupce v tendru na mýtné. Jeho slova vytočila českého výtvarníka a bývalého šéfa Národní galerie v Praze Milana Knižáka.

Více souvisejících

Milan Knížák Národní galerie

Aktuálně se děje

před 35 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 52 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy