Smrtící námraza: Boeing varuje, přepravci stahují dreamlinery

Seattle/Tokio - Americký výrobce letadel Boeing varoval v pátek některé letecké společnosti před rizikem tvorby námrazy na motorech od společnosti General Electric u svých letadel 747-8 a 787 Dreamliner. Celkem patnácti aeroliniím dal pokyn, aby s těmito letouny nelétaly poblíž bouřkových mraků ve vyšších vrstvách atmosféry.

Japonský přepravce Japan Airlines na to dnes reagoval stažením svých dreamlinerů ze dvou mezinárodních linek. Mezi další přepravce, jichž se to týká, patří podle agentury Reuters také německá Lufthansa, americká United Airlines nebo hongkongská Cathay Pacific.

"Letecké odvětví zaznamenává v posledních letech nárůst počtu námraz ledovými krystaly. Je to důsledek zvyšování počtu velkých dopravních letadel, zejména v tropických oblastech," uvedl mluvčí GE. Společnost nyní ve spolupráci s Boeingem vyvíjí softwarové modifikace systému kontroly motoru, které by měly tento problém řešit, dodal.

Krok Boeingu přišel poté, co od dubna do listopadu zaznamenalo pět letounů 747-8 a jeden stroj 787 dočasnou ztrátu tahu při letech ve velkých výškách.

Stupeň nebezpečí námrazy pro let závisí na intenzitě tvorby námrazy. Tím rozumíme tloušťku ledu, která se na povrchu letounu vytvořila za určitý čas. Intenzita vytváření námrazy závisí na: obsahu vody v oblaku či mlze, složení oblaku částic v oblaku, na rychlosti letu a době letu v prostředí, ve kterém se námraza tvoří a na tvaru a velikosti aerodynamických ploch. Při velkých rychlostech letadla závisí vznik námrazy rovněž na teplotě aerodynamických ploch. Ty se ohřívají třením částic vzduchu o povrch plochy a také stlačováním proudu vzduchu před obtékaným tělesem.

Pro začátek tvorby námrazy na letadle v oblačnosti tvořené přechlazenými kapkami je rychlost letu. S rostoucí rychlostí se zvyšuje výška hladiny, od které se námraza začne tvořit vzhledem k nulové izotermě.Nejčastěji se námraza bude tvořit v souvislé vrstvě oblačnosti složené z přechlazených vodních kapek při rychlosti letu do 600 km/h.

Konstruktéři letadel a technici na letištích se snaží nejrůznějšími způsoby bojovat proti tvorbě námrazy ne vnějším povrchu letadla. Na náběžných hranách křídel je montována ochrana - gumové protektory, které zvětšují svůj objem a lámou vznikající námrazu, která následně z letadla odpadá.Tepelná ochrana využívá zahřátý vzduch z kompresoru a teplo výstupních plynů. Elektrická ochrana Využívá přeměnu elektrické energie na tepelnou a tím rozmrazuje tvořící se led. V neposlední řadě se používá i ochrana chemická, která je založena na zmenšení přilnavosti námrazy k povrchu letounu. Povrh letounu a náběžné hrany křídel bývají opatřovány různými mrazuvzdornými kapalinami.Problémem této ochrany bývá tloušťka nátěru letadla – pokud by nebyl dostatečně tenký, pak by nepravidelnosti na jeho povrchu mohly samy o sobě způsobovat turbulence či letadlo brzdit, informuje fyzmatik.pise.cz.

Související

Více souvisejících

Boeing 787 Dreamliner letadla, letectví

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Donald Trump

V určitém bodě nastane bod zlomu, varuje Trump

Bývalý americký prezident Donald Trump uvedl, že by přijal domácí vězení nebo pobyt ve vězení. Prohlásil to poté, co jej soudní porota v New Yorku uznala vinným v kauze uplácení a falšování obchodních záznamů. Tvrdí však, že takový trest by veřejnost jen těžko přijala, informovala agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Co bude po konci války v Gaze? Izrael má jasný plán

Izrael nesouhlasí s tím, aby hnutí Hamás nadále vládlo v Pásmu Gazy, a to ani během procesu ukončování tamní války. Toto stanovisko vyjádřil v neděli izraelský ministr obrany Joav Galant, který uvedl, že Izrael zkoumá alternativy vůči vládě této islamistické organizace, uvedla agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Záchranné složky zasahují v Liberci po úderu blesku do stromu. (2.6.2024) Prohlédněte si galerii

Drama v Liberci: Nové informace o pacientech, které v Liberci zasáhl blesk

V nemocniční péče se po nedělním úderu blesku během bouřky v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích nakonec ocitlo 22 lidí. Na místě včera zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Policie po ukončení zásahu uvedla, že zdravotníci pečují ve třech nemocnicích o 18 pacientů.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Severní Korea (KLDR)

Severní Korea přestane s posíláním balónů s odpadky. Jih ale varovala

KLDR v neděli oznámila, že dočasně přestane s posíláním balónů s odpadky přes hranici do Jižní Koreji. Komunistická diktatura nicméně varovala souseda, že se k této praxi vrátí, pokud Soul bude na její území posílat další aktivistické letáky namířené proti severokorejskému režimu.

včera

Bojové vozidlo pěchoty M2A4E1 Bradley.

VIDEO: Dvě ruská obrněná vozidla zničena americkým Bradleym

Bojové vozidlo pěchoty Bradley, darované Spojenými státy ukrajinské armádě, mělo zničit dva ruské obrněné transportéry na východní Ukrajině. Ukazují to nové záběry, které se objevily po oznámení Kyjeva o intenzivních bojích na východní frontě.

včera

Rusko utrpělo „nejvyšší měsíční“ ztráty od začátku války

Ukrajinské ministerstvo obrany v sobotu uvedlo, že ruské síly na Ukrajině ztratily v květnu 38 940 vojáků, což je podle Kyjeva nejvyšší měsíční ztráta od zahájení Ruské invaze na Ukrajinu od února 2022.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy