Jančura kupuje lokomotivy

Praha - Společnost RegioJet udělala důležitý krok k tomu, aby mohla konkurovat Českým drahám. Dohodla se na nákupu devíti ojetých lokomotiv. Nyní shání vagony. Vyjet na dálkové tratě chce za necelý rok. V úterním vydání o tom píše Mladá fronta Dnes.

Majitel RegioJetu Radim Jančura, který dlouhodobě kritizuje České dráhy, bude mít zřejmě už příští rok v březnu možnost ukázat, zda dokáže provozovat železniční dopravu lépe než státem vlastněný obr. Podařilo se mu totiž uzavřít dohodu o nákupu devíti elektrických lokomotiv od italského soukromého dopravce Ferrovie Nord Milano.

Nyní vybírá dodavatele vagonů a podal žádost Správě železniční dopravní cesty (SŽDC), aby mu přidělila potřebnou kapacitu tratí. "Nemáme obavu, že bychom při přípravě jízdního řádu měli být diskriminováni oproti Českým drahám," uvedl obchodní ředitel RegioJetu Jiří Schmidt.

"Jako sestavovatel jízdních řádů jim v tom nemůžeme bránit," komentoval krok RegioJetu mluvčí SŽDC Pavel Halla.

Firma zatím tají, na které tratě by chtěla vyrazit. Podle informací MF DNES má však největší šanci trasa mezi Prahou a Ostravou, která patří mezi několik málo úseků, kde se vlaky uživí i bez dotací. Podobný pokus učinil už dříve dopravce Railtrans, ale nakonec od projektu ustoupil.

"Pokud stát nevypíše soutěže, budeme jezdit jako konkurence vlaků EuroCity a InterCity," naznačil Radim Jančura, že právě hlavní tahy společnost zajímají nejvíce.

Doprava, na jejíž provozování přispívá stát a kraje, však RegioJet láká ještě více. Možnost bojovat o první dotovanou trať v soutěži však nenastane dříve než v létě příštího roku, kdy by mohlo ministerstvo dopravy vypsat první tendr. Jednalo by se o trať mezi Olomoucí, Krnovem a Ostravou.

Související

Radim Jančura, majitel Student Agency

Zemětřesení v holdingu Student Agency: Radim Jančura změnil strukturu firem

Podnikatel Radim Jančura od 1. května změnil strukturu společností v holdingu Student Agency. Do nově založené komanditní společnosti Student Agency Travel začlenil prodej letenek, zájezdů a zahraničních pobytů. V existující komanditní společnosti Student Agency nechal dopravní aktivity, tedy autobusy a vlaky. Pod tuto společnost ve struktuře spadají i akciové společnosti RegioJet, jedna v Česku, druhá na Slovensku. Samostatnou akciovou společností spadající přímo pod holding je RegioJet UK, která bude mít na starosti provoz vlaků v Ústeckém kraji, řekl dnes ČTK mluvčí Aleš Ondrůj.
student agency

Žluté vlaky budou expandovat. Tržby RegioJetu loni vzrostly, firma je v zisku

Tržby železničního dopravce RegioJet loni mírně rostly na 1,1 miliardy korun. Zisk před zdaněním činil 102 milionů korun, napsal v tiskové zprávě mluvčí Aleš Ondrůj. Poprvé v zisku byl dopravce v roce 2015, na železnici působí od roku 2011. Předloni byl ve ztrátě. Nyní působí kromě Česka také na Slovensku a v Rakousku. Letos od prosince začne poprvé jezdit na dotovaných spojích v Česku objednávaných státem a Ústeckým krajem. Hospodářské výsledky dnes oznámily i České dráhy, které sice loni hospodařily se ziskem 1,2 miliardy, ale osobní doprava skončila ve ztrátě 230 milionů.

Více souvisejících

Radim Jančura

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Bürgenstock

Hrozí mírovému summitu ztráta legitimity? Obavy mají i švýcarští pořadatelé, chybí důležité mocnosti

Víkendový mírový summit přinese setkání předních světových lídrů. Velké potíže pro samotnou legitimitu události ale může přinést nepřítomnost Ruska a Číny. Mají s tím problém i samotní Švýcaři, kteří summit hostí. Česká republika naopak vůči podpoře Ukrajiny zachovává neochvějně tvrdý postoj. Svědčí o tom například 5700 ukrajinských vojáků, které v rámci různých programů vycvičili jejich čeští kolegové. 

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Děti by si měly především hrát a učit se.

Dětská práce se pojila zejména s válkami, skoncovat s ní nebylo jednoduché

Na 12. června připadá Světový den proti dětské práci. Ten vyhlásila Organizace spojených národů s cílem upozornit na problém dětské práce, který je mnohde stále aktuální. Také u nás byla v minulosti dětská práce poměrně běžnou praxí, a to výrazněji během válek. Ačkoliv se snažil s prací dětí skoncovat již v 19. století císař František Josef I., ještě v minulém století děti pracovaly velice často.

včera

včera

AC Sparta Praha

Potvrzeno. Brian Priske odchází ze Sparty do Feyenoordu, nástupcem se stává asistent Friis

To, o čem se v posledních dnech ve fotbalovém zákulisí neustále spekulovalo, se stalo skutečností. Fotbalová Sparta oznámila odchod svého úspěšného trenéra Dána Briana Priskeho, jenž tak míří za novým angažmá do Feyenoordu Rotterdam. Stává se tak po dvou letech působení na Letné, kde s Pražany dvakrát vyhrál ligový titul a jednou také český pohár. Ve Feyenoordu se stane nástupcem Arneho Slota, jenž od příští sezóny bude trénovat Liverpool. To Spartu nově povede dosavadní asistent Lars Friis.

včera

Bojový letoun F-16, photo by Chandler Cruttenden

EXKLUZIVNĚ: Stíhačky F-16 míří na Ukrajinu. Nebudou nasazeny ze základen NATO, uvedlo nizozemské MO pro EZ

Nizozemské stíhačky F-16 již jsou na cestě na Ukrajinu. EuroZprávy.cz exkluzivně oslovily nizozemské ministerstvo obrany, aby průběh dodávek objasnilo. Zatímco mluvčí Helen Sikkesová odmítla využívání základen NATO ze strany ukrajinských pilotů, ministryně obrany už dříve prohlásila, že bude možné ostřelovat těmito stíhačkami území Ruské federace. 

včera

včera

včera

Čaputová a Pavel si navzájem dali nejvyšší státní vyznamenání

Český prezident Petr Pavel a jeho slovenská kolegyně Zuzana Čaputová si během její poslední zahraniční cesty v Praze navzájem předali nejvyšší státní vyznamenání. Čaputová dnes návštěvu České republiky zakončí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy