Sněhová kalamita na severu Čech: Doprava kolabovala, seniora zabil pluh

Liberec - Sever Čech dnes dostal pořádnou zimní nadílku. Sněžení komplikuje dopravu v Libereckém kraji. Příjezdy do větších měst i průmyslových zón blokovaly kolony automobilů a uvízlých kamionů. V Rokytnici nad Jizerou zemřel 76letý chodec, do kterého při údržbě místní komunikace nacouval pluh.

V 15:00 se pro nákladní vozy nad 3,5 tuny otevřela silnice 10 z Tanvaldu do Harrachova a do Polska. Kvůli sněžení na ni nesměly kamiony od čtvrtka. Řidiči ale nadále musí jezdit hodně opatrně, radí policie i silničáři.

Tragická nehoda, při níž po střetu s pluhem zemřel chodec, se stala v Krkonoších krátce před polednem. "Budeme zjišťovat, proč ke střetu došlo, za jakých okolností a míru zavinění," uvedla mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Dopoledne policie řidičům doporučovala, aby nevyjížděli, pokud nutně nemusejí. Podle Suchánkové už toto doporučení není aktuální. "Stále to chce ale jezdit velmi opatrně," dodala. Od rána policie vyjížděla k více než 20 dopravním nehodám. Na silnici na Bělou pod Bezdězem se srazil autobus s autem. Jeho řidička byla těžce zraněna. Na silnici II. třídy v Záhoří-Proseči se auto otočilo na střechu. Zaklíněnou posádku vyprostili až hasiči za pomoci hydraulického nářadí. Uvnitř byly i dvě děti.

Příjezdy do větších měst i průmyslových zón dopoledne blokovaly kolony aut a uvízlých kamionů. Problémy byly i ve stoupáních na silnici 9 na Rumburk, na silnici 13 v Kamenickém Šenově, v Albrechtickém kopci ve Frýdlantském výběžku a dalších místechv kraji. Pod tíhou mokrého sněhu popadaly některé stromy, například v Novém Boru či Cvikově.

Podle informací z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by mělo sněžení postupně ustávat a obloha by se měla vyjasňovat. V noci na sobotu už by mělo sněžit jen ojediněle, hlavně na horách. Teploty ale klesnou až k minus šesti stupňům.

Předpověď na sobotu (00-24):Převážně oblačno, místy občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, četnější na horách, informuje chmi.cz. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty 0 až +4 °C. Mírný západní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Převážně oblačno, místy občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C. Mírný západní a severozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Související

Vláda ČR

Vláda letos poprvé vyjela do krajů, jednala v Jablonci nad Nisou

Vláda se letos poprvé sešla na výjezdním zasedání v Jablonci nad Nisou v Libereckém kraji. Kabinet se zabýval mimo jiné aktuální situací ve výstavbě dopravní infrastruktury v Libereckém a Královéhradeckém kraji, využíváním dotačních programů Ministerstva životního prostředí v obou krajích či přeshraniční spoluprací mezi příhraničními oblastmi Česka, Polska a Německa. Vláda jednala i s radami obou krajů a sešla se i se starosty okolních obcí.

Více souvisejících

Liberecký kraj Sněžení doprava Silnice Rumburk Počasí

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy