Rušením benefitů vzroste tlak na zvyšování mezd

Praha - Zavedení zaměstnaneckých paušálů místo daňového zvýhodnění benefitů zvýší zaměstnavatelům náklady, zaměstnanci totiž budou vyvíjet tlak na zvyšovaní mezd. Informovala o tom v úterý Unie zaměstnavatelských svazů.

Plánovaná změna, kterou se snaží prosadit ministerstvo financí v čele s ministrem Miroslavem Kalouskem (TOP 09) bude mít negativní vliv i na státní kasu a na provoz zaměstnaneckých jídelen a kantýn.

Podle místopředsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Václava Pícla se rušení zaměstnaneckých benefitů navíc podepíše i na zdraví zaměstnanců. Ti totiž podle něj přejdou z teplé stravy na studenou.

"A u těch se zvýší daň z přidané hodnoty, takže to bude mít celkově velmi negativní dopad. Navíc dojde k obrovskému tlaku na zvyšování mezd. Poroste tak tlak na zdražování pracovní síly, což je přesný opak toho, než si od změn ministerstvo financí slibuje," zdůraznil Pícl s tím, že plánovaný paušál bude znamenat pro státní kasu deficit devět miliard korun. O tuto částku se totiž podle něj sníží příjmy do státního rozpočtu.

Zrušení daňového zvýhodnění stravenek i dalších benefitů plánuje ve své daňové reformě ministerstvo financí. Chce je nahradit zaměstnaneckým paušálem ve výši 3000 korun ročně na člověka. Lidé budou moci paušál uplatnit ve formě slevy na dani.

"Zaměstnanecké benefity jsou něčím, co zaměstnanci velmi oceňují. Zaměstnanecký paušál navíc zvýší náklady práce. Je neúčelový a diskriminační, protože na něj nedosáhne zhruba 300 tisíc zaměstnanců s nejnižšími příjmy," uvedl prezident Unie zaměstnavatelských svazů Pavel Dušek.

Podle Duška i Pícla dopadne zavedení paušálů totiž nejvíce na zaměstnance s nejnižšími příjmy. Ti totiž daně neplatí a nebudou tak moci zaměstnanecký paušál uplatnit. Přijdou navíc i o současné výhody, které jim stravenky umožňují. "Zaměstnavatelé navíc budou hledat praktiky ze šedé ekonomiky, aby to, co dají zaměstnancům, nemuseli danit," upozornil Pícl.

Problémy ale nastanou i u restaurací. "V současné době jsou roční tržby restaurací za obědy v rámci celé České republiky zhruba 13 miliard korun. Pokud tyto změny projdou, bude to znamenat propad o 59 procent," varoval prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Po zrušení daňového zvýhodnění podle posledních průzkumů společnosti Factum Ingenio uvažuje o zachování benefitů zhruba jedna třetina zaměstnavatelů. Příspěvky na stravování, které zaměstnanci dostávají, v současnosti podle Duška činí v průměru přes 700 korun měsíčně, příspěvky na volný čas přes 300 korun měsíčně. Zaměstnanecký paušal má přinést zaměstnancům 250 korun ve slevě na dani měsíčně.

V závodních jídelnách se podle Pícla stravuje zhruba 1,75 milionu zaměstnanců, přibližně 1,3 milionu lidí využívá ke stravování jídelní kupony (stravenky) a 1,5 milionu zaměstnanců dostává nějakou formu volnočasových benefitů, například příspěvky na sport, kulturu, zdraví, vzdělávání a cestování.

Související

Tomáš Prouza, zakladatel webu penize.cz

Zaměstnavatelé plánují omezit zaměstnanecké benefity, hlavně ty méně rozšířené

V reakci na konsolidační balíček dvě pětiny zaměstnavatelů sníží výši poskytovaných zaměstnaneckých benefitů nebo omezí jejich počet. Omezovat se budou hlavně víceúčelové programy a méně rozšířené benefity, jako jsou finanční příspěvky při výročích, odchodu do důchodu nebo svatbě, ale i různé vzdělávací programy. Vyplývá to ze šetření, které mezi podniky napříč obory a regiony realizovala Hospodářská komora. Ta má také obavu, aby omezováním benefitů v podnicích nebyl ohrožen rozvoj tzv. zdravotních benefitů, které díky své preventivní funkci dosud přispívaly ke snižování nákladů zdravotního systému.
Očkování, ilustrační foto

Firmy nabízejí řadu zdravotních benefitů. O který mají zaměstnanci největší zájem?

Společnosti, které ČTK oslovila, v letošním roce sledují vyšší zájem svých zaměstnanců o očkování proti chřipce. Nabízí ho zdarma v rámci firemních benefitů. Někde byla poptávka až trojnásobně vyšší než v předchozích letech. Firmy také kvůli epidemii koronaviru dbají více na podporu imunity pracovníků. Poskytují jim vitamíny či ovoce. Vyplývá to z ankety ČTK mezi tuzemskými podniky.

Více souvisejících

benefity

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 38 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

Velké drama při GP Emilia Romagna! Verstappen se spasil na cílové čáře před „stíhačkou“ Norissem

Jestliže se do tří čtvrti zdálo, že první evropský závod bude svým způsobem zavedeným pořádkem, vše naprosto vystřídal strhující finiš, ve kterém Lando Norris sahal po druhém vítězství v řadě. Nakonec mu mohl být útěchou titul Pilot dne.

Zdroj: Robert Pavelka

Další zprávy