Ceny v zemědělství a průmyslu poklesly, růst je přesto dvojciferný

Ceny zemědělských výrobců poklesly o 3,2 % v průběhu posledního měsíce, avšak meziročně zaznamenaly nárůst o 11,6 %. V případě průmyslových výrobců se ceny snížily o 1,0 % v průběhu posledního měsíce, ale meziročně zůstaly vyšší o 10,2 %. Ceny stavebních prací se meziměsíčně zvýšily o 0,4 % a meziročně o 9,4 %. Co se týče cen tržních služeb pro podniky, ty se meziměsíčně zvýšily o 1,5 % a meziročně o 5,7 %. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

„Ceny zemědělských a průmyslových výrobců meziročně výrazně zmírnily růst. U cen průmyslových výrobců růst dosáhl na 10,2 %, což byla nejnižší hodnota od října 2021. Ceny zemědělských výrobců zpomalily o více než 10 procentních bodů na 11,6 %. Ceny stavebních prací se meziročně zvýšily dle odhadů o 9,4 % a ceny tržních služeb pro podniky o 5,6 %,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Ceny zemědělských výrobců se meziměsíčně snížily o 3,2 %. Klesly ceny olejnin o 8,4 %, brambor o 6,4 %, obilovin o 5,3 %, mléka o 3,7 % a drůbeže o 2,0 %. Vzrostly ceny zeleniny o 23,1 %, prasat o 3,0 % a ovoce o 2,2 %. Meziročně byly ceny zemědělských výrobců vyšší o 11,6 % (v únoru o 22,2 %). V rostlinné výrobě ceny vzrostly o 1,4 %. Vyšší byly ceny zeleniny o 77,2 %, brambor o 27,3 % a obilovin o 4,9 %. Ceny ovoce klesly o 10,2 % a olejnin o 17,6 %. V živočišné výrobě byly ceny vyšší o 29,6 %. Vzrostly ceny vajec o 80,5 %, prasat o 47,6 %, mléka o 25,2 %, drůbeže o 24,9 % a skotu o 12,3 %, píše ČSÚ.

Meziměsíčně klesly ceny průmyslových výrobců o 1,0 %. Ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu byly nižší o 3,4 %, z toho ceny elektřiny, přenosu, rozvodu a obchodu s elektřinou o 4,0 %. Snížily se ceny koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny chemických látek a chemických přípravků klesly o 3,0 % a papíru a výrobků z papíru o 2,8 %. Ceny  potravinářských výrobků byly nižší o 0,3 %, z toho zejména rostlinných a živočišných olejů a tuků o 4,9 %. Vzrostly ceny ostatní těžby a dobývání nerostných surovin o 5,4 %, motorových vozidel o 0,5 % a nápojů o 1,4 %.

Ceny průmyslových výrobců se meziročně zvýšily o 10,2 % (v únoru o 16,0 %). Ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu vzrostly o 21,4 %, potravinářských výrobků a ostatních nekovových minerálních výrobků shodně o 23,4 % a černého a hnědého uhlí a lignitu o 80,6 %. Snížily se pouze ceny koksu a rafinovaných ropných produktů. Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin byly vyšší zejména ceny zboží krátkodobé spotřeby o 19,4 % a energií o 12,3 %. Ceny průmyslových výrobců bez energií se meziročně zvýšily o 9,5 % (v únoru o 12,4 %). 

Ceny stavebních prací se meziměsíčně dle odhadů zvýšily o 0,4 %, ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví o 0,2 %. Ceny stavebních prací se meziročně dle odhadů zvýšily o 9,4 % (v únoru o 10,4 %). Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly vyšší o 10,2 % (v únoru o 13,8 %).

Ceny tržních služeb pro podniky meziměsíčně vzrostly o 1,5 % v důsledku zvýšení cen za reklamní služby a průzkum trhu o 13,4 %. Ceny za služby v pozemní dopravě vzrostly o 1,0 %, ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě a za telekomunikační služby se shodně zvýšily o 0,5 %. Ceny tržních služeb pro podniky nezahrnující reklamní služby vzrostly o 0,7 %. Ceny tržních služeb pro podniky byly meziročně vyšší o 5,7 % (v únoru o 5,6 %). Vzrostly ceny za služby v oblasti zaměstnání o 27,1 %, za poštovní a kurýrní služby o 8,0 %, za služby v oblasti programování o 7,9 %, za služby v oblasti nemovitostí o 5,9 %, za služby v pozemní dopravě o 4,3 % a za reklamní služby a průzkum trhu o 3,1 %. Ceny tržních služeb pro podniky nezahrnující reklamní služby byly vyšší o 5,9 % (v únoru o 5,7 %), uvedl ČSÚ.

Související

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

Více souvisejících

zemědělství Průmysl

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy