Kvůli nelegálnímu sázení přichází stát o 600 milionů ročně

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na odvody z loterií a jiných podobných her (dále jen „loterie“). Kontroloři prověřili, jak Ministerstvo financí řídilo oblast loterií a jak finanční úřady postupovaly při vyměřování a kontrole odvodů z loterií. Zjistili zásadní nedostatky, které snižují příjmy veřejných rozpočtů.

Roční příjmy z odvodů za loterie se v letech 2010 až 2013 pohybovaly od 5,4 do 8,3 miliardy korun. Od začátku roku 2012 je sice účinná novela zákona o loteriích, která zvýšila odvodové zatížení provozovatelů na 22 procent, tedy asi o 5 procent, přesto ale odvodové zatížení provozovatelů loterií v České republice nedosahuje zatížení v jiných státech – například na Slovensku je vyšší o 7 procentních bodů, informuje nku.cz.

Podle Nejvyššího kontrolního úřadu je systém správy a kontroly odvodů neefektivní, neúčinný a administrativně náročný.

Nevyhovující právní úprava a technické standardy Ministerstva financí pro provozování loterií na internetu jsou jednou z hlavních příčin zmíněných výpadků příjmů veřejných rozpočtů. Sázení na internetu nelegálně provozuje řada společností, které pak ze svých zisků neodvádí odvody. Veřejné rozpočty tak ročně přicházejí podle propočtů NKÚ o asi 600 milionů korun. Ministerstvo financí ani finanční úřady dosud ani jednou toto nelegální podnikání nepostihly.

Finanční úřady nemají podklady pro to, aby mohly ověřit správnost údajů v odvodových přiznáních, která podávají provozovatelé hracích automatů. Nevědí totiž, kolik herních automatů bylo v dané době v daném místě v provozu, protože od Ministerstva financí a obcí dostávají nepřesné a neúplné informace. Není tak jasné, jestli odvody vyměřené na základě odvodových přiznání skutečně odpovídají realitě. Chybovost systému správy odvodů dokládá fakt, že jen u malého kontrolovaného vzorku 74 odvodových přiznání kontroloři našli nesrovnalosti ve výši 68 milionů korun, které pramenily z rozdílů v údajích o povolených a o přiznaných automatech.

Kromě problémů v oblasti odvodů našel NKÚ nedostatky i v oblasti státního dozoru nad loteriemi, který je neúčinný a neefektivní. Ministerstvo financí má možnost zrušit povolení provozovat hrací automat, když jeho provozovatel porušuje pravidla. Kontroloři ale nezjistili ani jeden případ, kdy by ministerstvo k takovému kroku přistoupilo, přestože někteří provozovatelé porušili předpisy víc než padesátkrát a tři dokonce víc než stokrát. O tom, jak státní dozor vykonávají obce, nemá ministerstvo žádné informace.

Ministr financí Andrej Babiš dnes prohlásil, že dosavadní ministři financí s hazardem nic nedělali. "Hazard zde neplatil daně. Myslím, že pan náměstek (Ondřej) Závodský začal proti němu účinně bojovat. Objevili se již první výsledky, když jsme zadrželi peníze z nelegálního hazardu," uvedl.

MF uvedlo, že připravuje technické řešení "centrálního monitorovacího systému", který bude založen na sběru a archivaci provozovateli povinně přenášených herních a finančních dat. Orgány správního dozoru tak získají dálkový, nepřetržitý a zabezpečený přístup k průběžné kontrole. "Systém, který bude ve správě MF, bude zároveň využíván správcem odvodů, čímž bude zaručena maximální efektivita a průkaznost správnosti finančních dat ve vztahu k provozovaným hazardním hrám," uvedl mluvčí MF Radek Ležatka.

Trestní oznámení NKÚ podal kvůli výdajům za poradenské a právní služby, hlavně za informační systém pořízený ministerstvem financí na podporu státního dozoru. Systém stál 2,7 milionu korun, ale jeho cena se dodávkami zadanými bez otevřené soutěže postupně zvýšila na desetinásobek. Systém přitom podle NKÚ nelze efektivně využít a některé jeho funkce ministerstvo nevyužívalo, přestože za ně zaplatilo. "NKÚ také ohlásil příslušným finančním úřadům podezření na porušení rozpočtové kázně ve výši téměř 33 milionů korun," uvedl.

Související

Ministerstvo obrany

NKÚ: Česko není připraveno na krize a mimořádné události, obrana neumí účinně využívat peníze

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve své výroční zprávě za loňský rok varuje, že Česko není dostatečně připravené na krize a mimořádné události. Podle NKÚ odpovědné instituce podcenily mnohé události, včetně pandemie covidu-19, a nedostatečně se z nich poučily. Často jen podnikly formální kroky bez zásadních výsledků, což může vést k vážným škodám, plýtvání penězi a ohrožení zdraví obyvatel.

Více souvisejících

nkú Ministerstvo financí loterie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy