Elektronika zdraží, někde až o 15 procent

Praha - Část elektroniky čeká kvůli posílení dolaru ke koruně v dalších týdnech zdražení, které může dosáhnout deseti až 15 procent. Jako první stoupnou ceny mobilních telefonů a notebooků.

"Kurzové změny nejrychleji pocítíme u IT techniky. Takže stejně jako při intervenci ČNB v roce 2013 první zdraží mobilní telefony a notebooky," uvedl mluvčí prodejen Euronics Bohuslav Komín.

Podle šéfa českého a slovenského zastoupení Toshiby Jiřího Horáka se změna kurzu již projevuje na nově příchozím zboží. "V případě našeho segmentu je změna v ceně vyšší, než kolik činí průměrná marže výrobce nebo distributora. Cena se proto bude muset pohybovat spolu s dalšími výkyvy kurzu a v tuto chvíli musí vzít zákazníci v úvahu, že u daných modelů vzroste cena aktuálně dovážených notebooků přibližně o deset procent," podotkl. Martin Vařbuchta z Intelu dodal, že neočekává tak výrazné a rychlé zdražení, které následovalo po intervenci ČNB.

Podle e-shopu Mall.cz je v cenách u dodavatelů již nyní vidět růst kvůli oslabení koruny vůči dolaru. "Nejvíce u externích disků a flash disků nebo třeba Kindlu - u těchto skupin produktů dodavatelské ceny vzrostly až o deset procent," uvedla mluvčí Mall.cz Michala Gregorová. U notebooků a tabletů je podle ní vidět růst cen také, ale zatím spíše v jednotkách procent. Koncové ceny pro zákazníky zatím nevzrostly.

"U spotřební elektroniky obchodované za dolary, která se vyrábí mimo EU, lze předpokládat, že v horizontu několika měsíců se ceny zvýší právě o kurzový rozdíl, tedy o deset až 15 procent. Současné skladové zásoby podle našich odhadů vystačí na cca dva až tři měsíce," uvedla ředitelka e-shopu Kasa.cz Andrea Čižmářová.

"Objednávky se u elektroniky dělají čtyři až šest měsíců dopředu, takže v tuto chvíli máme zboží již objednané. Výhodu v tomto případě mají i velcí prodejci elektra, kteří jsou schopni držet větší skladové zásoby a zachovat déle cenu bez kurzových změn. Mluvíme zde však v řádu o týdnech až měsících v závislosti na obrátkovosti zboží," dodal Komín.

Související

Ilustrační foto

Zárukou to neskončí. EU chce, aby výrobci povinně opravovali elektrospotřebiče i po záruce

Evropská komise (EK) dnes navrhla pravidla, která by výrobcům ukládala povinnost nabízet opravu výrobků, například praček a televizí, i po záruce, po dobu pěti až deseti let od prodeje. Pravidla by se dále vztahovala na ledničky, vysavače a další zboží, které je podle unijního práva považováno za "opravitelné". EU jedná o pravidlech, která by tento požadavek rozšířila na chytré telefony a tablety. EK o tom informovala v tiskové zprávě.
Ilustrační foto

Spotřební elektroniku patrně už brzy čeká další zdražování

Spotřební elektroniku a další výrobky, které spoléhají na polovodiče, patrně už brzy čeká další zdražování. Výrobci čipů a firmy, které jim dodávají díly, se totiž chystají zvýšit ceny, protože jim rostou vstupní náklady - od surovin až po lidskou práci. Upozorňují na to analytici, které oslovil server finanční televize CNBC.

Více souvisejících

elektrospotřebiče počítače

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zelenskyj dorazil do boji zmítaného Charkova. Ukrajina zastavila ruský postup

Ukrajinské jednotky zastavily ruský postup v některých zónách Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, kde vede Rusko novou ofenzívu. Oznámila to ve čtvrtek ukrajinská armáda, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy