Cena ropy padá. Za kolik natankujete? Rozdíly jsou značné

Praha - Pohonné hmoty v Česku dál zlevňují, vyplývá z údajů společnosti CCS. Ceny v krajích jsou však velmi rozdílné, mnohde se stále vyplatí tankovat spíš v Rakousku či Polsku.

Natural 95 zlevnil za týden o 37 haléřů na 31,55 Kč za litr a litr nafty stál ve středu 7. ledna průměrně 31,67 Kč, o 39 haléřů méně než o týden dřív. Před rokem stály benzin i nafta v ČR přes 36 korun za litr. Nebýt posilování dolaru, byl by pokles v tuzemsku ještě výraznější.

Podle analytika společnosti Colosseum Borise Tomčiaka bude zlevňování pohonných hmot pokračovat. "V nejbližším týdnu očekáváme další pokles cen benzinu a nafty na českých čerpacích stanicích o několik desítek haléřů. Cena nafty bude klesat pomaleji a bude dražší než benzín, což je typický sezónní vývoj v zimě," uvedl Tomčiak.

Nejvyšší ceny pohonných hmot v Karlovarském kraji si drží okres Karlovy Vary. V případě benzinu tam cena za posledních sedm dní poklesla z 31,84 Kč na 31,60 Kč, v případě nafty z 31,82 Kč na 31,53 Kč. V okrese Cheb dají řidiči za litr nafty 30,32 Kč, tedy o 30 haléřů méně než poslední den loňského roku. Litr naturalu vyjde v průměru na 30,43 Kč.

Nejlevněji mohou řidiči tento týden nakoupit pohonné hmoty na severním Plzeňsku, kde je litr Naturalu 95 za 29,67 Kč, tedy o 34 haléře levnější než před týdnem. Tento okres má nejlevnější i naftu, litr stojí 30,08 Kč, minulou středu byl o devět haléřů dražší.

Ekonomicky nejsilnější část regionu, Plzeň-město, má pohonné hmoty pod krajským průměrem, u benzinu litr za 30,78 Kč, u nafty za 31,18 Kč.

Vůbec nejdražším okresem Plzeňského kraje zůstává příhraniční Tachovsko, kde oproti minulému týdnu zdražil benzin, nafta naopak zlevnila. Litr naturalu na Tachovsku řidiči koupí v průměru za 34,44 Kč, což je o 1,43 Kč více než 31. prosince 2014, za litr nafty dají 34,26 Kč, tedy o 18 haléřů méně.

V německém pohraničí zůstává dlouhodobě pro české řidiče nevýhodné nakupování benzinu. Obdoba českého Naturalu 95 se dá u hranic v Německu koupit v přepočtu za zhruba 36,38 Kč. Naopak litr nafty se tento týden dostal v přepočtu na 32,21 Kč, pomalu se tak přibližuje českým cenám.

Metropole zůstává jediným městem, ve kterém musí řidiči platit průměrně přes 33 korun za litr. V hlavním městě lze nejlevněji pořídit Natural 95 i naftu v Praze 3. Benzin se zde prodává za 31,85 korun za litr, nafta za 32,03 koruny. V ostatních čtvrtích se ceny převážně drží nad 33 či 34 korunami. Nejdražší jsou pohonné hmoty v Praze 7, kde řidiči natankují litr Naturalu 95 za 35,85 koruny a litr nafty za 36, 25 koruny.

Nejdražší benzin ve Středočeském kraji se prodává nadále na Benešovsku, a to za 33,95 koruny za litr. Více než 33 korun za litr benzinu řidiči zaplatí také na Berounsku. Nejlevnější benzin je na Mělnicku a Rakovnicku, prodává se tam průměrně za 30,09 koruny za litr.

Nafta je nejdražší také na Benešovsku, litr tam stojí 34,09 koruny. Nejlevnější naftu řidiči natankují na Mělnicku, průměrně za 30,42 koruny za litr. Pod hranicí 31 korun se cena nafty pohybuje i na Rakovnicku a Kutnohorsku.

Nejnižší ceny benzinu a dieselu na severu Čech jsou na Ústecku. V okolí krajského města, kde je hustá síť pump, benzin stojí v průměru 30,74 Kč/l a nafta 30,78 Kč/l. Naopak nejvíce za ně řidiči zaplatí na Chomutovsku. Tamní čerpací stanice nabízí natural za průměrných 31,57 Kč za litr a naftu za 31,75 koruny.

Benzin i nafta byly v Královéhradeckém kraji v posledním týdnu nejlevnější na Náchodsku. Litr naturalu se tam prodával průměrně za 29,43 koruny, litr nafty stál 29,71 Kč. Naopak nejvyšší ceny benzinu i nafty zůstávají na Hradecku, kde se litr benzinu prodával za 31,63 Kč a nafty za 31,25 Kč. V sousedním Polsku jsou ceny pohonných hmot proti hradeckému kraji levnější zhruba o čtyři koruny na litru. Podle serveru www.fuel-prices-europe.info litr benzinu stojí v přepočtu průměrně 26,25 Kč/l, nafta vyjde na 26,9 Kč/l.

Z pěti okresů Vysočiny jsou nejdražší pohonné hmoty na Havlíčkobrodsku. Natural se tam prodává za 32,90 Kč/l a litr nafty za 33,19 Kč. Nejlevnější je Třebíčsko, kde litr benzinu stojí 30,92 Kč a stejné množství nafty 31,19 Kč.

Benzin i nafta jsou v Jihomoravském kraji stále dražší, než je celostátní průměr.  Rozdíly mezi průměrnými cenami pohonných hmot v jednotlivých okresech kraje jsou stále značné. Na Hodonínsku a Blanensku už průměrná cena benzinu klesla pod jednatřicetikorunovou hranici. V Brně Natural 95 stojí průměrně 33,40 Kč, ochota čerpadlářů zlevňovat při klesající ceně suroviny je ve městě tradičně nejnižší.

Motoristům z jižní Moravy se vyplatí tankovat benzin v Rakousku, kde je cena nižší. Litr naturalu tam stojí 1,14 eura, v přepočtu 31,79 koruny. Také za naftu tam zaplatí méně, a to 1,12 eura za litr, což je 31,24 koruny. Na Slovensku je benzin i nafta v porovnání s průměrnými cenami na jihu Moravy dlouhodobě vyšší. Natural tam podle údajů z webu www.fuel-prices-europe.info stojí průměrných 1,36 eura, což je 37,93 Kč. Nafta na Slovensku vyjde na 1,25 eura, tedy 34,86 koruny.

Pohonné hmoty za poslední týden zlevnily ve všech pěti okresech Olomouckého kraje. Nejlevnější benzin i naftu vykázalo Šumpersko, kde litr Naturalu 95 stál v průměru 31,52 koruny a nafty 31,5 koruny. Nejdražší pohonné hmoty jsou na Olomoucku. U tamních čerpacích stanic řidiči za benzin zaplatí v průměru 32,33 koruny a za naftu 32,54 koruny. Řidičům ze severu Olomouckého kraje se navzdory výraznému poklesu cen pohonných hmot stále vyplatí tankovat v Polsku.

Související

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

Více souvisejících

pohonné hmoty Benzinky ceny ropy

Aktuálně se děje

před 44 minutami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

V Německu napadli neznámí útočníci europoslance. Scholz už reagoval

Německého europoslance Matthiase Eckeho (SPD) v pátek napadla a vážně zranila skupina útočníků při vylepování plakátů v Drážďanech. Informovala o tom agentura DPA. Útok již odsoudil německý kancléř Olaf Scholz. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy