Čtyři z deseti Čechů nemají žádné úspory

Praha - Čtyři z deseti Čechů (41 %) nemají žádné úspory. Čtvrtině těch, kdo nějakou finanční rezervu mají, se úspory v loňském roce snížily. I přesto Češi v porovnání s ostatními Evropany deklarují vyšší spokojenost se svými úsporami. Vliv ekonomické situace uplynulých měsíců na osobní finanční situaci vnímá jen čtvrtina z nás. Zhruba stejný podíl Evropanů nemusel v loňském roce omezovat své výdaje. Ti, kteří se o úspory snažili, nejčastěji šetřili na volnočasových aktivitách, jako jsou návštěvy kin nebo restaurací, případně na výdajích za dovolenou.

Počet Čechů, kteří deklarují nulové úspory, je 41 %. V množství lidí bez úspor se tak pohybujeme kolem evropského průměru (38 %). Výrazně lépe jsou na tom obyvatelé Nizozemska a Lucemburska, kde je bez finanční rezervy jen asi pětina obyvatel, naopak v Rumunsku by v případě finančních problémů nemělo kam sáhnout 60 % lidí, v Turecku a Polsku pak téměř polovina.

„Naše průzkumy v dlouhodobém horizontu ukazují, že jsme poměrně spořivý národ a ti, kdo mohou, si nějaké peníze stranou odkládají," říká Libor Vaníček, ředitel retailového bankovnictví ING Bank, a dodává: „V ekonomicko-politické sféře jsme mohli v loňském roce sledovat výrazné výkyvy a je těžké odhadnout, co bylo příčinou toho, že Češi častěji sahali do svých úspor. Můžeme jen doufat, že se jedná o přechodný jev a s oživením ekonomiky se Češi opět vrátí k zažitému spořicímu chování."

Češi patří k několika málo evropským národům, jejich příslušníci v loňském roce deklarovali vyšší spokojenost s úsporami než v roce předchozím. A to i přesto, že čtvrtina z nich (24 %) uvedla, že se jejich finanční rezervy v loňském roce snížily. Většina Čechů také nevnímá přímý vliv aktuální ekonomické situace na vlastní osobní finance. Vývoj na trzích v posledních třech sledovaných měsících ovlivnil finance jen asi čtvrtiny dotazovaných Čechů, na rozdíl od zhruba poloviny Francouzů a Italů.

Jen asi čtvrtina respondentů napříč Evropou uvedla, že v loňském roce nemuseli omezovat výdaje. Zbývající většina pak nejčastěji šetřila na volnočasových aktivitách, jako jsou návštěvy kulturních či sportovních akcí nebo návštěvy restaurací, další oblastí pro omezení výdajů se stala dovolená, a to především pro obyvatele Rakouska, Německa, Lucemburska a Rumunska. Omezování výdajů za oblečení a kosmetiku deklarovaly především ženy (50 %) a také obyvatelé Turecka. Další častou oblastí, kde Evropané šetřili, byly náklady spojené s údržbou a vybavením domácnosti a také náklady na potraviny, kde se snažili omezovat výdaje především Francouzi.

Související

Kuchyně, ilustrační fotografie.

Jak šetřit při vaření? To věděla již před více než sto lety Anuše Kejřová

Jméno Anuše Kejřové není tak známé jako třeba Magdaleny Dobromily Rettigové. Také ona však byla skvělou kuchařkou a k vaření vedla i další generace. Zaměřila se především na tzv. úspornou kuchyni, což nás dnes může inspirovat. Anuše Kejřová učila již před více než sto lety ženy při vaření šetřit čas i peníze, jejími radami je možné se řídit i dnes.

Více souvisejících

úspory EU (Evropská unie) češi

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

Čecha zadrželi ve Vatikánu kvůli zbraním v tašce. Šlo o faráře

Český zájezd se během uplynulého víkendu postaral o pozdvižení ve Vatikánu. Policie včera zadržela českého faráře, který měl u sebe v tašce zbraně. Ochranné službě tvrdil, že slouží k osobní obraně. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy