Penzijní fondy se loni zhodnotily až o jeden a půl procenta

Praha - Penzijní fondy, ve kterých si na důchod spoří přes 4,5 milionu lidí, přinesly v loňském roce klientům zhodnocení až ve výši jednoho a půl procenta. Může za to především nízká inflace.

"U většiny fondů lze očekávat zhodnocení ve výši 1 až 1,5 procenta," řekl Hospodářským novinám Dušan Šídlo ze společnosti Broker Trust, která výsledky jednotlivých fondů spočítala. Fondy sice čísla zveřejní až za několik měsíců, od odhadu se ale příliš lišit nebudou.

Šídlo odhaduje, že nejvíce klientům připíší Allianz a Česká pojišťovna (oba 1,4 procenta) a Axa (1,3 procenta). Nejhorší výsledek podle něj bude mít fond Consequ (0,6 procenta). I tak je to ale pozitivní zpráva, neboť například v roce 2012 se kvůli vyšší inflaci hodnota penzijních úspor snížila o 1,6 procenta. Výnosu ale také napomáhá státní příspěvek ve výši až 230 korun měsíčně.

HN upozorňují, že trend nízké inflace by měl přetrvávat i letos, dosahovat alespoň minimálního zhodnocení ale bude pro penzijní společnosti stále obtížnější, zejména díky všeobecnému poklesu výnosů státních dluhopisů, které stlačují nízké sazby centrální banky. 

Lidé, kteří požadují vyšší zhodnocení úspor, mohou přejít do účastnických fondů, které sice nenabízejí garanci kladného zhodnocení v každém roce a nárok na výplatu peněz v nich vzniká až s důchodovým věkem, většinou ale dosahují vyšších výnosů. Loni svým klientům přinesly od 1,6 do 13,2 procenta.

Účastnické fondy jsou vhodnější zejména pro mladší klienty, zájem o o ně ale až tak velký není. Jen loni stoupl počet účastníků o 137 tisíc, objem prostředků vzrostl o necelé čtyři miliardy korun, kdežto v případě transformovaných fondů to bylo o 32 miliard.

Mluvčí Penzijní společnosti České pojišťovny Petr Brousil se domnívá, že důvodem nízkého zájmu je nejistota okolo vývoje penzijní reformy a fakt, že lidé na výnosy tolik nedbají.

Související

Praha

Ve třetím důchodovém pilíři letos ubylo 32 tisíc účastníků

Na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému si na konci letošního třetího čtvrtletí spořilo 4,423 milionu lidí. Bylo to o 32.000 méně než na konci loňského roku. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí, které má ČTK k dispozici.

Více souvisejících

penzijní fondy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy