Korupce ve firmě Skanska? Vedení společnosti vydalo toto prohlášení

Praha - Firma Skanska čelí podezření, že její česká pobočka vyvedla v roce 2011 nejméně 100 milionů korun na úplatky v zakázce na dostavbu silnice R7. Předseda představenstva stavební firmy Stuart Graham k tomu dnes v prohlášení napsal, že by Skanska na podezření z korupce reagovala razantním způsobem.

V roce 2011 Skanska vyhotovila audit dostavby silnice R7 na podnět útvaru interního auditu, který upozorňoval na změnu podílu ve sdružení. Změnu neschválilo vedení společnosti ve Švédsku, což je v rozporu s interními pravidly Skansky. Podle dnešního prohlášení Skansky přezkum neodhalil žádná fakta či důkazy o neetickém jednání.

Podle předchozího vyjádření tehdejšího šéfa vnitřního auditu Skansky Anderse Blomqvista pro Radiožurnál však jeho tým vypracoval zprávu, která korupci v Česku naznačovala. "Žádná taková zpráva neexistuje," reagoval dnes Graham. Ve stejném duchu se vyjádřil tehdejší ředitel české Skansky a nynější ministr dopravy ČR Dan Ťok. "(Blomquist) Podepsal svou rukou v roce 2011, že ten audit byl v pořádku," řekl Ťok serveru iDnes.

O korupci nebyl podle dnešního prohlášení Skansky informován ani auditor George Pettersson.

Výběrové řízení na dostavbu silnice R7 vyhrálo v roce 2008 konsorcium firem EDS, Geosan Group a Skanska. Šlo o zakázku za 2,2 miliardy korun. Vedoucím konsorcia byla podle Radiožurnálu Skanska se 71,5 procenta, o dva roky později se 16,5 procenta vzdala ve prospěch Geosanu. Geosan získal peníze, ale místo aby začal sám stavět, najal si na výstavbu mostu Skansku, ale za méně peněz, popsal v úterý Radiožurnál.

Související

Skanska

Skanska je opět plně v rukou českých manažerů, Švédové vedení opustili

Praha - Správní rada tuzemské pobočky stavební společnosti Skanska je opět plně v rukou českých manažerů. Mateřský švédský koncern z vedení české Skansky odvolal švédské zástupce, skončil tedy i předseda správní rady Mats Williamson. Nejméně jeden Švéd byl členem vedení české Skansky nepřetržitě od roku 2010. Dnes o tom informoval web deníku E15.
Skanska

Skanska propustí 3000 lidí, varovala před slabším ziskem

Stockholm/Praha - Největší skandinávská stavební společnost Skanska se chystá propustit 3000 lidí, což je asi sedm procent z celkového počtu zaměstnanců. Firma oznámila, že loňský zisk by nemusel dostát očekávání. Skanska působí i v České republice

Více souvisejících

Skanska Korupce Dan Ťok (ministr dopravy)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy