Buzerace, fízlování, slibotechna Babiš. Soukromníci se pustili do vlády

Praha - Strana soukromníků ČR (SsČR) ostře kritizuje záměry vlády, mezi které patří mimo jiné elektronická evidence tržeb, zákaz kouření nebo omezení výherních automatů. Tyto kroky údajně povedou k likvidaci malých restaurací, venkovských hospod a dalších živností.

"Pro nás je elektronická evidence tržeb hrubým zásahem do svobodného podnikání," uvedl předseda strany Petr Bajer.

Strana také chystá proti zavedení elektronické evidence tržeb protestní akce. Dnes na svých internetových stránkách spustila petici a chce rovněž rozdávat letáky brojící proti elektronické evidenci tržeb. Zároveň jejich zástupci jednají s parlamentními stranami. Podporu jim podle Bajera vyjádřily TOP 09 a ODS. Jako krajní možnost pak chystají případně protestní demonstrace před Poslaneckou sněmovnou.

Ministerstvo financí si od on-line evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky a lepší výběr daní, a to hlavně daně z přidané hodnoty. Inspirací pro zavedení byly zkušenosti z Chorvatska. Evidence by se měla týkat ubytovacích a stravovacích služeb, velkoobchodu a maloobchodu. U dalších činností bude záležet na tom, jak provoz systému vyhodnotí Finanční správa.

"Pochopitelně i Strana soukromníků chce, aby bylo v ČR normální platit daně. Na rozdíl od ministra financí Andreje Babiše (ANO) a jeho nohsledů toho však nechceme dosáhnout fízlováním a buzerací podnikatelů," uvedl spoluzakladatel strany Rudolf Baránek.

Strana navrhuje spíše dramatické zjednodušení daňového systému a odbourání administrativních zátěží. "Chceme otevřít debatu například o zavedení paušální daně pro hospodské, případně i jiné skupiny živnostníků, která by nahradila nesmyslné a hlavně nekonečné papírování," uvedl místopředseda strany Bedřich Danda. Podle něj by se měl daňový systém rovněž očistit od všech možných výjimek.

Hostinští se shodují, že zákaz kouření hlavně v pivnicích povede přinejmenším dočasně k odlivu hostů. „Určitě přijdu o zákazníky. Kuřáci tvoří polovinu návštěvníků, řada z nich do nekuřácké hospody nepřijde. Čekám kvůli zákazu kouření třetinový propad v tržbách," říká Karel Raczek, majitel restaurace Národní dům ve Starém Městě pod Sněžníkem. Podobně mluví řada lidí z oboru. Hlavně těch, které živí pivní štamgasti.

Strana soukromníků v tiskovém prohlášení kritizuje i další věci.

Slibotechna Babiš

Strana jen stěží umí pochopit výroky ministra financí Babiše, který získal volební hlasy mnoha soukromníků především tím, že slíbil stabilitu, resp. neměnnost podmínek podnikání. Ministr Babiš se touto rétorikou počíná řadit do nekonečného zástupu politiků, kteří se řídí jednotným heslem : "Slibem nezarmoutíš".

K zavedení třetí sazby DPH

Podle Strany soukromníků ČR je ideální počet sazeb DPH jedna. Pokud ministr navrhuje ze dvou existujících učinit tři, je to pochopitelně zásadní odklon od cesty k lepšímu stavu. Tři sazby DPH přinesou zajisté jen další daňové úniky. SsČR považuje třetí sazbu za úlitbu socialistům uvedl server soukromnici.cz.

Zvýšení minimální mzdy.

Strana soukromníků ČR se již mnohokrát vyslovila pro zrušení institutu minimální mzdy. Zvýšení minimální mzdy má vždy jediný efekt, a tím je zvýšení nezaměstnanosti. Je tomu od počátku jejího zavedení a bude tomu i nadále. Vyšší inkaso daní a odvodů se vždy plně kompenzuje s výplatou sociálních dávek osobám, které v souvislosti se zvýšením minimální mzdy o svou práci přijdou. SsČR tak považuje snahu o další zvýšení minimální mzdy za pokračování socialistické tragikomedie.

Změna či zrušení výdajových paušálů pro živnostníky

Strana soukromníků ČR poukazuje, že výdajové paušály, jako zásadní zjednodušení účetní agendy, používá v ČR více než 500.000 živnostníků. Podle našich podzimních průzkumů předpokládáme, že cca 15% soukromníků, které chystaná změna, či dokonce úplné zrušení výdajových paušálů postihne, přestane podnikat zcela a přibližně stejná část se nám přesune do "šedé zóny", kde se část z nich nalézala již za dob minulého režimu. Z uvedeného vyplývá, že daňový systém přijde o inkaso daní a odvodů až od 150 000 osob, které v současné době tyto daně a odvody platí. SsČR je proti jakékoliv další změně výdajových paušálů.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Strana soukromníků Ministerstvo financí

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy