Číňané chtějí v Pasohlávkách u Brna postavit lázeňskou kolonádu za dvě miliardy

Brno - Čínská provincie Che-pej chce v lázeňské zóně v Pasohlávkách na Brněnsku vybudovat lázeňské centrum za více než dvě miliardy korun, řekl dnes novinářům jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). V místě by měly vzniknout léčebné ústavy a wellness hotely, které by přinesly stovky pracovních míst.

Konečná dohoda o konkrétních podmínkách mezi krajem, obcí Pasohlávky a provincií by měla být podle hejtmana hotová do konce letošního září.  Centrum by mělo vzniknout do konce roku 2018.Místo je pro vybudování lázeňské zóny připravené, ale zatím tam žádné lázeňské objekty nejsou. Už v roce 2007 založil kraj spolu s obcí Pasohlávky společnou firmu Thermal Pasohlávky, která na několika desítkách hektarů vybudovala potřebnou infrastrukturu pro lázeňskou zónu. "Zástupci provincie Che-pej zónu navštívili a projevili zájem do ní investovat. Krajská rada proto schválila záměr s tímto čínským partnerem jednat," řekl Hašek.Vznikla pracovní skupina, v níž budou zástupci všech klubů koalice i opozice a zástupci Pasohlávek. "Do konce září budeme vědět, za jakých konkrétních podmínek do toho Číňané půjdou. Do tří let by pak měla být hotová celá realizace," uvedl Hašek.Podle něj by bylo lázeňské centrum největším v České republice, které by vzniklo na zelené louce. "Lidem by se dostala tradiční evropská lázeňská péče, ale investoři by tam chtěli vnést i prvky moderní čínské medicíny," dodal Hašek.Kromě toho by oblast napomohla snížit nezaměstnanost. "Každá investice za miliardy korun přináší stovky pracovních míst. Mohli by tam pracovat lidé z Břeclavska a okolí," dodal Hašek.Provincie Che-pej s rozlohou skoro 190.000 kilometrů čtverečních leží okolo hlavního města Peking. V provincii žije přes 70 milionů obyvatel.Pasohlávky leží asi 30 kilometrů jižně od Brna v Dyjsko-svrateckém úvalu a žije v nich 700 obyvatel. Obec je na břehu vodní nádrže Nové Mlýny a v jejím katastru jsou významné hydrotermální zdroje, jež jsou potřebné pro lázeňství. V blízkosti je chráněná krajinná oblast Pálava a Lednicko-valtický areál. Okolí proto domácí i zahraniční turisté hojně navštěvují.

Související

Geotermální bazán v Aqualand Moravia

Nemáte program na Valentýna? Zkuste horké bazény v Aqualandu Moravia

Pasohlávky - Aqualand Moravia se zdá být ideálním místem, kde stávit den svatého Valentýna. Protože romantika, hýčkání a rozmazlování k tomuto dni rozhodně patří, vyrazte se svojí polovičkou do aquaparku, kde si můžete užít horké bazény s výhledem na Pálavu nebo si zasoutěžit o vstupenky zdarma.

Více souvisejících

Pasohlávky Michal Hašek

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy