Zeman zveřejnil argumenty pro euro, Singer nesouhlasí

Praha - Podle guvernéra České národní banky Miroslava Singera dnes zveřejněné argumenty prezidenta Miloše Zemana ohledně přijetí eura přímo neodrážejí realitu nebo ignorují kontext ekonomického vývoje. Guvernér to dnes napsal na svém blogu.

Prezident ve svém textu mimo jiné argumentoval tím, že koruna neuchovává nejlépe svou hodnotu a podléhá velkým výkyvům, zatímco euro je stabilnější měna. Podle něho by také část investic směřujících na Slovensko skončila v Česku, pokud by mělo euro.

Zeman ve svém textu, který otisklo dnešní Právo, uvedl, že od roku 1999 se snížila hodnota české koruny o 46 procent vlivem inflace, kterou řídí Česká národní banka. Euro podle Zemana za stejnou dobu přišlo o 39 procent své hodnoty. "To ovšem neodráží úspěšnost měnové politiky České národní banky ani Evropské centrální banky, ale prostý fakt, že zatímco jádro eurozóny již na přelomu tisíciletí dávno představovaly stabilizované nízkoinflační ekonomiky, u nás byla v té době pod vládou vedenou právě Milošem Zemanem teprve dokončovaná ekonomická transformace," uvedl Singer.

Navíc podle guvernéra k inflaci vyšší měrou než v eurozóně přispívalo v Česku zvyšování nepřímých daní, tedy politika vlády. "Pokud se podíváme na data dostupná od konce roku 2002, vzrostla cenová hladina u nás bez vlivu změn daní jen o necelých 20 procent, zatímco v eurozóně o 22 procent," uvedl Singer.

Ten dále upozornil, že do EU Česká republika vstoupila až v roce 2004, takže nebylo formálně možné euro přijmout dříve než v roce 2007. "Srovnání inflace za tak dlouhé období tedy žádný smysl nedává," dodal.

Prezident dále mimo jiné uvádí, že koruna podléhá velkým výkyvům kvůli spekulantům a "naproti tomu spekulovat proti společné evropské měně je skoro nemožné". Singer k tomu uvádí, že na počátku tohoto tisíciletí stoupla hodnota eura zhruba o 50 procent, aniž by tomu odpovídal nějaký pokrok ekonomických základů eurozóny. Dnes naopak evropská měna prudce oslabuje, za poslední rok ztratilo euro vůči dolaru čtvrtinu své hodnoty. "Euro samotné je ale předmětem spekulací v takové míře, ve které je nezažívá žádná jiná světová měna s výjimkou amerického dolaru," uvedl guvernér.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Více souvisejících

Miloš Zeman Miroslav Singer

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 38 minutami

Aktualizováno před 47 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy