Konec koruny, euro v Česku od 1. ledna 2019. Je tu ovšem jedno kdyby

Praha - Jedním z hostů dnešních Otázek Václava Moravce byl také šéf České národní banky (ČNB) Miroslav Singer. Poslední data z ekonomiky podle něj potvrzují očekávaní, a režim devizových intervencí tak není třeba prodlužovat, ale ani zkracovat.

"Ta ekonomická realita není daleko od toho, co jsme čekali. V tuto chvíli ta data nedávají žádný důvod přemýšlet o tom, zda to není příliš dlouhé. Na druhou stranu se nezdá, že by to bylo potřeba prodlužovat. Já bych řekl, že v tuto chvíli je měnová politika přiměřená situaci," uvedl guvernér ČNB.

K dalšímu vývoji ekonomiky Singer uvedl, že očekává do budoucna větší růst mezd, stejně jako po každé recesi. "Jsme třetinu od dna ekonomického cyklu a máme prostor jít k lepšímu," řekl dnes Singer.

"Česká ekonomika v závěru roku 2014 přechodně zpomalila tempo. Růst hrubého domácího produktu však v letošním roce začne opět zrychlovat, a to vlivem uvolněných domácích měnových podmínek, oživování zahraniční poptávky, nízkých cen ropy a zvyšování vládních investic. Hrubý domácí produkt letos vzroste o 2,6 procenta. V roce 2016 pak ekonomický růst překoná 3 procenta. Příznivý hospodářský vývoj se projeví dalším zlepšováním situace na trhu práce. Bude pokračovat zvyšování počtu zaměstnanců přepočteného na plné úvazky a míra nezaměstnanosti i počet osob bez práce budou dále klesat. Tempo růstu mezd v podnikatelské sféře se zvýší, mzdy v nepodnikatelské sféře zejména v letošním roce rychle porostou," predikovala ČNB už v květnu.

V případě přijetí eura Singer zopakoval, že rozhodnutí je politickým krokem, ke kterému ČNB dodá pouze odborné stanovisko. Případný vstup do eurozóny je podle něj dlouhodobý projekt. "Kdyby teď padlo rozhodnutí a vše se uskutečnilo bez problémů, tak do eurozóny vstupujeme 1. ledna 2019," upozornil Singer.

Dále se vyjádřil i ke krizi kolem Řecka. Případný bankrot Řecka by přitom podle guvernéra měl minimální dopad na českou ekonomiku. Navíc řecký problém je podle něj nyní více politická než ekonomická záležitost.

Související

Miroslav Singer, bývalý guvernér ČNB

Praha má nový tým investičních expertů, členem je i exguvernér ČNB Singer

Vedení hlavního města ustavilo investiční expertní výbor své organizace Pražská developerská společnost (PDS). Fungovat bude jako poradní sbor ředitele a jedním z jeho pěti členů bude bývalý guvernér České národní banky (ČNB) Miroslav Singer. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválili pražští radní.
Miroslav Singer, guvernér ČNB

Česko má v rámci Evropy jedno "nej". Odborník řekl, zdali to krize změní

Českou politickou scénu zmítají dohady o výši schodku státního rozpočtu, který by měl činit 500 miliard korun. Návrh příslušného zákona byl zatím Poslaneckou sněmovnou puštěný do druhého čtení. Zda je skutečně nutné, aby se erár nacházel v půlbilionovém mínusu, nejsou zajedno ani ekonomičtí experti. Exguvernér ČNB Miroslav Singer tuto myšlenku například podporuje.

Více souvisejících

Miroslav Singer ČNB EUR

Aktuálně se děje

před 24 minutami

Aktualizováno před 32 minutami

Aktualizováno před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy