Životní úroveň v ČR: Nový průzkum naznačuje změnu trendu. Je to vážné?

Praha - V květnovém šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) byly položeny otázky týkající se hodnocení současné ekonomické situace v ČR. Více než třetina (35 %) české veřejnosti hodnotí současnou ekonomickou situaci v zemi negativně, když 6 % ji označilo za „velmi špatnou" a 29 % za „špatnou".

Naopak příznivé hodnocení současné ekonomické situace se vyskytlo u 24 % dotázaných, kteří ji vesměs charakterizovali jako „dobrou" (23 %), zatímco odpověď „velmi dobrá" se v šetření vyskytla jen ojediněle (1 %). Dvě pětiny (40 %) lidí pak považují současnou ekonomickou situaci v ČR za „ani dobrou, ani špatnou". Zbývající 1 % oslovených se k tomuto dotazu nedokázalo vyjádřit a zvolilo odpověď „nevím".

"Oproti předchozímu šetření z dubna 2015 se hodnocení významně nezměnilo. Aktuální výsledek je sice statisticky srovnatelný s výsledkem z dubna a rovněž z února 2015, ale nominálně je o něco lepší, což znamená, že aktuální hodnocení je vůbec nejlepším od roku 2008," uvedl soc.cas.cz.

Relativně optimističtěji se o ekonomické situaci vyjadřují studenti, vysoce kvalifikovaní odborní nebo vedoucí pracovníci, z hlediska sebezařazení na pravolevé škále politické orientace ti, kdo se hlásí k pravici nebo k pravému středu, z hlediska stranických preferencí stoupenci ANO či ODS a dotázaní, kteří důvěřují vládě.

43 % lidí má podle vlastního vyjádření dobrou životní úroveň své domácnosti, z toho 6 % ji hodnotí jako „velmi dobrou" a 37 % jako „spíše dobrou". Naopak za špatnou považuje životní úroveň své domácnosti necelá pětina (18 %) občanů, když 16 % ji označilo za „spíše špatnou" a 2 % za „velmi špatnou". Bezmála dvě pětiny (39 %) pak životní úroveň své domácnosti charakterizují jako „ani dobrou, ani špatnou". Oproti předchozímu výzkumu z dubna 2015 se hodnocení životní úrovně domácnosti významně nezměnilo.

V kontextu výzkumů z posledního období, kdy více než rok a půl podíl příznivého hodnocení životní úrovně vlastní domácnosti vykazoval při každém měření meziroční přírůstky (byť ne vždy v individuálním měření statisticky významné), přičemž jeho průměr z posledních 10 měření, což je standardní počet výzkumů realizovaných během roku v rámci projektu Naše společnost, se od února 2013, kdy dosahoval 37 %, trvale zvyšoval, lze konstatovat, že hodnocení životní úrovně se v průběhu uplynulých dvou let až doposud stabilně zlepšovalo.

"Aktuální šetření je prvním po dlouhé době, kdy podíl pozitivního hodnocení naopak (byť statisticky nevýznamně) meziročně poklesl, takže aktuální průměr tohoto podílu z posledních deseti měření činí 44,5 %. Zda to signalizuje změnu dosavadního trendu zlepšujícího se hodnocení životní úrovně vlastní domácnosti, nebo zda jde jen o náhodný výkyv způsobený výběrovou chybou, to ukážou až další šetření," uvedli autoři průzkumu.

Související

Více souvisejících

průzkumy Ekonomika Životní úroveň

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko údajně letos obsadilo víc ukrajinského území, než za celý loňský rok

Ruské ozbrojené síly postupují na všech frontách na Ukrajině a jen letos obsadily 880 čtverečních kilometrů území, uvedl v pátek ruský ministr obrany Andrej Belousov podle agentury AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy