Bývalý disident a kapitán BIS Hučín vlastní polovinu firmy Kazeto

Přerov - Majitelem poloviny továrny Kazeto, která v Přerově vyrábí lepenkové kufry, krabice a šanony, se loni stal někdejší disident a bývalý důstojník Bezpečnostní informační služby Vladimír Hučín. Svůj podíl v Kazetu odkázal Hučínovi spolumajitel podniku Karel Zejda, který před časem zemřel ve věku 87 let. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy Kazeta.

"Dědictví po panu Karlu Zejdovi nabylo právní moci 4. února 2014 a dědicem padesátiprocentního obchodního podílu ve společnosti Kazeto se stal Vladimír Hučín," stojí ve výroční zprávě Kazeta za rok 2014. Účetní hodnota Hučínova polovičního podílu v továrně Kazeto podle údajů z obchodního rejstříku přesahuje deset milionů korun.

Informace o zahájení dědického řízení byla známa už dříve, avšak o podílu, který má Hučín v Kazetu po Zejdovi získat, se pouze spekulovalo. Optimistické odhady hovořily o čtvrtině podniku. Zbývající podíl ve firmě nyní vlastní několik fyzických osob, které tento majetek také zdědily po bývalých majitelích Kazeta.

Hučín byl před lety obviněn a obžalován z několika trestných činů. Byl podezřelý z toho, že v 90. letech, kdy pracoval v BIS, podněcoval levicový extremismus, aby mohl na jeho hrozbu upozornit. Soudy jej osvobodily. Rehabilitován byl i za svou předlistopadovou činnost, kdy skončil několikrát i ve vězení.

Bývalý majoritní vlastník Kazeta Karel Zejda byl veden v seznamech komunistické Státní bezpečnosti. Hučín Zejdu znal od 70. let minulého století a tvrdí, že se Zejdovo jméno na seznam StB dostalo neprávem, a proto se ho rozhodl očistit u soudu.

Hučínovo vyjádření se dnes ČTK nepodařilo získat. Už dříve řekl, že Zejda mu před rokem 1989 velmi pomáhal. "Mám spoustu informací, které prokazují, že pan Zejda si prošel tvrdým martyriem StB. Viděl jsem jeho svazek a například mohu prokázat, že Zejda byl v roce 1982 rozpracováván StB pro podezření, že mi měl dodávat munici pro moji protikomunistickou skupinu," uvedl v diskuzi zpravodajského portálu České noviny.

Někdejší hlavní vlastník Kazeta Karel Zejda podporoval Hučína i v době, kdy bývalý zpravodajec BIS kandidoval do Senátu. V posledních letech Zejdova života se o něj Hučín staral.

Kazetu loni vzrostly tržby z 53,5 milionu korun v roce 2013 na 56,5 milionu korun. Hospodaření firmy se zároveň vrátilo zpět do černých čísel, když po ztrátě 438.000 korun v roce 2013 vykázala čistý zisk 1,3 milionu korun.

Firma Kazeto v roce 2014 hlavní část tržeb získala v zahraničí, kam exportovala výrobky v hodnotě 35 milionů korun. Mezi hlavní zahraniční odběratele patří švédská společnost Ikea, která po celém světě provozuje obchodní domy s nábytkem a bytovými doplňky. Kazeto exportuje také do zemí Evropské unie a Spojených států.

Výrobní portfolio společnosti Kazeto zahrnuje produkci cestovních a dětských lepenkových kufrů a lepenkových úložných prostorů, krabic či šanonů.

Související

Soud, ilustrační fotografie

11 let stará pomluva? Soud opět zamítl žalobu Hučína na exministra Hradílka

Olomouc - Olomoucký vrchní soud dnes opět zamítl žalobu někdejšího disidenta a bývalého důstojníka BIS Vladimíra Hučína na někdejšího ministra a bývalého mluvčího Charty 77 Tomáše Hradílka týkající se ochrany osobnosti. Hučín po něm žádal v dlouholetém procesu omluvu a půl milionu korun kvůli tomu, že jej údajně před 11 lety pomluvil v tisku. Soudy se případem zabývají od roku 2008. Ostravský krajský soud žalobu čtyřikrát zamítl, do kauzy však již dvakrát na základě Hučínova dovolání zasáhl Nejvyšší soud.

Více souvisejících

Vladimír Hučín Kazeto

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy