Členem NERVu i exministr financí Eduard Janota

Praha - Členem nové Národní ekonomické rady vlády (NERV) bude i bývalý ministr financí Eduard Janota. Na čtvrteční tiskové konferenci to řekl premiér Petr Nečas (ODS).

Mezi nové tváře patří i bývalý předseda tzv. Bezděkovy komise Vladimír Bezděk či známý ekonom a někdejší zástupce České republiky u Světové banky Miroslav Zámečník.

Dalšími členy jsou ekonom Tomáš Sedláček, strategický ředitel společnosti Partners Pavel Kohout, exministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý, někdejší expert Mezinárodního měnového fondu Pavel Kysilka, bývalý externí konzultant Světové banky Lubomír Lízal, expert České spořitelny na problematiku Evropské unie Petr Zahradník, kancléř Pražského hradu Jiří Weigl, profesor ekonomie Univerzity Karlovy Michal Mejstřík, akademický ekonom Daniel Münich, analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka, vedoucí katedry ekonomie Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Jiří Schwarz a někdejší ministr financí Jiří Rusnok.

Podle premiéra Petra Nečase (ODS) bude cílem skupiny nastartování ekonomického vývoje a zajištění dlouhodobých systémových změn. "Je zcela na místě vytvořit co nejkvalitnější okruh poradců, který vládě i občanům poskytne odbornou a důvěryhodnou oporu," dodal Nečas.

Práce NERV se bude týkat šesti prioritních oblastí. V první řadě půjde o stabilizaci veřejných rozpočtů. Druhou oblastí je důchodová reforma, na třetím místě skončil boj s korupcí. Další místo obsadila ekonomická politika v Evropské unii, pátá příčka patří udržení konkurenceschopnosti České republiky a šestou je podpora podnikání. Každou z těchto oblastí se bude zabývat určitá část NERV.

Tyto jednotlivé projektové týmy budou mít své představitele, kteří budou teprve jmenováni. Celý NERV se bude scházet minimálně jednou měsíčně a schůzek by se měli účastnit i ministři ekonomických resortů.

"Je to služba vlasti. A jak říkal ministr financí Alois Rašín, služba vlasti je bezplatná, takže všichni zúčastnění budou v této skupině bez honoráře,“ sdělil premiér Nečas.

Role NERV bude pouze poradní, protože nejde o oficiální instituci zakotvenou v ústavě.

"Nechceme se tvářit, že jsme snědli všechnu moudrost světa, a proto je zde tento tým expertů, s nimiž budeme konzultovat potřebné reformy. Chceme se vyhnout zbytečným chybám a jsme připraveni i na oponenturu,“ dodal Nečas.

Související

Ilustrační foto

Česko vyčerpalo ekonomické výhody. NERV představil 37 opatření pro udržitelný růst

Národní ekonomická rada vlády (NERV) představila kabinetu návrh 37 opatření, zaměřených na podporu vyššího dlouhodobě udržitelného růstu české ekonomiky. Týkají se oblastí trhu práce, vzdělávání, veřejné správy, bydlení a investic. Vláda bude nyní vybírat návrhy, které lze uskutečnit nebo alespoň začít realizovat do konce svého funkčního období, uvedl úřad vlády v tiskové zprávě.

Více souvisejících

nerv Eduard Janota

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy