Ceny u českých benzinek dál klesají, ovšem už jen mírně

Praha - Natural 95 za uplynulý týden v Česku zlevnil v průměru o deset haléřů na 31,36 koruny za litr. Pokles cen benzinu tak sice trvá, ovšem je již pomalejší. Nafta průměrně stojí 29,63 Kč/l. Vývoj cen je podle analytiků dán zlevňováním ropy na světových trzích.

Analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak upozornil, že na komoditní burze v Rotterdamu, která má na ceny u pump v ČR klíčový vliv, ceny pohonných hmot v minulém týdnu poklesly. "Benzin zlevnil o 4,8 procenta a nafta o 4,9 procenta. Česká koruna proti americkému dolaru, ve kterém se v Rotterdamu obchoduje, posílila o 0,9 procenta," řekl. Podotknul ale, že zlevňování na burze nastalo až v druhé polovině minulého týdne. "Na českých čerpacích stanicích se proto tento vývoj projeví až koncem září. V nejbližším týdnu očekáváme stagnaci cen pohonných hmot s tím, že mírně by mohl zlevnit benzin," dodal.

Benzin v ČR od počátku srpna, kdy stál litr Naturalu 95 ještě v průměru víc než 33 korun, zlevňoval týdně často o několik desítek haléřů. V minulém týdnu se tak cena benzinu dostala na nejnižší úroveň za půl roku. Podobně klesala i cena nafty, za kterou se ještě v polovině července platilo průměrně víc než 32 korun za litr. Počátkem září se dostala pod třicetikorunovou hranici a v minulém týdnu už stagnovala.

I přes pokračující zlevňování zůstávají pražské pumpy pro řidiče nejdražší. Například ve Zlínském kraji lze benzin natankovat téměř o korunu na litru levněji.

V pořadí regionů podle nejvyšších cen Naturalu 95 následuje Vysočina a Jihomoravský kraj. Cena nafty je nad 30 korunami ještě v dalších třech krajích, ale například v Libereckém kraji ji řidiči tankují za průměrných 29,20 Kč/l.

V Polsku a Slovensku jsou podle serveru www.fuel-prices-europe.info pohonné hmoty levnější než v Česku. V Polsku nyní řidiči za litr benzinu platí v přepočtu průměrně 27,60 Kč a za litr nafty 25,99 Kč. Na Slovensku přijde litr Naturalu 95 v přepočtu průměrně na 30,81 Kč a litr nafty na 26,87 Kč.

Související

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

Více souvisejících

pohonné hmoty Benzinky

Aktuálně se děje

před 40 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Íránský prezident Raísí bude ve čtvrtek pohřben ve svém rodném městě

Stovky lidí se v úterý sešly ve městě Tabríz, hlavním městě íránské provincie Východní Ázerbájdžán, aby se zúčastnily pohřebního průvodu za prezidenta Ebráhima Raísího, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy