ČNB trvá na intervencích: 27 Kč/EUR nejméně do druhé poloviny roku 2016

Praha - Bankovní rada České národní banky (ČNB) na svém dnešním jednání rozhodla ponechat úrokové sazby na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba zůstává na 0,05 %, diskontní sazba na 0,05 % a lombardní sazba na 0,25 %. Dále pak zopakovala, že neukončí režim devizových intervencí dříve než ve druhé polovině roku 2016.

Bankovní rada ČNB také rozhodla nadále používat devizový kurz jako další nástroj uvolňování měnových podmínek a potvrdila závazek ČNB v případě potřeby intervenovat na devizovém trhu na oslabení kurzu koruny tak, aby udržovala kurz koruny vůči euru poblíž hladiny 27 CZK/EUR.

Uvedený kurzový závazek je jednostranný. To znamená, že ČNB nepřipustí posílení kurzu na úrovně, které by už nebylo možné interpretovat jako „poblíž hladiny 27 CZK/EUR".

"Takovému posílení ČNB brání automatickými a potenciálně neomezenými intervencemi, tj. prodejem korun a nákupem cizích měn. Pokud se kurz vzdálí hladině 27 CZK/EUR na slabší straně, nechává ČNB kurz koruny pohybovat dle vývoje nabídky a poptávky na devizovém trhu," uvedl mluvčí centrální banky Marek Zeman.

Bankovní rada dnes podle Miroslava Singera debatovala jak možnost prodloužit režim intervencí, tak i možnost zavést záporné úrokové sazby. "Zdá se nám, že závazek je na dostatečně dlouhou dobu a na to posunutí je dost času," uvedl. U záporných úrokových sazeb zatím podle Singera vývoj nevyžaduje jejich zavedení. "Nevylučujeme je, ale je to nástroj, který vyžaduje specifické okolnosti," uvedl.

Zároveň bude podle Singera třeba na dalším měnovém zasedání bankovní rady v listopadu, které se bude zabývat i novou prognózou, třeba zhodnotit nynější příznivý vývoj ekonomiky společně s deflačními tlaky, které se do ekonomiky dostávají ze zahraničí.

"I když ekonomika roste více, než byly první předpoklady, tak ČNB zachovává kontinuitu ve svých rozhodnutích a na své strategii nic nemění. Je to částečně dané i tím, že inflace je stále spíše u nuly než poblíž inflačního cíle," uvedl analytik Home Credit Michal Kozub. Hlavní analytik Raiffeisenbank Michla Brožka čeká, že se ČNB bude snažit udržovat kurz nad hladinou 27 Kč/EUR do druhé poloviny roku 2016, poté nechá korunu posílit.

Devizové intervence spustila ČNB kvůli obavě z deflace. Během posledních měsíců se koruna pohybuje blízko hranice 27 Kč/EUR. Na počátku září pak centrální banka oznámila, že v červenci provedla na devizovém trhu intervence proti posilující koruně za zhruba 28 miliard korun. Za srpen budou data na počátku října.

Související

Ilustrační foto Původní zpráva

Zdražování se v Česku zastavuje, tvrdí ČNB. Co to ale znamená a co nás čeká dál?

Česká veřejnost, která je zvláště v poslední době ovlivněna zhusta často populistickými výkřiky o „šílené“ drahotě v tuzemsku, dostala od nejvyšší autority v zemi, která má hlídat cenovou a měnovou stabilitu, totiž centrální banky, jasnou odpověď na podobné pokřiky. Česká národní banka totiž během listopadu 2023 uvedla, že se zdražování zastavuje. Podle nejvyššího finančního regulátora se ceny v Česku v posledních devíti měsících zvedly minimálně. Co ale bude dál? 

Více souvisejících

ČNB Miroslav Singer

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy