Pohonné hmoty v ČR dál zlevňují, nafta je nejníže od března 2010

Praha - U benzinek v Česku opět tankujeme levněji než před týdnem, vyplývá z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Cena benzinu Natural 95 klesla o 33 haléřů na průměrných 30,20 koruny za litr a zůstává nejnižší od poloviny února. Nafta zlevnila o 14 haléřů a stojí v průměru 29,24 Kč/l.

Ceny u českých benzinových pump klesají od poloviny července, kdy se cena Naturalu 95 podle celorepublikového průměru pohybovala nad 33 Kč/l a litr nafty stál víc než 32 korun. Benzin v poslední době zlevňuje výrazně rychleji. Za poslední dva týdny cena Naturalu 95 klesla zhruba o šedesát haléřů, u nafty asi o dvacetník.

Za benzin řidiči stále platí nejvíc v Praze, kde litr Naturalu 95 vyjde v průměru na 31,06 koruny. V ostatních krajích je průměrná cena pod 31 korunami. Nafta je dál nejdražší v Jihomoravském kraji, a to průměrných 30,07 Kč/l.

Nejlevnější je stejně jako před týdnem benzin v Ústeckém kraji, kde stojí v průměru 29,66 Kč/l. Cena litru nafty je pod 29 korunami už v pěti krajích a ve středu byla nejnižší v Ústeckém kraji s průměrem 28,77 Kč/l.

Také v Polsku od minulého týdne pohonné hmoty zlevnily. Podle stránek www.fuel-prices-europe.info platí aktuálně řidiči za litr nafty v průměru 4,09 zlotého (25,79 Kč), benzin se prodává v průměru po 4,22 zlotého (26,61 Kč). I v Německu šly po více než měsíční stagnaci ceny benzinu a nafty dolů. Super E10, který je obdobou Naturalu 95, zlevnil na 1,319 eura (35,71 Kč) za litr. Nafta se aktuálně prodává v průměru po 1,129 eura (30,56 Kč) za litr.

Motoristé žijící poblíž hranic se Slovenskem tam výhodněji natankují naftu, litr tam stojí podle webu www.fuel-prices-europe.info v přepočtu 27,07 koruny. Benzin vyjde na 29,91 koruny. Řidičům se vyplatí tankovat i při cestě do Rakouska, kde je Natural 95 i nafta v přepočtu levnější než v tuzemsku.

Analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak dnes ČTK řekl, že za aktuálním zlevňování je především posilování české koruny k americkému dolaru, ve kterém se pohonné hmoty obchodují na komoditní burze v Rotterdamu. Podle údajů Collosea v minulém týdnu koruna zhodnotila o 1,8 procenta. "V nejbližším týdnu očekáváme díky silné koruně další mírný pokles cen pohonných hmot. Větší zlevnění předpokládáme u benzinu, takže rozdíl mezi maloobchodní cenou benzinu a nafty se bude zmenšovat," dodal.

Související

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

Více souvisejících

pohonné hmoty Benzinky

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

Izrael má v úmyslu rozšířit vojenskou operaci ve městě Rafah

Izrael má v úmyslu rozšířit svou vojenskou operaci v palestinském městě Rafah na jihu Pásma Gazy. V pondělí to řekl izraelský ministr obrany Joav Galant poradci Bílého domu pro národní bezpečnost Jakeovi Sullivanovi. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy