Finanční správa odhalila půlmiliardový podvod u DPH, peníze má

Praha - Finanční správa odhalila rozsáhlý daňový únik na dani z přidané hodnoty. Pro účely daňového podvodu došlo k vytvoření umělého řetězce osob z několika členských států EU, mezi kterými docházelo k prodeji zboží tak, aby ho finanční správy jednotlivých států neodhalily. Mezi dotčenými členskými státy byly například i Německo a Dánsko. Uvedlo to dnes ministerstvo financí v tiskové zprávě.

Svými atributy se zrealizovaný podvod podobal podvodným obchodům s emisními povolenkami, zejména rychlostí prodeje, rychlostí převodu finančních prostředků a vysokými částkami plnění. Řádově se jednalo až o stovky miliónů korun měsíčně. Předmětem stávajících obchodů byly mimo jiné komodity obchodované na energetických trzích, informuje mfcr.cz.

„V boji proti karuselovým podvodům by nám výrazně pomohlo širší uplatnění metody reverse charge, o které usilujeme na poli Evropské komise. I tato komodita, s níž se podvodníci snažili připravit stát o půl miliardy, je na seznamu těch, kde bychom rozšíření tohoto režimu uvítali," řekl ministr financí Andrej Babiš.

České republiky se předmětný daňový podvod dotkl zásadním způsobem, neboť se zde nacházel jeden ze subjektů, který nepřiznal a neodvedl daň z uskutečněných plnění, přičemž další subjekty se sídlem v ČR požadovaly vyplacení nadměrného odpočtu od státu. Podvodu se účastnily i subjekty s ročním obratem v řádech miliard korun, vlastněné zahraničními osobami.

Neodvedená daň z přidané hodnoty činila částku téměř 0,5 mld. korun. Správci daně příslušní subjektům zapojeným do podvodného řetězce zahájili daňové kontroly a provedli zajišťovací exekuce, přičemž celou částku chybějící daně vybrali.

S ohledem na spuštění kontrolních hlášení Finanční správa buduje analytické centrum, které zaměstná asi 50 lidí. Kontrolními hlášeními a možnými vazbami mezi firmami kvůli podvodům se budou zbývat asi dvě třetiny z celkového počtu analytiků. "Přístup ke kontrolnímu hlášení bude mít pár vyhrazených pracovníků. Ti budou vyhodnocovat data za celou ČR a při detekci karuselu budou posílat informace příslušným finančním úřadům. Budou mít prověrku na stupeň důvěrné," uvedl generální ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček.

K boji proti daňovým únikům přitom začala Finanční správa využívat i humor. Dnes totiž vydala naučnou brožurku, kde formou vtipných kreslených příběhu vysvětluje lidem, že bez patřičných nástrojů a bez jejich pomoci je na krácení daní krátká. V příbězích je popisováno například nepřiznávání tržeb nebo zaměstnávání načerno.

Související

důchody

Bude na důchody? Nová zpráva ukázala, jak stát hospodaří s penězi důchodců

Loni skončil systém důchodového pojištění se schodkem ve výši 72,8 miliardy korun, což je dosud největší propad. Celkové výdaje na penze a správu dosáhly přes 692,3 miliardy korun. Na starobní, invalidní a pozůstalostní důchody bylo vyplaceno o 97,2 miliardy korun více než v roce 2022, čímž se penzijní výdaje zvýšily téměř o 17 procent. 

Více souvisejících

Ministerstvo financí podvody s DPH

Aktuálně se děje

včera

včera

Petr Pavel

Prezident Pavel se zranil na motorce. Je v nemocnici

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale bude nutné krátké pozorování v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Tuto informaci dnes večer zveřejnila prezidentská kancelář na sociální síti X. 

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán: Maďarské tajné služby mají informace o atentátu na Fica

Maďarské tajné služby jsou v neustálém kontaktu se slovenskými tajnými službami, jakož i se službami jiných zemí, například v rámci sítě evropských zemí či členských zemí NATO. Maďarsko tak má informace o tom, co se stalo při atentátu na předsedu slovenské vlády Roberta Fica.

včera

Jiřina Ekrt Jirušková

Jak se chovají Češi na dovolené? Rádi si připlatí za luxusnější služby, říká manažerka cestovky

V posledních letech je vidět rostoucí zájem o nákup dovolených mezi seniory. Meziročně se zdvojnásobil počet lidí ve věku nad 70 let, kteří si objednali letní zájezd. Obecně pak platí, že v České republice roste zájem o dovolené a zájem nesnížily ani vyšší životní náklady. Loňské predikce ekonomů, kteří vyhrožovaly propadem zájmu o dovolené se nenaplnil, zájezdy se kupují vesele dál. Češi si naopak rádi připlatí za luxusnější dovolenkové zážitky, ať už jde o dopravu letadlem či all inclusive služby, říká v rozhovoru PR managerka Invia.cz Jiřina Ekrt Jirušková.

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Uznání Palestiny bude mít "vážné důsledky", varuje Izrael

Rozhodnutí vlád Irska, Norska a Španělska uznat palestinský stát bude mít "vážné důsledky" pro jejich vztahy s Izraelem. Po předvolání jejich velvyslanců to ve čtvrtek oznámilo izraelské ministerstvo zahraničních věcí, informuje agentura AP.

včera

včera

včera

včera

Oslo

Pohár trpělivosti přetekl. Norsko uzavře hranice Rusům

Norská vláda od 29. května zavede dodatečná omezení vstupu pro občany Ruska, kteří cestují do Norska za turistikou nebo "jinými nepodstatnými účely". Informace byla zveřejněna ve středu na webových stránkách kabinetu, jak uvádí agentura Reuters.

včera

včera

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu

Den D se blíží. O osudu Pásma Gazy se rozhodne už v pátek

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) oznámil, že v pátek 24. května v 15:00 SELČ vydá rozhodnutí o žádosti Jihoafrické republiky (JAR) nařídit Izraeli zastavení vojenské operace v Pásmu Gazy, včetně města Rafah na jihu této palestinské enklávy. Informaci přinesla agentura AFP.

včera

včera

včera

Počasí

Počasí: V Česku udeří silné bouřky, varovali meteorologové

Česko v pátek opět zasáhnou silné bouřky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek na sociální síti. Doprovázet je budou zejména přívalové srážky, napršet může kolem 50 milimetrů. Meteorologové také rovnou varovali, že bouřky udeří také o víkendu.

včera

včera

Rusko zaútočilo na město Cherson. Ukrajina poslala rakety na Belgorod

Město Cherson na jihu Ukrajiny se ve čtvrtek ráno stalo terčem ruské palby. O incidentu informoval gubernátor Chersonské oblasti Roman Mročko. Ve zprávě na síti Telegram uvedl, že exploze byly slyšet v částech města poblíž řeky Dněpr.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy