Špatná zpráva pro řidiče: Ceny pohonných hmot v Česku vzrostly

Praha - Pokles cen pohonných hmot u českých čerpacích stanic se zastavil a oproti minulému týdnu řidiči musejí sáhnout hlouběji do kapsy. Benzin a nafta zdražují také u našich sousedů.

Průměrná cena Naturalu 95 od minulé středy vzrostla o čtyři haléře na 29,63 Kč/l. Cena nafty oproti minulé středě vzrostla o tři haléře na průměrných 28,94 Kč/l. Vyplývá to z informací společnosti CCS, která ceny dlouhodobě sleduje.

Podle analytika společnosti Colosseum Borise Tomčiaka je však současné zdražení pouze dočasné. "Do konce týdne očekáváme mírný růst cen pohonných hmot o několik haléřů. Nicméně pozitivní zprávou je, že koncem listopadu bude pokles cen pohonných hmot obnoven," řekl ČTK Tomčiak. Podle něho důvodem zlevnění bude mimo jiné vývoj cen na komoditní burze v Rotterdamu.

"Ceny pohonných hmot na burze v Rotterdamu v uplynulém týdnu klesaly zejména ve čtvrtek a v pátek. Benzin stagnoval, nafta zlevnila o čtyři procenta. Česká koruna proti americkému dolaru, ve kterém se na burze obchoduje, znehodnotila o procento," dodal. Spolu s dalšími analytiky se shoduje na tom, že ceny pohonných hmot v Česku by měly do konce roku spíše stagnovat.

Nejvyšší cena benzinu dál zůstává v Praze. Řidiči zaplatí v metropoli za natural průměrných 30,40 Kč za litr. Přes 30 korun za něj dají i motoristé v Jihomoravském kraji a na Vysočině. Naopak nejlevněji benzin natankují lidé v Libereckém kraji, a to v průměru za 29,07 Kč za litr.

Nejdražší naftu prodávají čerpací stanice v Jihomoravském kraji, kde ho nabízejí za průměrných 29,72 koruny za litr. V Praze je nafta o šest haléřů levnější. Nejméně, průměrných 28,45 Kč, stojí litr dieselu v Ústeckém kraji.

V Polsku za poslední týden zdražila nafta, průměrná cena benzinu se nezměnila. Podle stránek www.fuel-prices-europe.info zaplatí aktuálně motoristé za litr benzinu v průměru 4,2 zlotého (26,72 Kč), nafta zdražila na 4,12 zlotého (26,22 Kč). V Německu šly ceny benzinu a nafty dolů. Super E10, který je obdobou Naturalu 95, zlevnil na 1,339 eura (36,19 Kč) za litr. Nafta se aktuálně prodává v průměru po 1,149 eura (31,05 Kč) za litr.

Ceny se mírně zvýšily také v sousedním Slovensku, pro lidi žijící poblíž hranic je však stále výhodné tam tankovat naftu, litr tam v přepočtu podle webu www.fuel-prices-europe.info stojí 27,30 koruny, litr benzinu vyjde v přepočtu na 30,27 koruny.

Například motoristům z jižní Moravy se vyplatí tankovat v Rakousku. Litr naturalu tam stojí 1,05 eura, v přepočtu 28,38 koruny. Za naftu tam zaplatí pouze euro za litr, což je 27,03 koruny, tedy o tři koruny méně než v kraji.

Související

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

Více souvisejících

pohonné hmoty Benzinky

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

Ukrajinští vojáci zadržují útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka

Ukrajina v pondělí oznámila, že její vojáci zadržují útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Rusko přitom tvrdí, že má obec pod kontrolou, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy