Světlík nemusí platit Beranovi 1,69 miliardy za akcie Vítkovic

Ostrava - Majitel strojírenského holdingu Vítkovice Jan Světlík uspěl u Obvodního soudu pro Prahu 1 s návrhem na odklad rozhodnutí Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Nemusí tak platit Davidu Beranovi 1,69 miliardy korun za akcie. Spor o akcie společnosti Vítkovice Holding patří k nejsložitějším v českém byznysu.

O návrhu na úplné zrušení tohoto rozhodnutí zatím soud nerozhodl. "Ostravský soud ale zároveň zamítl návrh na exekuci uvedené částky, které se na Světlíkovi domáhal Beran," sdělila mluvčí Vítkovic Eva Kijonková. Podle Berana, který o oprávněnosti svých požadavků nepochybuje, rozhodnutí civilního soudu na platnosti rozhodčího nálezu nic nemění.

Kijonková uvedla, že oba soudy rozhodly nezávisle na sobě v závěru minulého týdne. Stanovisko soudů podle ní znamená, že rozhodčí nález nedává Beranovi šanci na žádnou reálně vymahatelnou částku. "Je to teď jen papír s neuvěřitelně nehoráznou historií vzniku," uvedl Světlík.

"Rozhodci vůbec neměli o údajném Beranově nároku jednat, protože ve stejné věci už bylo rozhodnuto rozhodčím soudem i dalšími soudy před lety (v roce 2008 a následujících letech). Jeden z rozhodců také zatajil, že několikrát působil v kauzách souvisejících s předmětem řízení, takže je podjatý," uvedla Kijonková.

Beran uvedl, že pro něj usnesení soudu pro Prahu 1 není ničím překvapivým a že takový postup očekával. Světlíkovy důvody pro zrušení rozhodčího nálezu jsou podle něj čistě účelové a v mnoha případech nepravdivé a lživé. "Dokonce všemi námitkami Jana Světlíka se už během téměř dvouletého rozhodčího řízení soud zabýval a všechny jako neopodstatněné zamítl," uvedl Beran.

Spor o akcie mezi Beranem a Světlíkem se táhne několik let. Původní spor dotáhl Beran až k Ústavnímu soud (ÚS), u kterého však v roce 2013 prohrál. ÚS potvrdil rozhodčí nález, podle kterého by měl Beran odprodat Světlíkovi sporný balík akcií. Světlík za ně měl zaplatit 78 milionů korun. Miliardář Beran se ale s verdiktem nespokojil a loni podal novou žalobu. S tou uspěl, ovšem nyní protižalobu podal zase Světlík.

Beran a Světlík dříve spolupracovali, ale okolo roku 2005 se jejich cesty rozešly. Beran se rozhodl prodat 45 procent holdingu Karlu Komárkovi a jeho skupině KKCG. Světlík ale transakci zpochybnil. Tvrdil, že má na akcie předkupní právo. Po navýšení základního kapitálu se sporný Beranův podíl zmenšil na 11,25 procenta. Poté se rozběhl složitý soudní spor na několika frontách. Akcie skončily v soudní úschově u Okresního soudu pro Prahu-východ.

Související

Soud, ilustrační fotografie

Světlík dostal akcie Vítkovic, o které se soudil s Beranem. Spor se vlekl 12 let

Ostrava - Většinový vlastník vítkovické strojírenské skupiny Jan Světlík dostal po 12 letech akcie společnosti Vítkovice Holding, o které vedl soudní spory se svým bývalým spolupracovníkem Davidem Beranem. Vydal mu je dnes exekutor, který vedl proti Beranovi exekuci. Za vydané akcie Světlík vrátí Beranovi původně sjednanou kupní cenu s úroky, tedy okolo 100 milionů korun. ČTK to sdělila mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Více souvisejících

David Beran Jan Světlík (Vítkovice Holding) soudy

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 7 minutami

před 7 minutami

před 8 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy