RWE a politici uklidňují: Zastavení ruských dodávek plynu na Ukrajinu Česko neohrozí

Praha - Rusko dnes zastavilo dodávky zemního plynu pro Ukrajinu, což by prý mohlo mít negativní dopady na tranzit dál na západ Evropy. RWE ale neočekává v Česku problémy, v klidu jsou i politici.

Na české zákazníky RWE nemá postup Ruská vliv. Mluvčí Martin Chalupský to odůvodnil tím, že firma kupuje plyn na dobře zásobeném evropském trhu a navíc do Česka proudí ruský plyn i takzvanou severní cestou přes Německo.

"Je to příběh, který se opakuje v zásadě každý rok, pokračují různé dohady mezi Ruskem a Ukrajinou, pokud jde o objem dodávek a cenu dodávek plynu," komentoval dnes krok Moskvy premiér Bohuslav Sobotka, který je na návštěvě Číny. "Česká republika je připravena stejně jako byla připravena v minulosti na podobné složitější situace z hlediska tranzitu plynu přes Ukrajinu," konstatoval také. Nemá prý informace o tom, že by se krok Ruska týkal jeho evropských partnerů.

Zdroj: YouTube

"Pro Českou republiku není tranzit přes Ukrajinu fatální. V případě potřeby jsme schopni dovézt ruský plyn Nord Streamem. Máme také zásobníky, dodávky z Norska a jsou možné i nákupy na spotových trzích v západní Evropě," řekl na dotaz ČTK ministr průmyslu Jan Mládek. Přerušení dodávek na Ukrajinu podle něj nicméně dobrou zprávou není. "Podporujeme stanovisko slovenské vlády a pana premiéra (Roberta) Fica, že tranzit přes Ukrajinu by měl být zachován," dodal. Možné omezení přepravy plynu přes Ukrajinu by v budoucnu způsobilo pokles příjmů Slovenska z poplatků za tranzit ruského plynu dále do západní Evropy.

Vztahy mezi Kyjevem a Moskvou jsou mimořádně napjaté od doby, kdy Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a začalo podporovat proruské povstalce na východě Ukrajiny. Dřívější rusko-ukrajinské spory o plyn měly dopady i na dodávky do Evropy.

Související

Ilustrační foto

Bude kvůli drahému plynu drahá zima? Počasí si to nemyslí

Když začátkem letních prázdnin vyšla zpráva o tom, že členské země Evropské unie (EU) společně snížily o 19 % množství spotřebovaného zemního plynu mezi srpnem 2022 a lednem 2023, což činilo 41,5 miliardy metrů krychlových této komodity, příliš pozornosti nevyvolala. Počasí bylo více než tropické a málokoho by napadlo, že se nějak může propsat i do vývoje cen energetických komodit. Nyní jsme ale na začátku topné sezóny a každého z nás může napadnout, i kvůli tomu, co se aktuálně ve světě děje, zda kvůli tomu nehrozí drahá zima.

Více souvisejících

Zemní plyn RWE Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy