NWR navrhla zavřít Důl Paskov dřív nebo ho převést na stát

Praha - Vláda v pondělí na svém zasedání projedná dokument, podle kterého těžební společnost New World Resources (NWR) navrhla uzavření Dolu Paskov už na konci roku 2016. Původní plán přitom počítal s uzavřením na konci roku 2017. Druhou variantou je pak převod dolu na stát.

Současná dohoda mezi státem a společnostmi zřejmě přestane platit na konci roku kvůli klesajícím cenám uhlí. NWR a OKD chce podle dokumentu dohodu na komplexním řešení situace celé společnosti OKD, ne jen Dolu Paskov.

O budoucnosti Dolu Paskov měli dnes jednat někteří ministři se zástupci OKD a NWR, schůzka byla zrušena. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dnes ve Sněmovně řekl, že byla přeložena na leden.

Psali jsme:
Situace v OKD je vážná: Mládek chce ve čtvrtek jednat s odboráři
 

Předseda sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík řekl, že odboráři mají podmínku, aby zaměstnanci, kteří budou chtít v OKD dál pracovat, byli převedeni na jiná pracoviště na úkor dodavatelských firem.

Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD) řekl, že převzetí dolu státem nebo některým státním podnikem, například Diamem, je jednou z alternativ. "Ale říkám převzetí, v žádném případě ne odkup, jinak samozřejmě celý proces půjde na vrub vlastníka," řekl Novák. Pro region je podle něj problémem každá stovka lidí ,kteří přijdou o práci.

V roce 2013 OKD oznámila, že prodělečný Důl Paskov zavře. Vláda se loni v červnu s majitelem dohodla, že se tam bude těžit do konce roku 2017 a stát zaplatí 600 milionů korun na sociální programy horníků. Dohodu podepsal ministr průmyslu a zástupci OKD a NWR. Na konci roku ale zřejmě přestane platit. Cena uhlí totiž pravděpodobně klesne po tři po sobě následující čtvrtletí pod 110 dolarů za tunu, čímž se smlouva stane neplatnou.

Vláda na začátku října pověřila Babiše, Mládka a ministryni práce Michaelu Marksovou, aby za stát vyjednali dohodu novou. První jednání se uskutečnilo 20. října. Podle materiálu zástupci NWR a OKD nepředložili žádné konstruktivní a pro stát přijatelné varianty, konalo se proto 29. října ještě další jednání. Kromě Mládka, Marksové a náměstka ministra financí Jana Gregora se ho účastnili i vlastníci a manažeři společností s podnikatelskými vazbami na černouhelný těžební sektor. Šlo například o ČEZ, Třinecké železárny nebo Metalimex.

"Cílem uvedeného jednání byla především sondáž jejich zájmu o případné akviziční aktivity ve směru k těžební společnosti OKD, a.s., jejího případného řízeného úpadku nebo ochoty odprodat konkurenceschopné části podniku," uvádí materiál. Ke konkurzu a odprodeji se kloní i odbory.

Podle dokumentu zástupci NWR a OKD uvedli, že by preferovali se státem dohodu na komplexním řešení situace OKD, a nikoli pouze Dolu Paskov. Mezi variantami bylo například rozdělení společnosti, spojení s jinými průmyslovými podniky nebo prodej některých dolů.

Související

OKD

Při čtvrtečním otřesu v dole na Karvinsku se zranilo 16 lidí

Při otřesu v černouhelném Dole ČSM-Jih společnosti OKD ve Stonavě na Karvinsku, při němž ve čtvrtek zemřel jeden horník, utrpělo zranění celkem 16 lidí. Většina zraněných byla ještě ve čtvrtek propuštěna do domácí péče, šlo o lehčí zranění. ČTK to dnes řekla mluvčí OKD Naďa Chattová. Záchranáři ve čtvrtek zraněné rozváželi do několika nemocnic v Karviné, Havířově i Ostravě, a tak se počty zraněných upřesňovaly až dnes.

Více souvisejících

OKD Vláda ČR NWR

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy