Zaměstnanci Aholdu dostanou od března přidáno, odbory dojednaly zvýšení mzdy o 3 procenta

Praha – Zaměstnanci prodejen Albert uvažovali o stávce. Odbory obchodního řetězce Ahold, který v ČR prodejny provozuje, totiž dlouho vyjednávaly o nových platových podmínkách. Nakonec oznámily, že bylo dosaženo dohody, zaměstnanci dostanou navíc tři procenta.

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) uvedla, že je připravena podpořit případné protestní akce. „Byl jsem pyšný, že zaměstnanci se nebáli popisovat autenticky situaci na prodejnách," dodal předseda ČMKOS Josef Středula. Na to ale nakonec zřejmě nedojde.

Odbory požadovali navýšení tarifní složky mzdy o tři procenta pro všechny provozní zaměstnance. Firma zvýšila svůj návrh v průměru také na tři procenta, ale zvýšení by záleželo na ročním hodnocení výkonu zaměstnance. Celkové navýšení příjmů zaměstnanců v obchodech, včetně bonusů, může podle Aholdu činit až 12,5 procenta.

Odboráři argumentovali, že je Albert obchodní řetězec s vůbec nejnižším finančním odměňováním v zemi, žádají proto pro všechny navíc tři procenta. „Podle našich požadavků by se reálně jednalo zhruba o zvýšení o 350 korun měsíčně," uvedla mluvčí Odborového svazu pracovníků obchodu (OSPO) Aneta Bednářová, podle které se průměrné mzdy například pokladních v Aholdupohybují kolem 12.000 korun hrubého. „Reálně se tedy mnozí zaměstnanci pohybují na hranici minimální mzdy," dodala.

Firma chtěla původně zvýšit mzdy v průměru o tři procenta, ale v závislosti na ročním hodnocení výkonu zaměstnance. Odbory nevylučovaly protestní akce. Ahold je v ČR jedním z největších soukromých zaměstnavatelů se 17.000 pracovníky.

„Celkově jsme naplánovali navýšení mzdových prostředků o několik desítek milionů korun více, než kolik požadovaly odborové organizace. V novém návrhu z dnešního dne jsme přesunuli část navýšení z variabilní složky do navýšení základních tarifních mezd," uvedl ředitel lidských zdrojů firmy Ctirad Nedbálek. Loni řetězec navýšil mzdy všem zaměstnancům, jejichž pracovní výkon byl ohodnocen jako standardní a lepší. Týkalo se to tří čtvrtin zaměstnanců na nemanažerských pozicích v obchodech.

"Společnost přehodnotila přístup ke způsobu ročního navyšování mezd v návaznosti na dnešní jednání s odborovými organizacemi i zpětnou vazbu kolegů v obchodech," uvedl mluvčí Aholdu Jiří Mareček. Plošné zvýšení se týká všech zaměstnanců v obchodech na nemanažerských pozicích, například prodavačů, pekařů, řezníků, skladníků a vedoucích úseků. Týkat se nebude pouze těch, kteří nastoupili do společnosti nově a jejich základní mzda se změní po skončení zkušební doby.

Podle Aholdu se od ledna také zvyšil příjem zaměstnanců formou variabilní složky až o deset procent. Ta je vyplácena formou poukázek každých 14 dnů, za poukázky lze nakoupit pouze v Aholdu.

Související

Supermarket Albert

Ahold v potížích. Zisk klesá, majitele obchodů Albert poškodily stávky

Maloobchodní společnosti Ahold Delhaize, která v České republice vlastní supermarkety a hypermarkety Albert, klesl ve druhém čtvrtletí provozní zisk meziročně o 11 procent na 594 milionů eur (asi 15,3 miliardy Kč). Hospodaření nadnárodní firmy poškodily dubnové stávky v některých jejích obchodech ve Spojených státech.
Soudy, ilustrační fotografie

Soud potvrdil dvoumilionové pokuty pro Ahold a Kaufland

Brno - Krajský soud v Brně potvrdil pokutu 800.000 korun pro Ahold, který provozuje prodejny Albert, a 1,08 milionu pro Kaufland. Řetězce tak prohrály spor se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI), která jim sečetla několik prohřešků.

Více souvisejících

ahold Odbory mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 20 minutami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 50 minutami

před 50 minutami

před 51 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

Rusko vydalo zatykač na Volodymyra Zelenského

Rusko vydalo zatykač na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v sobotu ruská státní agentura TASS s odvoláním na záznam v policejní databázi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy