Cena dřeva klesá: Loňský provozní zisk Lesů ČR spadne o sedm procent

Praha - Rok 2015 nebyl pro Lesy ČR právě nejlepší. Provozní zisk klesl podle předběžných výsledků o sedm procent na 5,5 miliardy korun. V roce 2014 Lesy ČR vykázaly rekordní hrubý zisk 7,96 miliardy korun. Hlavním důvodem růstu zisku bylo mimořádné rozpuštění rezerv za zhruba dvě miliardy korun. Čistý zisk podniku předloni činil 6,8 miliardy korun.

Letos podle generálního ředitele podniku Daniela Szóráda provozní zisk klesne na 3,7 miliardy korun. Čistý zisk podniku, který vlastní polovinu lesů v ČR, odhadovat zatím nechtěl. Za snížením loňských výsledků podle ředitele stojí zejména pokles ceny dřeva na trhu.

Společnost se také potýká s přemnoženou zvěří, která působí škody. Jde jak o divoká prasata, tak o hlodavce. Stavy hlodavců jsou prý extrémní. Největší problémy loni byly na Litoměřicku. „Ožírají kořínky i téměř dospělých dřevin. Mírná zima je samozřejmě nezlikviduje," uvedl ředitel.

V roce 2015 Lesy ČR odvedly do státnín kasy více volných peněz než o rok dříve. Loni to bylo 8,22 miliardy korun, v roce 2014 společnost odvedla 6,5 miliardy korun, v roce 2013 šest miliard korun. Letos LČR plánují převod státu v objemu 6,6 miliardy korun. Podle Szóráda tak klesá objem volných finančních prostředků, které by měl jinak podnik na účtech. Nemůže je tudíž například úročit. Za 11 měsíců loňského roku společnosti klesl meziročně hrubý zisk na 5,77 miliardy z 5,85 miliardy.

Těžba dřeva ve státních lesích loni do konce listopadu klesla o čtyři procenta na 7,29 milionu metrů krychlových dřeva. Poklesem těžby podnik reagoval na přebytek dřeva na trhu, který se odrazil i v poklesu cen. Tržby podniku za vlastní výrobky a služby za leden až listopad meziročně klesly asi o 220 milionů korun na 11,31 miliardy korun.

Za celý loňský rok odhadl Szórád tržby v hodnotě 11,1 miliardy korun za dřevo, další necelou miliardu pak podnik získal za služby, jako jsou například honitby, rekreační zařízení či prodej vánočních stromků. V letošním roce by pak měly tržby klesnout přibližně o miliardu korun, a to kvůli horší struktuře dřeva, snížení objemu těžby (7,5 milionu kubíků oproti loňským odhadovaným 7,7 milionu) i nižším cenám.

Související

Agrofert

Vítězem miliardového lesnického tendru je firma z koncernu Agrofert

Vítězem dvanáctimiliardového tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesnické práce a prodej dřeva pro léta 2023 až 2027 je těžařská firma Uniles z koncernu Agrofert. Z 84 soutěžených jednotek státní podnik zatím podepsal kontrakty na 78 a Uniles jich dosud získal 16. Na druhém místě jsou zatím s šesti podepsanými smlouvami firma Stora Enso Wood Products Ždírec a skupina PETRA z Hodonína. 

Více souvisejících

lesy čr Dřevo Ekonomika

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí způsobí problémy na západě. Meteorologové zpřísnili výstrahu

Počasí způsobí o víkendu problémy především na západě Čech. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek aktualizoval výstrahu před vydatným deštěm a povodňovými jevy, u nichž zvyšuje stupeň nebezpečí pro některé oblasti na povodňové nebezpečí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy