Špatná zpráva pro motoristy: Ceny benzínu a nafty půjdou nahoru

Praha - Dobře prý už bylo, teď nás čeká zdražování pohonných hmot. Na čerpacích stanicích už je to vidět. Lidé tankují plné nádrže a berou si zásoby do kanystrů. Ceny benzínu a nafty jsou teď na úrovni cen před 10 lety. Poskočit mohou až o padesátník nahoru.

"Benzín se zlevňoval o korunu. Nafta zůstává 3 týdny stejná," uvedl pro TV Nova muž, který pracuje jako obsluha čerpací stanice. V současnosti stojí litr benzínu 24,50 korun, litr nafty 22,90. Podle ekonomů ale prý už levněji nebude.

"Spíš to bude skok asi o ty padesátníky. Záleží na síle změn a nervozity," prohlásil ekonom Ivan Jáč z Technické univerzity Liberec. "Štve mě to velice, bohužel, budeme se s tím muset smířit, to se nedá svítit," reagoval na jeho slova oslovený motorista.

Nafta a benzín jsou nejlevnější za posledních 10 let. A ve srovnání s loňskem motoristé teď šetří nemalé peníze. Zvláště pak kamiony. "Mám nádrže na 840, tak jsem proti loňsku ušetřil 10 tisíc na jedno natankování," potvrdil kamioňák.

Šoféři stojí na pumpách fronty a tankují plné nádrže. "Musí se to využít, dokud to je," myslí si jeden z motoristů ve Cvikově. "Můžeme jenom doufat, že to půjde nahoru pomalu," doufá další. To ale nikdo neví. "Může se stát, že to půjde velice rychle, protože všichni se budou chtít rychle zotavit," vysvětlil Jáč.

Řeč je o největších producentech ropy - Rusku, Saúdské Arábii, USA, Íránu a Venezuele, jejíž ekonomika se kvůli vytěžené ropě, kterou nemůže prodat, rozpadá. Už není ani kam ji uskladňovat, přesto se těží dál. Proto se u nás jezdí tak levně.

Teď se zdá, že se největší ropní producenti už dohodli. A kdy se zdraží? To ekonomové dokážou jen těžko odhadnout. "Spíše v týdnech až v měsících," myslí si ekonom Jáč. Také se to nemusí stát vůbec, protože cena ropy je jako na houpačce. Minulý týden stoupla. Teď zase šla dolů.

Související

Ilustrační foto

Benzín i nafta v Česku prudce zlevňují. A budou i nadále. Známe důvod

Pohonné hmoty v Česku za týden zlevnily o více než korunu. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 40,51 Kč, před týdnem byl o 1,03 koruny dražší. O 1,90 koruny na litru se snížila cena nafty, za litr teď řidiči dají průměrně 42,85 Kč. Vyplývá to dle ekonoma Lukáše Kovandy z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.
Cenny pohonných hmot v ČR po vpádu Ruska na Ukrajinu (2022).

Pohonné hmoty rychle zlevňují a budou i dál

Ceny pohonných hmot v Česku momentálně rychle zlevňují. Litr benzínu se včera prodával průměrně za 44,53 koruny. To je o 1,52 koruny méně než v úterý minulý týden. Nafta v uplynulém týdnu zlevnila o 1,15 koruny na včerejší průměrnou úroveň 45,24 koruny na litr, informuje server ekonom Lukáš Kovanda.

Více souvisejících

Benzinky Benzín

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 12 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy