ČEB čeká snížení miliardových ztrát z úvěru na ruskou elektrárnu, alternativ je několik

Praha – České exportní banka (ČEB) utrpěla miliardové ztráty při poskytnutí problémového úvěru na výstavbu elektrárny Poljarnaja v ruském Salechardu. Tyto ztráty by se ale mohly snížit.

Podle ředitele ČEB Karla Bureše by jednou ze schůdných cest mohlo být vykoupení technologie projektu TES Poljarnaja ruským subjektem tak, aby kupní cena částečně kompenzovala ztráty ČEB z úvěru. Jednání s ruským ministrem průmyslu Denisem Manturovem byla podle něj úspěšná.

Jednání s ruským ministrem průmyslu Denisem Manturovem o hospodářské spolupráci v Praze. pic.twitter.com/4MTgn9MC3C

— Jan Mládek (@jan_mladek) 23. března 2016

V tuto chvíli se ztráta banky v této kauze odhaduje na 5,9 miliardy korun. „Diskutovali jsme rovněž možnost převedení celého projektu na energetickou společnost s účastí ruského státu a jeho následné dokončení s možností dofinancování ze strany ČEB a pojištění EGAP při poskytnutí záruk návratnosti tohoto financování," dodal Bureš.

Podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) se znovu rýsuje i možnost elektrárnu dostavět. „Tam se staví velká fabrika na zkapalněný plyn a ona potřebuje záložní výkon pro případ, kdyby vypadla vlastní elektrárna. Žádné to řešení není úplně jednoduché," dodal ministr. Podle něj jednali s ruskou stranou i o dalších problematických exportních případech, jako je již postavená elektrárna Krasavino, kde ruská strana nesplácí úvěr.

ČEB už letos požádala vládu o dotaci ve výši 3,8 miliardy Kč kvůli úhradě ztrát, které bance vznikly v souvislosti s nesplácením úvěru. Valná hromada banky také v únoru schválila navýšení kapitálu o jednu miliardu korun. Podle ministerstva financí je v rozpočtu pro letošní rok na dotaci ČEB určeno 1,3 miliardy korun.

„Žádost o dotaci tak převyšuje schválený rozpočet a je důsledkem výrazného krácení pojistného plnění, ke kterému u jednoho ze dříve uzavřených obchodních případů přistoupila exportní pojišťovna EGAP," uvedla Gabriela Štěpanyová z ministerstva financí. EGAP snížil pojistné plnění v případě Poljarnaji na 20 procent, měl totiž podezření na pojistného podvodu.

Související

Karel Havlíček

Turecký projekt Adularya krachl. Ztráty pro Česko budou velké, přiznává Havlíček

Ztráta pro český stát kvůli nedokončenému tureckému projektu Adularya, na kterém se podílely české firmy, bude v každém případě velká. V tuto chvíli Česko hraje nejen o výši ztráty, ale také o další zakázky v Turecku a spolupráci s tureckými organizacemi. Novinářům to po dnešním jednání s tureckou ministryní obchodu Ruhsar Pekcanovou řekl český ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, který je společně s premiérem Andrejem Babišem a podnikatelskou delegací na třídenní návštěvě Turecka.
policie

Policie navrhla obžalovat pracovníka ČEB, měl způsobit obří škodu

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) navrhli obžalovat někdejšího pracovníka České exportní banky (ČEB), který podle nich poskytl financování dvěma projektům z let 2007 až 2010, a způsobil tak škodu zhruba 1,5 miliardy korun. Na webu policie o tom dnes informoval mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. Za porušení povinnosti při správě cizího majetku hrozí pachateli v případě pravomocného odsouzení až osmiletý trest vězení. Podle informací ČTK jde o případy spojené s obchody ve sklářství.

Více souvisejících

Česká exportní banka (ČEB) Rusko Jan Mládek

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy