Pitr pracuje i z vězení. Firmy přesunul na Seychely

Praha - Podnikatel Tomáš Pitr kontroluje svůj majetek i ze švýcarského vězení. V době, kdy jej na konci července dopadli detektivové ve Svatém Mořici, se mu podle zjištění LN za pomoci společníků podařilo převést centrum jeho podnikání na Seychelské ostrovy. Píší o tom pondělní Lidové noviny (LN).

Pitr se totiž obával, že v karibském ostrovním státu Svatý Vincenc a Grenadiny, odkud přes české společnosti dosud řídil své podnikání, přestalo být pro jeho finance bezpečno. "Je pravda, že Karibik přestal být na podnikání úplně bezpečný, měl tam několik problémů s tamními úřady," potvrdil LN bez bližších podrobností jeden z jeho blízkých spolupracovníků. To ostatně potvrzují i vysoce postavení úředníci ministerstva financí. "V poslední době převládá trend, že daňové ráje v Karibiku začínají spolupracovat. Minimálně poskytují informace, kdo tam má jaký majetek a jaké tam provádí transakce. Takže se klidně může stát, že pod vlivem takovýchto informací se radši registroval někde jinde, kde to ještě považuje za bezpečné," uvažuje úředník ministerstva financí. V souvislosti s Pitrovou kauzou si však nepřál být jmenován.

Na Seychelách byla zaregistrována firma ASAJA Corporation, přes kterou podle lidí Pitrovi blízkých uprchlý podnikatel ovládá většinu svých společností v Česku. Sám Pitr nikdy nefiguroval v obchodním rejstříku jako přímý majitel "svých" firem. V jejich orgánech sedí bývalí elitní policisté Luděk Žákovec a Pavel Šrytr, které tam Pitr dosadil po svém útěku z Česka před třemi lety. Jak vyplývá z obchodního rejstříku, firmy spojené s Pitrem a jeho spolupracovníky ovládla před několika týdny společnost GFIC - Acelos Invest se sídlem v pražských Dejvicích.

Hlavní podíl v této firmě má však právě "seychelská ASAJA Corporation, zbylých dvacet procent je napsáno na Marcelu Stejskalovou - o té se nepodařilo získat více informací.

Související

Tomáš Pitr

Odvoz nafty z Německa bude pokračovat, jednání se zúčastnil Pitr

Praha - Odvoz zbytku české nafty ze skladu zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe v německém Kraillingu bude pokračovat. Na dalším postupu se Správa státních hmotných rezerv (SSHR) dohodla s majitelem skladu, firmou Krailling Oils Development (KOD). Za KOD se kromě jednatelů několika jednání zúčastnil na základě plné moci podnikatel Tomáš Pitr.
Policie ČR, ilustrační fotografie

Záhada rozluštěna? Policie prý ví, kdo zabil "kmotra" Mrázka

Praha - Policie už pravděpodobně ví, kdo před deseti lety nechal zavraždit mafiánského bosse Františka Mrázka. Deník Právo napsal, že kriminalisté začali v tichosti znovu vyšetřovat dosud nevyřešené vraždy lidí z jeho okolí. Podle informací televize Nova se to ale týká i vraždy samotného Mrázka.

Více souvisejících

Tomáš Pitr

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 21 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Valné shromáždění doporučilo přijmout Palestinu do OSN. Česko bylo proti, Slovensko pro

Valné shromáždění OSN v pátek většinově schválilo rezoluci, která zlepšuje postavení Palestinců v rámci OSN a doporučuje přijmout je za plné členy v této organizaci. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy