KKCG chce odtajnění smluv Vítkovice a.s., firma mluví o šikaně

Ostrava - Skupina KKCG podnikatele Karla Komárka chce, aby strojírenská společnost Vítkovice a.s. odtajnila smlouvy a detaily obchodních vztahů firmy a jejích dceřiných společností. Podle KKCG, která je minoritním akcionářem, dnešní valná hromada, ukázala, že společnosti evidují závazky po splatnosti v řádu miliard korun. Vedení skupiny Vítkovice Machinery Group (VMG), do níž Vítkovice a.s. patří, ale takové jednání považuje za šikanu. KKCG vědomě a organizovaně poškozuje značku Vítkovce, napsala ČTK mluvčí VMG Eva Kijonková.

"Z našeho pohledu valná hromada, respektive menšinový akcionář, který ji nechal svolat, nepřišel s ničí zásadním," uvedla Kijonková. Podle ní KKCG sčítá saldo ve skupině, pohledávky v různé struktuře a nezmiňuje závazky kryté pohledávkami.

"Je to nemravné, protože oprávněný akcionář velmi dobře ví, že porušení ustanovení o důvěrnosti je pod sankcí a ve slušném obchodním světě nemyslitelné," reagoval předseda představenstva Vítkovic a hlavní vlastník VMG Jan Světlík. KKCG chce znát hlavně kontrakty společnosti Vítkovice Power Enginnering, která by měla odtajnit například smlouvy s ČEZ nebo tureckým investorem Adularya.

Zveřejnění smluv by ale podle vedení VMG mělo za následek finanční i právní újmu společnosti Vítkovice a.s. Podle společnosti jde o šikanu pod záminkou ochrany práv menšinových vlastníků. "KKCG dlouhodobě pracuje na poškozování Vítkovic. S ochranou drobných akcionářů z kuponové privatizace to nemá vůbec nic společného. Ti naopak mohou na toto jednání jedině doplatit," dodal Světlík.

KKCG slova o šikaně odmítá, je přesvědčena, že valnou hromadu svolala zcela v souladu zákonem i stanovami společnostmi. "Představenstvo společnosti standardně rozhodlo, na které z dotazů, s ohledem na obchodní tajemství, nebude odpovídat a KKCG Industry toto bez jakýchkoli protestů akceptovalo," sdělila ČTK mluvčí KKCG Dana Dvořáková.

Důvodnost svolání mimořádné valné hromady podle ní potvrdily informace, které dnes poskytnulo představenstvo. "Některé společnosti se nacházejí ve složité finanční situaci. Zároveň představenstvo přiznalo, že společnosti evidují závazky po splatnosti v řádu miliard korun," podotkla Dvořáková. KKCG Industry prý poskytnuté informace pečlivě zanalyzuje a následně rozhodne o dalších krocích, aby ochránilo své investice.

Skupina KKCG vedla s představiteli vítkovického kolosu více sporů. Loni v prosinci například Nejvyšší soud vrátil na začátek spor o vydání akcií Vítkovice Holding ze soudní úschovy. Loni v říjnu vyhověl dovolání společnosti KKCG Industry a zrušil rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 10 i Městského soudu v Praze.

Sporný balík akcií koupil miliardář David Beran od Světlíka v roce 2002. Světlík si uchoval předkupní právo pro případ další transakce. Později se ale Beran rozhodl prodat akcie společnosti KKCG a vyvstaly pochybnosti o platnosti smluv a vlastnictví cenných papírů, které tak skončily v soudní úschově. Akcie původně představovaly 45 procent holdingu. Po navýšení základního kapitálu se podíl zmenšil na 11,25 procenta.

Vítkovice Machinery Group tvoří více než 30 společností s ročním obratem přes 25 miliard korun.Firmy dohromady zaměstnávají přes 8000 lidí. Exportují do více než 100 zemí světa, přičemž vývoz tvoří více než 60 procent celkových tržeb skupiny.

Související

Průmysl

Vítkovice, a. s., se dostaly do zisku 162,8 milionu. Předloni byly ve ztrátě

Společnost Vítkovice, a. s., po předloňské ztrátě 3,2 miliardy korun dosáhla v roce 2019 zisku před zdaněním 162,8 milionu korun. Firma, která zastřešuje služby pro některé dceřiné společnosti ze skupiny Vítkovice (dříve Vítkovice Machinery Group) ostravského podnikatele Jan Světlíka, loni vytvořila tržby 164,7 milionu korun. ČTK to dnes řekla mluvčí společnosti Eva Kijonková. O rok dříve činily tržby firmy 336,3 milionu korun.
Nejvyšší soud České republiky

Nejvyšší soud vyhověl firmě KKCG Industry, spor o 225 milionů se znovu otevře

Nejvyšší soud vyhověl společnosti KKCG Industry ve sporu o 225 milionů korun, které z pozice menšinového akcionáře strojírenského podniku Vítkovice a.s. žádala od členů představenstva. Podle žaloby v roce 2008 při koupi Spojených sléváren v Krnově nepostupovali s péčí řádného hospodáře. Vrchní soud v Olomouci žalobu zamítl, nyní musí rozhodovat znovu.

Více souvisejících

Vítkovice group KKCG Ekonomika

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, oznámil Šojgu

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních. Tvrdí také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Tato prohlášení ale nelze ověřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy