Tatra dodá podvozky egyptské a jordánské armádě, hodnota kontraktů je 800 milionů

Kopřivnice - Podle informací ihned.cz bude kopřivnická Tatra dodávat speciální podvozky pro vozidla egyptské a jordánské armády. Kontrakty za 800 milionů korun byly dojednány během nedávné cesty ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka a Hospodářské komory do dvou zmíněných zemí.

V Jordánsku má Tatra domluvený dovoz 50 speciální podvozků, na kterých si tamní firma KADDB staví vlastní vojenské vozidlo. "Je to druhá várka, již jsme jich sem vyvezli zhruba 80," uvedl šéf představenstva Tatry Petr Rusek.

"Již nyní zahajujeme dodávky asi 130 podvozků do Egypta a jednáme o dodávce dalších 220 kusů. Jsme víceméně domluvení, jen vše musíme dostat ještě do kontraktu," dodal Rusek.

Tatru, která před třemi lety skončila v konkurzu, koupili podnikatelé Jaroslav Strnad a René Matera. Firma v loňském roce vykázala zisk 390 milionů korun, což oběma majitelům pokrylo veškeré náklady na koupi a rozjezd automobilky.

Zbrojařská skupina Czechoslovak Group podnikatele Strnada podle informací z minulého týdne koupila také automobilku Avia, která ukončila produkci v roce 2013. Podle analytiků se její uplatnění rýsuje právě ve spolupráci s Tatrou na armádních zakázkách.

Související

Tatra

Expedice Tatra kolem světa 2 vyráží na cestu, fanoušci se přišli rozloučit

Fanoušci dnes u pražského Rudolfina vyprovodili členy expedice Tatra kolem světa 2 na jejich cestu. Expediční vůz přijel na místo ze Staroměstského náměstí před 12:30, slavnostní odjezd výpravy se uskutečnil krátce po 14:00. Na místě bylo několik stovek lidí. Cestovatelé plánují během tří let ujet přibližně 270.000 kilometrů přes 69 zemí pěti kontinentů.
Vladimír Dlouhý, předseda Asociace malých a středních podniků

Spolupráce Česka a Turecka v obranném průmyslu? Nabídky se hrnou z obou stran

Česká i turecká strana mají obě velký zájem o spolupráci v obranném průmyslu, míní prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. Turecko disponuje obrovským rozpočtem a Česká republika solidními nabídkami, řekl dnes novinářům Dlouhý, který vede podnikatelskou delegaci doprovázející na pracovní cestě v Turecku českého premiéra Andreje Babiše a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka.

Více souvisejících

tatra Egypt jordánsko

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 23 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy