Lukoil musí zaplatit státu 27,7 milionu korun. Konec Nejedlého na Hradě?

Praha - Pražský městský soud ve středu rozhodl, že firma Lukoil Aviation Czech bude muset zaplatit Správě státních hmotných rezerv 27,5 milionu korun za dodávku leteckého paliva. Jako jednatel firmy vystupoval současný poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý. Rozsudek je pravomocný.

Firma, která byla součástí ruské ropné společnosti Lukoil, uzavřela v roce 2009 se Správou státních hmotných rezerv smlouvu na obměnu zásob leteckého petroleje. Podle žaloby si firma vzala petrolej za 275,6 milionu korun, vrátila ale necelou polovinu. Správa proto uložila Lukoilu pokutu, firma ji ale odmítla zaplatit. Argumentovala kromě jiného tím, že nárok na ni je promlčený.

Upozorňovala také na to, že Správě nevznikla žádná škoda a že smluvní pokuta je proto příliš vysoká. "Je pravda, že žádné ze stran nevznikla škoda. Ale ten závazek zkrátka takto ujednán byl a je čistě věcí smluvní autonomie stran, proč si to takto ujednaly a co tím sledovaly. Zkrátka to bylo ujednáno a dodáno být mělo," zdůvodnil verdikt předseda odvolacího senátu pražského městského soudu Tomáš Mottl.

Na námitku promlčení nároku také nepřistoupil. "Je pravdou, že k porušení závazku dodat vyrovnané množství leteckého petroleje došlo poprvé v roce 2009 a žalobce mohl uplatňovat smluvní pokutu ihned, nicméně strany jednotlivými dodatky postupně měnily svůj smluvní vztah a posouvaly termín plnění až do roku 2013," konstatoval Mottl. Pokud tedy stát žalobu podal v roce 2014, čtyřletá promlčecí lhůta teprve běžela.

Firma vstoupila po loňském nepravomocném rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 1 do likvidace. Podle dřívějších informací poté její likvidátor oznámil správě státních rezerv, že její pohledávku neuznává. Právník firmy Petr Jindřich Syrovátko nicméně novinářům po dnešním jednání řekl, že ačkoliv je s rozhodnutím "hrubě nespokojen", klient částku uhradí.

Firma je na tom podle právníka finančně dobře a všechny své závazky uhradila. Ohledně možného podání dovolání Syrovátko uvedl, že jde o strategickou otázku, protože dovolací řízení by likvidaci prodloužilo.

"Od začátku jsem byl přesvědčen, že soud nám dá za pravdu. Věřím, že pokuta 27,7 mil. Kč bude konečně uhrazena," komentoval verdikt na twitteru předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

Částka 257.000 korun, o kterou dnes odvolací senát smluvní pokutu navýšil, je částkou, o niž pokutu vypočtenou správou hmotných rezerv původně snížil obvodní soud. Sankci totiž vyhodnotil jako nepřiměřeně vysokou vzhledem k obdobným smlouvám, které stát uzavíral s jinými dodavateli. Podle odvolacího soudu však vyčíslená pokuta nepřiměřená nebyla. Justice tak nakonec žalobě státu vyhověla v plném rozsahu.

"Kdyby ostatní dodavatelé přistupovali k plnění závazků podobně jako Lukoil Aviation Czech, mohla se Státní správa hmotných rezerv dostat do opravdu velkých problémů a neplnit své závazky například vůči armádě," podotkla právní zástupkyně státu. Syrovátko to označil za nepravdu. "Kdybychom byli ve válečném stavu, tak tomu možná rozumím. Ale tyto komodity šly koupit na trhu od jakéhokoliv jiného dodavatele. Správa nikdy neměla jistotu, že to zboží bude skutečně dodáno - od smlouvy jsme mohli odstoupit," upozornil.

Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka se prezident Miloš Zeman seznámí se soudním rozsudkem, poté se s Nejedlým setká. Na základě tohoto rozhovoru pak oznámí další postup, řekl Ovčáček ČTK. Setkání se uskuteční v nejbližší době, prý v řádu dnů. "Nemyslím si, že by se tak stalo již dnes, protože pan prezident má naplánovánu řadu schůzek," dodal mluvčí. Nejedlý je místopředsedou Strany práv občanů, která dříve nesla prezidentovo jméno.

Související

Ilustrační fotografie.

Šéf Lukoilu odstoupil, ruská firma kritizovala napadení Ukrajiny

Šéf ruského ropného koncernu Lukoil Vagit Alekperov odstoupil z funkcí ředitele a prezidenta. Společnost o demisi 71letého Alekperova informovala na svém webu, důvody nesdělila. Firma začátkem března jako první velký ruský podnik vyzvala k rychlému ukončení ruské ofenzivy na Ukrajině, připomíná agentura AFP.

Více souvisejících

Lukoil (ruský provozovatel čerp. stanic) Správa státních hmotných rezerv (SSHR) Martin Nejedlý (jednatel Lukoilu a poradce Zemana)

Aktuálně se děje

před 49 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy