Kofola loni zvýšila zisk na téměř 374 milionů, chce expandovat k Jadranu

Ostrava - Valná hromada společnosti Kofola ČeskoSlovensko dnes projednala a schválila hospodářské výsledky firmy. Nápojářská skupina dosáhla loni čistého zisku 373,9 milionu korun, což bylo o 83,8 milionu korun (28,9 procenta) více než v roce 2014.

"Loňský rok byl pro nás velice úspěšný asi ze tří základních důvodů. Jedním je ten, že se nám velice dařily akvizice," řekl ČTK finanční ředitel Kofoly Daniel Buryš. Kofola se loni rozrostla o slovinskou skupinu Radenska. "Dále jsme velice úspěšně implementovali systém přímé distribuce v České republice a stali jsme se exkluzivním distributorem značek Rauch pro Česko a Slovenskou republiku. Třetím důvodem bylo počasí, které nám v loňském roce mimořádně přálo," řekl Buryš.

Tržby Kofole meziročně stouply o 14,6 procenta z 6,28 miliardy na 7,19 miliardy korun. Provozní zisk jí vzrostl o 33,1 procenta z 443 na 589 milionů. Zisk před započtením úroků, daní a odpisů (ukazatel EBITDA) stoupnul o 20,5 procenta z 915 milionů na 1,1 miliardy korun, hranici miliardy korun překročil poprvé v historii Kofoly.

Do dalších let Kofola chystá další růst. "Máme poměrně zřetelnou strategii, která se odvíjí jak z expanze společnosti zejména v oblasti adriatického regionu, tak využití potenciálu, který máme na stávajících trzích, to znamená zejména v Česku a na Slovensku. Naší vizí je stát se jedničkou na trhu nealko nápojů v oblasti HoReCa (hotely, restaurace a další gastronomické provozy) a On-the-go," řekl Buryš.

Akcionářům Kofola letos rozdělí 150 milionů korun. Většinovým vlastníkem Kofoly je společnost KSM Investment, která patří rodině Samarasů.

Začalo to v roce 1960

Tehdy vyvinul Zdeněk Blažek z opavské farmaceutické společnosti Galena sirup Kofo (směs bylin a ovocných šťáv ochucených lékořicí), který se stal základem kolové limonády. Nápoj se měl jmenovat Kofocola, ale kvůli možným problémům s ochrannou známkou nakonec dostal název Kofola. Do pádu komunistického režimu patřila kofola vyráběná v řadě limonádoven mezi nejoblíbenější nealkoholické nápoje v Československu. Po otevření hranic Kofolu dočasně vytlačily z trhu zahraniční kolové nápoje, v druhé polovině 90. let značku oživila společnost Santa Nápoje rodiny Samarasů.

V roce 2003 byla v Krnově sídlící společnost Santa přejmenována na Kofola, a.s. Vznikl holding, který v roce 2006 přestěhoval své sídlo do Ostravy. V roce 2008 Kofola otevřela nový závod v polském Kutně za 15 milionů eur (zhruba 450 milionů korun; největší česká investice v Polsku), kam také později přenesla své sídlo.

Loni skupina Kofola přestěhovala sídlo své mateřské společnosti z Polska do ČR. Aktivity mateřské společnosti Kofola S.A. přesunula do akciové společnosti Kofola ČeskoSlovensko se sídlem v Ostravě.

Související

Kofola

Kofola vstupuje do neprobádaných vod. Kupuje pivovary Holba, Zubr a Litovel

Kofola ČeskoSlovensko kupuje většinový podíl ve společnosti Pivovary CZ Group, která rozvíjí tradiční značky piv Holba, Zubr a Litovel. Nápojářská rodina tak může na regionální úrovni vstoupit do další kategorie, ve které může využít své podnikatelské, distribuční a marketingové know-how. Dokončení transakce, která podléhá schválení antimonopolních úřadů, se očekává zkraje příštího roku. 
Kofola

Kofola expanduje. Koupí Karlovarskou Korunní a Ondrášovku

Skupina Kofola kupuje stoprocentní podíl ve společnostech Karlovarská Korunní a Ondrášovka. Transakci musí ještě schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Kofola to dnes uvedla na svých webových stránkách, cenu obchodu po dohodě s druhou stranou nezveřejnila. Dokončení obchodu firmy očekávají v první polovině příštího roku.

Více souvisejících

kofola Ekonomika

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy