Urban chce snížit spotřební daň z pohonných hmot

Praha - Poslanec a předseda hospodářského výboru sněmovny Milan Urban (ČSSD) chce navrhnout snížení spotřební daně z pohonných hmot na úroveň před tzv. Janotovým balíčkem. Urban to řekl na středečním jednání hospodářského výboru.

"Chci výši daně vrátit na úroveň roku 2009, tedy před zahájením platnosti tzv. Janotova balíčku. Podle mých propočtů totiž stát tímto zvýšením přichází o cca šest miliard korun," řekl Urban. Výnos daně klesl z toho důvodu, že souběžné zvýšení spotřební daně a DPH od prvního ledna letošního roku způsobilo zdražení pohonných hmot nad úroveň okolních zemí a tranzitní společnosti raději jezdí tankovat do zahraničí, zejména na Slovensko, kde ceny nafty naopak klesly.

Urban svůj záměr zmínil v rámci projednávání dosavadního fungování mýtného systému provozovaného firmou Kapsch. Pro letošní rok má být výnos z mýta cca 6,2 miliardy, z čehož 4,5 miliardy půjde státu a zbytek inkasuje Kapsch za údržbu a provoz systému.

Debata byla i o možném výkonovém zpoplatnění silnic pro vozy do hmotnosti 3,5 tuny (v současnosti se výkonové zpoplatnění používá jen pro vozy nad tuto hranici). Zástupci firmy Kapsch jako hlavní přednosti uvedli možné získávání statistických dat a také možnost úsekového měření rychlosti. Cena jedné dálniční známky, která by měla být nahrazena elektronickým kuponem, pokud bude toto opatření přijato, by odpovídala zhruba 3500 kilometrů na zpoplatněné komunikace ročně.

Zástupci firmy dále upozornili na možnost regulace dopravy prostřednictvím tarifů místních i časových. Podobný systém už v současnosti funguje pro regulaci nákladní dopravy. Konkrétní návrh dalšího postupu u možného výkonového zpoplatnění pro osobní auta na výboru nepadl.

Projednáván byl i senátorský návrh zákona o provozu na pozemních komunikacích, který zmírňuje některé součásti bodového systému a zmírňuje i vnímání alkoholu za volantem. Poslanci však ke shodě nedospěli a projednávání tohoto bodu přesunuli na listopadovou schůzi výboru.

Stejný osud potkal rovněž senátorský návrh zákona, který má usnadnit výstavbu dopravní infrastruktury. Podle jeho předkladatele senátora Jiřího Nedomy (ODS) by tento zákon zjednodušil výstavbu dopravní a vodní infrastruktury a týkal by se i stavby energetických sítí. Zákon však kritizuje ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Náměstek ministra odpovědný za územní plánování Miroslav Kalous uvedl, že MMR se zákonem zásadně nesouhlasí, protože samo plánuje komplexní novelu stavebního zákoníku, která by tento problém měla řešit. Ministerstvo ji hodlá předložit v příštím roce. I tento bod poslanci odsunuli na další schůzi.

"Jedním z bodů naší novely by mělo být rozšíření okruhu staveb, které lze stavět bez stavebního povolení i bez ohlášení," nastínil Kalous podobu novely. Změny zřejmě postihnou i proces vyvlastnění, ovšem se zachováním současných práv vyplývajících z ústavy.

Nerozhodně skončila debata o možném schválení statutu Mezinárodní agentury pro obnovitelné zdroje. Náměstek ministra průmyslu a obchodu Jiří Jirka uvedl, že členství v této agentuře může České republice napomoci v přístupu na některé trhy a může napomoci i výzkumu a rozvoji. "Není pochyb o tom, že Česká republika by se měla stát členem této agentury," řekl Jirka.

Návrh se však setkal s kritikou občanských demokratů, podle nichž je agentura zbytečná. "S rozpočtem, který má agentura mít, prostě nemůže podporovat vědu a výzkum a vznikne jen další organizace, která bude dělat jednu konferenci za druhou," poznamenal poslanec Zbyněk Stanjura (ODS). Výbor nakonec žádné usnesení nepřijal, protože hlasování skončilo nerozhodně.

Související

Lubomír Zaorálek

Zaorálek chce, aby zprávu komise k OKD posoudil státní zástupce

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který se dlouhodobě angažuje v kauze privatizace těžební společnosti OKD, se v souvislosti s nedávno prezentovanými výsledky sněmovní vyšetřovací komise chce obrátit na státní zastupitelství. Někdejší člen komise nesouhlasí s podáním trestních oznámení na aktéry sporné privatizace, jak je komise avizovala. Chce, aby zprávu i s odbornými stanovisky dostalo k přezkumu státní zastupitelství. Státním zástupcům se chystá předložit i analýzu, kterou připravuje.

Více souvisejících

Milan Urban pohonné hmoty

Aktuálně se děje

před 36 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy