Singer: Poslední data nemění pohled ČNB na konec intervencí

Praha - Podle končícího guvernéra České národní banky (ČNB) Miroslava Singera by se neměl měnit pohled na ukončení režimu devizových intervencí. Singerovi končí na konci června druhý šestiletý mandát. Ve funkci ho nahradí Jiří Rusnok.

"Pro mě je to zpráva, že se ekonomika vyvíjí tak, jak jsme čekali," uvedl Singer v rozhovoru pro ČTK.

Potřeba udržovat měnové podmínky uvolněné přinejmenším v dosavadním rozsahu přetrvává. Bankovní rada proto 5. května znovu konstatovala, že Česká národní banka neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dříve než v roce 2017. "Bankovní rada přitom vidí jako pravděpodobné ukončení závazku v polovině roku 2017. Domácí cenový vývoj je stále pod vlivem silných protiinflačních nákladových vlivů ze zahraničí, jejichž intenzita i doba trvání jsou větší, než předpokládaly předchozí prognózy," informuje cnb.cz.

Z posledních dat vyplývá, že růst mezd za první čtvrtletí i samotný výkon ekonomiky byl vyšší, než centrální banka očekávala. Inflace se pak v květnu vyvíjela v souladu s odhady ČNB.

"Data se od prognózy vychylují jedním či druhým směrem. Je pravda, že ta výchylka hlavně u mezd šla směrem k vyšším mzdám. Neřekl bych ale, že tam vidím nějakou kvalitativně významnou změnu. Trvá to, že se objevují tlaky, které by mohly vést k přitvrzení měnové politiky někdy kolem poloviny příštího roku," uvedl Singer.

Podle Singera příští rok odezní jednorázový vliv čerpání peněz z fondů EU z loňska, který zhoršuje výsledek ekonomiky v letošním roce. "Ten příští rok by mohl být již ve zdravém, příznivém růstu," uvedl.

Singer také uvedl, že není věcný důvod, aby ČNB dohlížela na drobné nebankovní poskytovatele úvěrů.  "Věcně není důvod, proč by tento dohled měla dělat centrální banka. Bavíme se o segmentu, který je systémově nevýznamný. Neříkám, že není významný sociálně, ale v takovém případě si to má řešit vláda a instituce spojené s vládou," uvedl Singer.

Zásadním problémem podle guvernéra je, že ČNB by měla dohlížet i na nelegální poskytovatele úvěrů, tedy lichváře. Ty mají podle něj řešit orgány činné v trestním řízení. "Nikdo se nemůže tvářit, že věří, že bankovní úředník může řešit někoho, kdo již z principu své nelegality ty své peníze nemůže nevymáhat mimo zákon násilnými prostředky nebo hrozbou násilí," řekl Singer.

Související

Ilustrační foto Původní zpráva

Zdražování se v Česku zastavuje, tvrdí ČNB. Co to ale znamená a co nás čeká dál?

Česká veřejnost, která je zvláště v poslední době ovlivněna zhusta často populistickými výkřiky o „šílené“ drahotě v tuzemsku, dostala od nejvyšší autority v zemi, která má hlídat cenovou a měnovou stabilitu, totiž centrální banky, jasnou odpověď na podobné pokřiky. Česká národní banka totiž během listopadu 2023 uvedla, že se zdražování zastavuje. Podle nejvyššího finančního regulátora se ceny v Česku v posledních devíti měsících zvedly minimálně. Co ale bude dál? 

Více souvisejících

ČNB Miroslav Singer Ekonomika

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 20 minutami

před 20 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy