Strojírenské Vítkovice se loni propadly do ztráty 82 milionů

Ostrava - Strojírenské Vítkovice se v loňském roce dostaly do konsolidované ztráty 82,25 milionu korun. V roce 2014 přitom konsolidační celek vytvořil zisk 342,13 milionu korun.

Vítkovice ale loni celkem o 621 milionů korun zvýšily rezervy a opravné položky a měly provozní zisk. Tržby Vítkovicím klesly o 2,13 miliardy korun (16,4 procenta) na 10,87 miliardy korun. Hospodářské výsledky dnes schválila valná hromada mateřské společnosti Vítkovice, a. s. Akcionáři dnes rovněž schválili podmínky, za nichž si skupina bude moci vzít od čtyř bank syndikovaný úvěr ve výši 6,837 miliardy korun.

Do strojírenského konsolidačního celku patří přes 20 společností, kromě mateřské firmy například Vítkovice Heavy Machinery, Vítkovice Power Engineering nebo Vítkovice Hammering. Jde o firmy, které hlavní vlastník Jan Světlík v minulosti koupil od státu. Velké ztráty loni dosáhla zejména společnost Vítkovice Power Engineering, po předloňském třímilionovém zisku činila v roce 2015 její ztráta 453,6 milionu korun.

Celý holding pak zahrnuje ještě další společnosti, například nově vzniklé firmy. Společností je celkem více než 30 a zaměstnávají přes 8000 lidí. Celý holding loni podle předběžných výsledků dosáhl konsolidovaného zisku 240 milionů korun, což bylo o 160 milionů korun méně než v roce 2014.

Předseda představenstva a generální ředitel Vítkovic Jan Světlík a místopředseda představenstva Jaromír Šiler uvedli ve výroční zprávě Vítkovic, a. s., že celkový vývoj ekonomik ve světě je nadále velmi pomalý a pro skupinu Vítkovice značně rizikový. Na výkonnosti skupiny se podle nich odrazily například snižující se růst Číny, prohlubující se recese v Rusku nebo nejistý vývoj v Asii.

Související

Průmysl

Vítkovice, a. s., se dostaly do zisku 162,8 milionu. Předloni byly ve ztrátě

Společnost Vítkovice, a. s., po předloňské ztrátě 3,2 miliardy korun dosáhla v roce 2019 zisku před zdaněním 162,8 milionu korun. Firma, která zastřešuje služby pro některé dceřiné společnosti ze skupiny Vítkovice (dříve Vítkovice Machinery Group) ostravského podnikatele Jan Světlíka, loni vytvořila tržby 164,7 milionu korun. ČTK to dnes řekla mluvčí společnosti Eva Kijonková. O rok dříve činily tržby firmy 336,3 milionu korun.
Nejvyšší soud České republiky

Nejvyšší soud vyhověl firmě KKCG Industry, spor o 225 milionů se znovu otevře

Nejvyšší soud vyhověl společnosti KKCG Industry ve sporu o 225 milionů korun, které z pozice menšinového akcionáře strojírenského podniku Vítkovice a.s. žádala od členů představenstva. Podle žaloby v roce 2008 při koupi Spojených sléváren v Krnově nepostupovali s péčí řádného hospodáře. Vrchní soud v Olomouci žalobu zamítl, nyní musí rozhodovat znovu.

Více souvisejících

Vítkovice group Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Nuda. Nezajímavé. Zelenskyj zesměšnil ruského prezidenta Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil komentáře ruského prezidenta Vladimira Putina, které zpochybňují jeho legitimitu, za nudné a nezajímavé. Naopak za nelegitimního označil ruského prezidenta. Uvedl to v rozhovoru, který dnes publikoval kazachstánský server Vlasť.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Mimořádná zpráva Česká euforie. Národní tým je na MS v hokeji ve finále, zahraje si v Praze

Pokud byl plán svěřenců kouče Radima Rulíka pro semifinále se Švédy nenechat nic náhodě, tak to splnili měrou vrchovatou. Od začátku do konce totiž si šli za jasným cílem, nedat soupeři ani čichnout a dojít tak do vytouženého finále. Svými dvěma brankami režírovali toto neuvěřitelné tažení za vítězstvím jak David Kubalík, tak Lukáš Sedlák, přičemž nejvíc kanadských bodů zaznamenala Nečasova formace, přičemž sám Nečas zaznamenal hned čtyři z nich. A samozřejmě přispěl stále klidně chytající Lukáš Dostál. 

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Nemocnice sdělila nové informace o stavu postřeleného Fica

Slovenský premiér Robert Fico se cítí lépe, uvedla dnes odpoledne nemocnice v Banské Bystrici, kde se léčí ze střelných zranění po atentátu z minulého týdne. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok v rozhovoru pro RTVS řekl, že premiérův stav je stále vážný, ale stabilizovaný.

včera

včera

včera

včera

včera

Nepravdivé a neslýchané. Izrael se brání obvinění z genocidy v Pásmu Gazy

Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v pátek označil obvinění z genocidy, které vůči Izraeli vznesla Jihoafrická republika (JAR), za nepravdivé a neslýchané. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy