Ekonom Miroslav Zámečník míří do dozorčí rady ČEB

Praha - Ekonom Miroslav Zámečník se stane novým členem dozorčí rady státní České exportní banky (ČEB). Novým předsedou dozorčí rady ČEB byl na jaře zvolen bývalý guvernér České národní banky a někdejší šéf České spořitelny Pavel Kysilka.

Rada Zámečníka jmenovala na svém pondělním jednání, potvrdit ve funkci ho však ještě musí valná hromada banky. ČEB to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Zámečník na začátku 90. let pracoval jako vedoucí Centra ekonomických analýz v Kanceláři prezidenta republiky. V letech 1994 až 1998 působil v sídle Světové banky ve Washingtonu. Od roku 2009 byl členem Národní ekonomické rady vlády (NERV), od roku 2015 je externím poradcem ministra průmyslu a obchodu.

"Personální posílení dozorčí rady ČEB velmi vítám a těším se na spolupráci. Pevně věřím, že dozorčí rada v tomto složení povede k další profesionalizaci ČEB, která má nezastupitelnou roli ve státní podpoře exportu," uvedl generální ředitel banky Karel Bureš.

Státní ČEB loni vykázala ztrátu 141 milionů korun. Na výsledek hospodaření negativně dopadl problémový úvěr na výstavbu elektrárny Poljarnaja v ruském Salechardu. Banka loni uzavřela nové smlouvy o celkovém objemu čtyři miliardy korun.

ČEB je součástí systému státní podpory exportu. Českým vývozcům poskytuje finanční produkty a poradenství pro jejich export do rizikovějších teritorií a na nové perspektivní trhy. ČEB je vlastněna čtyřmi ministerstvy a EGAP. V roce 2015 exportní banka uzavřela 44 nových smluv o celkovém objemu 4,039 miliardy korun. Bezmála 80 procent těchto smluv se týká malých a středních podniků.

Související

Karel Havlíček

Turecký projekt Adularya krachl. Ztráty pro Česko budou velké, přiznává Havlíček

Ztráta pro český stát kvůli nedokončenému tureckému projektu Adularya, na kterém se podílely české firmy, bude v každém případě velká. V tuto chvíli Česko hraje nejen o výši ztráty, ale také o další zakázky v Turecku a spolupráci s tureckými organizacemi. Novinářům to po dnešním jednání s tureckou ministryní obchodu Ruhsar Pekcanovou řekl český ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, který je společně s premiérem Andrejem Babišem a podnikatelskou delegací na třídenní návštěvě Turecka.
policie

Policie navrhla obžalovat pracovníka ČEB, měl způsobit obří škodu

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) navrhli obžalovat někdejšího pracovníka České exportní banky (ČEB), který podle nich poskytl financování dvěma projektům z let 2007 až 2010, a způsobil tak škodu zhruba 1,5 miliardy korun. Na webu policie o tom dnes informoval mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. Za porušení povinnosti při správě cizího majetku hrozí pachateli v případě pravomocného odsouzení až osmiletý trest vězení. Podle informací ČTK jde o případy spojené s obchody ve sklářství.

Více souvisejících

Česká exportní banka (ČEB) Miroslav Zámečník

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy