Soud poslal Vítkovice Power Engineering do úpadku, firma dluží přes dvě miliardy

Ostrava - Ostravský krajský soud dnes poslal společnost Vítkovice Power Engineering do úpadku. ČTK to řekla mluvčí soudu Lucie Olšovská. Firma, která je součástí strojírenského holdingu podnikatele Jana Světlíka, dluží přes dvě miliardy korun. Z toho zhruba 500 milionů korun jsou dluhy po splatnosti. Soud jmenoval insolvenčním správcem Davida Vandrovce.

Samosoudce David Stošek v usnesení uvedl, že z dokladů předložených dlužníkem vyplynulo, že firma je opravdu v insolvenci. Nerozhodl ale o požadavku dlužníka na reorganizaci. Ta je jednou z možností, jak úpadek řešit. Další variantou je konkurz. "S rozhodnutím o úpadku soud nespojil rozhodnutí o způsobu řešení dlužníkova úpadku, neboť společně s návrhem dlužník nepředložil soudu reorganizační plán," uvedl soudce.

O dalším postupu se tak rozhodne až na schůzi věřitelů. Ti se přikloní k reorganizaci, nebo konkurzu. "Pokud přistoupí k reorganizaci, dlužník dostane čas na zpracování reorganizačního plánu," řekla Olšovská. Dodala, že soud musel pro schůzi hledat sál s dostatečnou kapacitou. Ani největší jednací síň v budově krajského soudu by ale nepojala tolik lidí, kolik se jich očekává na věřitelském výboru.

Vítkovice Power Engineering zaměstnávají 1200 lidí. Firma eviduje přes 720 věřitelů. Její mluvčí Eva Kijonková ČTK řekla, že dlouhodobým důvodem úpadku je situace na energetických a investičních trzích. Situace se pak ještě zhoršila, když firma Wetag, která koupila pohledávku v hodnotě šest milionů korun, podala insolvenční návrh. "Zásadním způsobem tak ovlivnila pohled dodavatelů na společnost a ztížila její pozici při jednání s bankami," řekla.

Podle Kijonkové se dnešní rozhodnutí dalo čekat. Především s ohledem na fakt, že se představenstvo Vítkovice Power Engineering připojilo k insolvenčnímu návrhu. "Jsme připraveni spolupracovat s prozatimním věřitelským výborem," řekla.

Skupina Vítkovice Machinery Group má celkem 34 firem. Vítkovice Power Engineering patří k hlavním součástem skupiny. Čistý obrat za účetní období roku 2015 firma vykázala okolo 3,2 miliardy korun. Celá skupina loni měla obrat zhruba 14 miliard korun a konsolidovaný zisk 479 milionů korun. Podniky celé skupiny zaměstnávají 8000 lidí.

V insolvenčním řízení jsou nyní tři firmy holdingu se 1420 zaměstnanci. Je to společnost Vítkovice Gearwork, která vyrábí převodové skříně a ozubená kola. Návrh na insolvenci na sebe podala i společnost Vítkovice Envi, která vyrábí nádrže a zaměstnává 100 lidí.

Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD) se domnívá, že by stávající situace neměla mít přímý dopad na zaměstnanost. "Většina zaměstnanců, kdyby přeci jenom nedošlo k reorganizaci a došlo by na konkurz, najde uplatnění v jiných sesterských organizacích skupiny," řekl Novák.

Související

Průmysl

Vítkovice, a. s., se dostaly do zisku 162,8 milionu. Předloni byly ve ztrátě

Společnost Vítkovice, a. s., po předloňské ztrátě 3,2 miliardy korun dosáhla v roce 2019 zisku před zdaněním 162,8 milionu korun. Firma, která zastřešuje služby pro některé dceřiné společnosti ze skupiny Vítkovice (dříve Vítkovice Machinery Group) ostravského podnikatele Jan Světlíka, loni vytvořila tržby 164,7 milionu korun. ČTK to dnes řekla mluvčí společnosti Eva Kijonková. O rok dříve činily tržby firmy 336,3 milionu korun.
Nejvyšší soud České republiky

Nejvyšší soud vyhověl firmě KKCG Industry, spor o 225 milionů se znovu otevře

Nejvyšší soud vyhověl společnosti KKCG Industry ve sporu o 225 milionů korun, které z pozice menšinového akcionáře strojírenského podniku Vítkovice a.s. žádala od členů představenstva. Podle žaloby v roce 2008 při koupi Spojených sléváren v Krnově nepostupovali s péčí řádného hospodáře. Vrchní soud v Olomouci žalobu zamítl, nyní musí rozhodovat znovu.

Více souvisejících

Vítkovice group insolvence Ekonomika

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 41 minutami

Aktualizováno před 48 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Turecko se přidá k žalobě JAR, která u Mezinárodního soudního dvora viní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy