Transformované penzijní fondy? Velký zisk nečekejte, letos vydělaly 0,85 procent

Praha - Z dat Asociace penzijních společností ČR vyplývá, že transformované fondy v pololetí vydělaly klientům v ročním vyjádření v průměru 0,85 procenta. Téměř všechny tak překonaly inflaci, která se nyní pohybuje kolem 0,5 procenta.

"Pokud vše půjde přesně jako dosud, za celý rok bude zhodnocení u nejlepších fondů kolem jednoho procenta, v průměru kolem 0,8 procenta. V prostředí extrémně nízkých úrokových sazeb to není špatný výsledek," řekl ČTK analytik společnosti Partners Aleš Tůma.

"Pro transformované fondy je nyní obtížné generovat zisk, protože ze zákona musí investovat hlavně do konzervativních nástrojů, a například státní dluhopisy upisoval v srpnu stát s výnosem nula procent," uvedl prezident asociace Aleš Poklop.

Psali jsme:
Klienti 2. pilíře penzí mají sdělit, jak naložit s jejich penězi. Lhůta brzy vyprší, apeluje MF
Zájem o třetí důchodový pilíř klesá, letos ubylo 56 tisíc lidí
 

Ředitel poradenské firmy Chytrý Honza Jiří Paták nečeká, že by se penzijní fondy vymanily z nízkých výnosů. Průměrné zhodnocení vkladů klientů transformovaných fondů v letech 1995 až 2015 činilo 3,86 procenta. Průměrná inflace v tomto období byla 3,55 procenta.

Do transformovaných fondů nyní už lidé nemohou vstupovat, nové smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření v účastnických fondech. Ty už například neručí za to, aby případný prodělek nesnížil úspory klienta.

Související

Praha

Ve třetím důchodovém pilíři letos ubylo 32 tisíc účastníků

Na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému si na konci letošního třetího čtvrtletí spořilo 4,423 milionu lidí. Bylo to o 32.000 méně než na konci loňského roku. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí, které má ČTK k dispozici.

Více souvisejících

penzijní fondy důchody Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy