Česko by se mělo stát členem rozvojové banky AIIB, navrhují experti

Praha - Česko by mělo usilovat o připojení k Asijské bance pro investice do infrastruktury (AIIB) podporované Čínou. Shodli se na tom odborníci na konferenci Iniciativa Pás a Stezka, kterou dnes v Praze pořádalo Česko-čínské centrum Univerzity Karlovy. Rozvojová banka AIIB zahájila provoz v Pekingu letos v lednu, má 57 zakládajících členů z Asie, Evropy a Blízkého východu.

Například Spojené státy ale považují AIIB za konkurenta Světové banky a Asijské rozvojové banky a odmítají ji. Peking před několika dny oznámil, že o připojení k AIIB požádala Kanada.

Česká vláda se dosud neshodla na tom, zda by se ČR měla stát členem. Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu (MPO) Jiřího Havlíčka MPO členství ČR v bance podporuje a doufá v to, že se do budoucna ohledně vstupu dosáhne politické shody.

Prezident Institutu Nové hedvábné stezky a bývalý ministr zahraničí Jan Kohout pozici ČR kritizuje. "Považuji za chybu neúčastnit se takového významného společenství, banky, která se zaměřuje na sektory, kde české firmy dosahují skvělých výsledků a jsou světově konkurenceschopné," řekl.

AIIB má sloužit k financování staveb silnic, železnic, elektráren či telekomunikačních sítí v Asii. Základní kapitál banky činí 100 miliard dolarů (2,4 bilionu Kč). Čína má v AIIB největší podíl, druhým největším akcionářem je Indie a následují Rusko, Německo a Jižní Korea. Podle Kohouta platí, že členové podobných uskupení si jednotlivé projekty hlídají, aby se do nich nedostával někdo, kdo do jejich "klubu" nepatří. ČR se tak prý dostane do nevýhodné pozice.

Česko by si vstupem do AIIB podle ekonoma Michala Mejstříka zvýšilo svůj obchodní potenciál. Mejstřík kritizoval to, že ČR v jiných mezinárodních institucích, kde už figuruje, často nevyužívá možnosti čerpat výhody a jen platí příspěvky. Jako příklad uvedl Evropskou rozvojovou banku.

Ke členství v AIIB dalo negativní stanovisko podle Havlíčka ministerstvo financí. Kohout to považuje za špatné rozhodnutí. "Že je potřeba šetřit na účasti v mezinárodních organizacích, to je problém, který je tu 20 let. Druhý problém je tragický a dlouhodobý, to, že neumíme využívat našeho členství a vlivu. V logice této věci bychom měli vystoupit třeba z OSN, protože tam teď nikoho nemáme," řekl Kohout ČTK.

Česko může podle náměstka ministra zahraničí Martina Tlapy nabídnout Číně řadu oborů ke spolupráci, například by mohlo být sídlem některých poboček čínských bank. Může to podle něj přispět k financování projektů. "To může z Prahy udělat jakési logistické centrum, které může být zajímavé nejen z hlediska infrastruktury ale samotného provozu," řekl Tlapa.

Čeští a čínští odborníci na konferenci se shodli, že se Čína chce více otevřít zahraničním firmám a nabízet lepší podmínky pro investice zejména ve službách a inovacích. Zajímá se také o český výzkum.

"Čína také začíná více zvát zahraniční společnosti ke vstupu do některých čínských státních podniků. Očekává se také, že čínské státní firmy budou nadále velmi aktivně investovat v Evropě - jen v roce 2015 tvořily investice v EU dvě třetiny všech čínských investic, což představuje zhruba 20 miliard USD," uvedl Havlíček.

Související

Čínská měna

Asijská banka AIIB přijala sedm nových členů, včetně tří z Evropy

Peking - Asijská banka pro investice do infrastruktury (AIIB) přijala před zahájením mezinárodní konference o vytvoření novodobé Hedvábné stezky sedm nových členů. Peking je kritikem současného světového finančního systému, kterému podle ní dominují Spojené státy a který dostatečně nereprezentuje rozvíjející se země.
Hedvábná stezka se táhne napříč celou Asií

Hedvábná stezka: Osm tisíc kilometrů dlouhá trasa spojila Asii s Evropou

HISTORIE - Lidé se již od nepaměti pohybovali z místa na místo a vyměňovali si zboží, dovednosti a myšlenky. Kontinent Eurasie tak v minulosti protkala řada suchozemských i námořních obchodních stezek. Některé z nich postupně zformovaly to, čemu dnes říkáme hedvábná stezka. Vedle přepravy hedvábí a dalších výrobků sloužila jako prostředek pro rozšiřování kultury, literatury, myšlenek, náboženství, řemesel, vědeckých poznatků a technologických znalostí. Na její tradici se v současnosti snaží navázat čínský prezident Xi Jinping se svým projektem nové hedvábné stezky.

Více souvisejících

AIIB (Asijská banka pro investice) Česká republika Ekonomika

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 1 hodinou

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 4 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 4 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 5 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

Výhled počasí na květen: Meteorologové řekli, zdali čekají další extrémy

Nebývale chladné počasí v závěru minulého týdne odeznělo a teploty už opět stoupají do nadprůměru. Extrémy se ale v květnu nečekají, vyplývá z dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy