Kampeličky letos netáhnou, v pololetí se propadly do ztráty 20 milionů

Praha - Statisticky České národní banky ukázaly, že se tuzemské družstevní záložny v prvním pololetí 2016 propadly do ztráty téměř dvacet milionů Kč. Loni za stejné období přitom vykázaly zisk tři miliony korun.

Počet členů 11 kampeliček letos klesl o 800 na 50.415. Celková bilanční suma záložen letos meziročně vzrostla o 300 milionů na 33,23 miliardy Kč.

V objemu vkladů tak kampeličky daleko zaostávají za ostatními finančními sektory. Například v penzijních fondech měli Češi na konci loňského roku 320 miliard Kč a v bankách přes 1,5 bilionu korun.

Sektor družstevních záložen se po problémech koncem 90. let minulého století transformoval a vklady klientů kampeliček víceméně rostou od roku 2002. Koncem 90. let se z kampeliček ztratilo osm miliard z 11,3 miliardy korun vkladů.

Družstevní záložny musí dodržovat stejně jako banky regulatorní limity a pravidla obezřetného podnikání. Všechny vklady fyzických osob v záložnách jsou stoprocentně pojištěny do 100 tisíc eur. V případě, že by finanční instituce nemohla splnit své závazky, vyplácí vklady Garanční systém finančního trhu (dříve Fond pojištění vkladů).

Související

Ústavní soud ČR

Novela nemá rdousící efekt. Fungování kampeliček zůstane beze změn, rozhodl ÚS

Brno - Podle novely zákona o spořitelních a úvěrních družstvech mohou kampeličky úročit vklady svých členů maximálně do výše desetinásobku jejich podílu na základním kapitálu záložny. Ústavní soudu (ÚS) dnes konstatoval, že opatření není protiústavní, nemá "rdousící efekt" a může přispívat ke stabilizaci sektoru záložen.
Krajský soud v Ostravě

Tunelování kampeličky Unibon? Žaloba na Zátorského se už sepisuje, škoda je enormní

Ostrava - Žalobkyně Krajského státního zastupitelství v Ostravě Brigita Bilíková do tří týdnů podá obžalobu na podnikatele Daneše Zátorského. Společně s dalšími dvěma lidmi je podezřelý z podvodu se škodou více než 120 milionů korun. Údajně se všichni podíleli na tunelování zkrachovalé kampeličky Unibon. Úvěry putovaly majetkově propojeným firmám, které podle policie Zátorský ovládal. Podle Bilíkové firmy nikdy neměly v úmyslu je splatit.

Více souvisejících

kampeličky úspory Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy