Smlouva TTIP stále dává smysl, tvrdí Obamův muž

Praha - Smlouva o volném obchodu mezi Spojenými státy a Evropskou unií známá jako TTIP je výhodná a dávalo by ekonomický smysl ji schválit.

Rozhodnout o tom ale bude muset nová americká administrativa budoucího prezidenta Donalda Trumpa, stejně jako Kongres ovládaný jeho Republikánskou stranou. Českým novinářům to dnes v Praze řekl předseda Rady ekonomických poradců současného amerického prezidenta Baracka Obamy Jason Furman.

"Většina Američanů v průzkumech stále podporuje volný obchod. Upřímně doufám, že někdy v budoucnu uvidíme realizaci smlouvy o volném obchodu," řekl Furman. Podle něj se globální ekonomika od konce druhé světové války pohybuje stále směrem k větší liberalizaci obchodu. Pokud by se od ní nyní odvrátila, mohlo by to vyvolat hospodářské problémy.

Furman podotkl, že ve světě je patrné posílení protekcionistických snah některých zemí. Podle něj se to promítá do zpomalení růstu globální ekonomiky.

Smlouva TTIP nebyla v USA zdaleka tak kontroverzní jako obdobná dohoda o volném obchodu mezi Spojenými státy a asijskými zeměmi známá jako TPP, uvedl dále. "TTIP je v mnoha věcech pro spojené státy jednodušší, protože Evropa a USA jsou velmi podobné. Máme stejné hodnoty, podobné instituce, máme na obou stranách vysokou životní úroveň," řekl.

Související

Barack Obama, 44. prezident Spojených států amerických Rozhovor

Američané si před 15 lety vybrali Obamu. V úřadu se paradoxně musel chovat jako „bílý prezident“, uvádí Hornát

Před 15 lety, 4. listopadu 2008, proběhly ve Spojených státech prezidentské volby, jejichž vítězem se stal demokratický kandidát Barack Obama. V Bílém domě vůbec poprvé zasedl politik jiné než bílé barvy pleti, což u části Američanů posilovalo dojem, že jde o politika nového typu, který dokáže přinést změnu, konstatuje Jan Hornát v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Amerikanista z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze upozorňuje, že každý si ovšem pod touto změnou představoval něco jiného. V americké společnosti dnes podle něj nicméně patrně převažuje dojem, že právě během Obamova prezidentství v zemi výrazně narostla politická a společenská polarizace, byť interpretace jejích příčin zůstávají pro mnohé především otázkou pohledu. 

Více souvisejících

Barack Obama TTIP (Dohoda o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství)

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy